CentOS 8 upgraden naar Rocky Linux

In 2020 kondigde Red Hat aan dat CentOS 8 geen support meer krijgt na eind 2021 en vervangen wordt door CentOS Stream.

Er zijn na deze aankondiging een aantal nieuwe projecten gestart met als doel een opvolger voor CentOS te ontwikkelen. Twee projecten zijn hier als grootste uit naar voren gekomen: AlmaLinux (ontwikkeld door CloudLinux) en Rocky Linux (o.a. ontwikkeld door de oorspronkelijke ontwikkelaars van CentOS). Zowel cPanel, Plesk als DirectAdmin ondersteunen AlmaLinux en Rocky Linux.

Rocky Linux heeft een handige migratietool uitgebracht waarmee je je CentOS 8 installatie kunt migreren naar Rocky Linux zonder herinstallatie van je VPS. We raden daarom aan om je CentOS 8 VPS (al dan niet met controlepaneel) te upgraden naar Rocky Linux via de onderstaande stappen.

Voer de stappen in dit artikel uit als root, of als gebruiker met root-rechten.

Stap 1

Maak een snapshot van je VPS zodat je bij eventuele problemen kunt terugvallen op je eerdere installatie.

Stap 2

Verbind via SSH of de VPS-console in het TransIP-controlepaneel met je VPS.

Stap 3

Download het Rocky Linux migratiescript:

curl https://raw.githubusercontent.com/rocky-linux/rocky-tools/main/migrate2rocky/migrate2rocky.sh -o migrate2rocky.sh

Stap 4

Maak het script uitvoerbaar en geef de eigenaar van het bestand daadwerkelijk rechten die uit te voeren:

chmod u+x migrate2rocky.sh

Stap 5

Voer het script uit (de -r toevoeging geeft het script toestemming om alle benodigdheden te installeren):

./migrate2rocky.sh -r

Stap 6

Als de installatie goed is gegaan ziet de output er als volgt uit:

centos to rocky linux upgrade

Herstart tot slot je VPS en controleer daarna de installatie met een van de commando's:

cat /etc/redhat-release
    grubby --info DEFAULT | grep Rocky

Als er geen problemen zijn gevonden, zie je in de resultaten van beide commando's Rocky Linux en het bijbehorende versienummer terug.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding voor het migreren van CentOS 8 naar Rocky Linux.