Ik wil het wachtwoord van mijn WordPress website wijzigen

Wanneer je ingelogd bent in WordPress, kun je naar wens je wachtwoord via het WordPress Dashboard aanpassen. Mocht je je wachtwoord niet meer weten, dan kun je deze op de inlogpagina van je WordPress website opvragen. Hiervoor vul je het e-mailadres in die je tijdens de configuratie van je WordPress website hebt ingesteld.

Mocht je het e-mailadres niet meer weten of is deze niet meer werkzaam, dan zijn er verschillende andere manieren om je wachtwoord opnieuw in te stellen. In dit artikel leggen we je daarom uit op welke manieren je het wachtwoord van jouw WordPress website op een webhostingpakket kunt aanpassen.

Wijzig je wachtwoord via het WordPress Dashboard

Wanneer je bent ingelogd in WordPress, kun je het wachtwoord eenvoudig aanpassen.

Stap 1

Ga aan de linkerzijde naar 'Gebruikers' en klik op 'Alle gebruikers'.

Klik op 'Alle gebruikers'

Stap 2

Klik nu op je gebruikersnaam.

Klik op je gebruikersnaam

Stap 3

Scroll vervolgens naar 'Gebruikersbeheer' aan de onderkant van de pagina. Klik hier naast 'Nieuw wachtwoord' op 'Wachtwoord genereren'.

Klik op 'Wachtwoord genereren'

Er zal nu automatisch een nieuw wachtwoord voor je worden gegenereerd. Je kunt deze uiteraard naar wens aanpassen naar een eigen wachtwoord. Zodra je tevreden bent met het wachtwoord, klik je op de knop 'Profiel bijwerken'. Je WordPress wachtwoord zal nu aangepast zijn.

Wijzig je wachtwoord via de WordPress login pagina

Mocht je het wachtwoord van je WordPress website niet meer weten, dan kun je deze via de inlogpagina opnieuw aanvragen.

Stap 1

Bezoek de inlogpagina van jouw WordPress website. Dit doe je door je domeinnaam, gevolgd door /wp-admin/ of /wp-login/ in de adresbalk in te vullen. Als jouw domeinnaam bijvoorbeeld site-voorbeeld.nl is, voer je site-voorbeeld.nl/wp-admin/ of site-voorbeeld.nl/wp-login/ in. Klik vervolgens op 'Wachtwoord vergeten?'.

Ga naar de WordPress inlogpagina

Stap 2

Voer nu je gebruikersnaam of het e-mailadres in die je bij het configureren van WordPress hebt opgegeven en klik op 'Nieuw wachtwoord aanmaken'. WordPress zal je vervolgens een e-mail sturen waarmee je het wachtwoord aan kunt passen.

Voer hier het e-mailadres in waar je je WordPress website mee hebt aangemaakt.

Open de link die in het e-mailbericht staat om het wachtwoord van je WordPress website aan te kunnen passen.

Wijzig je wachtwoord door middel van phpMyAdmin

Indien het e-mailadres onbekend is of niet meer werkt, dan kun je ook binnen de database van je WordPress website het wachtwoord aanpassen.

De database van je website bevat de data van jouw website en is via MySQL te benaderen. We zullen je nu uitleggen hoe je hierop kunt inloggen om vervolgens het wachtwoord van je WordPress website te wijzigen.

Let op: Volg de onderstaande stappen nauwkeurig. Het aanpassen van andere gegevens in de database kan verregaande gevolgen hebben op de werking van je website.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik daarna op deze pagina op 'Jouw website beheren'.

Klik op 'Jouw website beheren'

Stap 2

Klik nu op 'Databases' om het onderstaande overzicht van jouw database(s) terug te zien.

Jouw Databases beheren

Stap 3

Hier zie je de link terug waarmee je kunt inloggen op MySQL en hoeveel databases je op het moment gebruikt. Daaronder zie je de databasenaam, je gebruikersnaam en hoeveel ruimte er aan de database is toegewezen.

Wanneer je hier op de gebruikersnaam (In het voorbeeld "site__nl_wordpre") klikt, zul je ook op het inlogscherm van MySQL komen. Je zult dan zien dat de server en de gebruikersnaam al voor je zijn ingevuld en dat je alleen nog het wachtwoord hoeft in te voeren.

Log hier in op MySQL

Weet je het wachtwoord van je database niet meer? Ga dan terug naar het database-overzicht in je controlepaneel. Klik dan op de Databasenaam om je wachtwoord direct aan te kunnen passen en log vervolgens in met het nieuwe wachtwoord.

Let op! Als je het wachtwoord van je database via je controlepaneel aanpast, is het ook van belang dat je dit in het wp-config.php bestand van je WordPress website aanpast. Je website moet immers verbinding met je database kunnen maken.

Pas het wachtwoord aan in het wp-config.php bestand

Stap 1

Open 'SFTP Bestandsbeheer' in je controlepaneel en ga naar de www-map. Selecteer hier het wp-config.php bestand en download deze.

Stap 2

Open dit bestand nu in een tekstverwerker zoals bijvoorbeeld 'Notepad++'.

Zoek in het bestand nu de regel op welke begint met define('DB_PASSWORD', . In het onderstaande voorbeeld kun je zien hoe dit er in het wp-config bestand uit ziet.

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'wachtwoord_oud');

Stap 3

Pas hier nu het wachtwoord aan naar het zojuist aangemaakte wachtwoord van je database. In ons voorbeeld is ons oude wachtwoord wachtwoord_oud.

Stap 4

Zodra je het wachtwoord hebt aangepast, sla je het wp-config.php bestand op. Upload deze vervolgens weer naar de www-map via 'SFTP Bestandsbeheer'. Op die manier wordt het oude wp-config.php bestand vervangen met het bestand waar het nieuwe wachtwoord van je database in staat vermeld.

Stap 4

Zodra je bent ingelogd zul je op de hoofdpagina van phpMyAdmin terecht komen. Zoek hier de tabel 'wp_users' op en klik hier op.

Klik op de tabel wp_users

Stap 5

Je ziet nu de opties terug voor de gebruikersnamen van je WordPress gebruikers. Klik hier naast het podloodje op 'Edit'.

Dubbelklik op het veld onder 'user_pass'

Stap 6

Naast user_pass zie je nu een lange reeks cijfers en letters terug. Vervang dit door een eigen wachtwoord, in ons voorbeeld gebruiken we het wachtwoord 'voorbeeldwachtwoord1'. Wij raden je aan om iets sterkers uit te kiezen.

Open vervolgens het dropdownmenu er naast en zorg dat hier 'MD5' is geselecteerd. Klik vervolgens aan de onderzijde op 'Go' om de wijzigingen op te slaan.

Voer nu een nieuw wachtwoord in

Tip: Naast 'user_email' zie je het e-mailadres terug die voor je WordPress website gebruikt wordt. Deze kun je ook naar wens aanpassen naar een ander e-mailadres. In het vervolg kun je dan de 'Wachtwoord vergeten?' optie gebruiken met dit nieuwe e-mailadres.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je het wachtwoord van je WordPress website kunt herstellen.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.