Het gebruik van SFTP met behulp van Cyberduck

SFTP-programma's stellen je in staat om grote aantallen bestanden tegelijk te uploaden naar je website. In dit artikel leggen we je uit hoe je met Cyberduck een SFTP verbinding tot stand kunt brengen bij het gebruik van een webhostingpakket. De stappen in dit artikel zijn met een Mac uitgevoerd, omdat Cyberduck bij uitstek geschikt is voor dit systeem. De stappen zijn echter gelijk wanneer je Cyberduck voor Windows gebruikt.

Windows gebruikers kunnen naast Cyberduck ook kiezen om met Filezilla te werken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een SFTP verbinding tot stand kunt brengen met behulp van Filezilla.

Waneer je gebruik maakt van een webhostingpakket kun je ook bestanden uploaden via je controlepaneel. Dit kun je doen via 'SFTP Bestandsbeheer'.

Download Cyberduck

We zullen eerst aangeven hoe je Cyberduck kunt bemachtigen. Dit programma is gratis te downloaden vanaf de website van Cyberduck. Mocht je Cyberduck reeds geïnstalleerd hebben, ga dan door naar 'Zoek je SFTP gegevens op'.

Mocht je Cyberduck nog niet hebben geïnstalleerd, download dan eerst het programma 'Cyberduck' door naar de website van Cyberduck toe te gaan. Klik hier onder de badeend op jouw gewenste client om deze te downloaden.

Zodra de download is afgerond, open je het bestand om de installatie-wizard te starten. Klik op 'Install' om direct de installatie te beginnen.

Zoek je SFTP gegevens op

Zodra de installatie is afgerond heb je de SFTP inloggegevens van jouw website nodig. Hiermee kun je binnen Cyberduck verbinding maken middels SFTP.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Selecteer je domein en klik op 'Jouw website beheren'

Stap 2

Klik nu op 'Jouw website beheren', gevolgd door 'SFTP Bestandsbeheer'.

Klik op 'SFTP Bestandsbeheer'

Stap 3

Klik nu aan de rechterzijde op het tandwiel, gevolgd door 'SFTP gegevens'.

Klik nu op 'SFTP Gegevens'

Stap 4

Hier zul je de inloggegevens terug kunnen vinden om verbinding te maken met SFTP.

Jouw SFTP Gegevens

Om in te loggen binnen Cyberduck heb je de volgende gegevens uit deze pagina nodig:

• SFTP server: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
  • SFTP gebruiker: jouwdomein.extensie
  • SFTP poort: 22 of 2222
  • Wachtwoord

Het wachtwoord voor SFTP is per e-mail naar je toe gestuurd, vlak nadat jouw webhostingpakket is opgeleverd. Mocht je het wachtwoord niet meer terug kunnen vinden of simpelweg een ander wachtwoord willen gebruiken, verander dan op deze pagina je wachtwoord.

Noteer deze gegevens en open vervolgens Cyberduck.

Verbinding maken via Cyberduck

Stap 1

Binnen Cyberduck klik je nu linksboven op 'Open Connection'.

Klik op 'Open Connection'

Stap 2

In het volgende venster vul je de inloggegevens in voor je website. Zorg er voor dat in het bovenste veld 'SFTP (SSH File Transfer Protocol)' is gekozen. Vul daarna de volgende velden in:

• Server: domeinnaam.extensie.transurl.nl
  • Port: 22 of 2222
  • Username: domeinnaam.extensie
  • Password: jouwwachtwoord

Het opslaan van de gegevens in je Keychain is optioneel.

Vul hier de inloggegevens van SFTP in

Stap 3

Je ziet nu mogelijk een venster met 'Unknown fingerprint'. Klik nu op 'Allow'.

Bevestig nu de unknown fingerprint

Stap 4

Je zult nu succesvol ingelogd zijn in Cyberduck en de mappen van je website terugzien. Je kunt nu naar wens bestanden van je website vanaf je computer naar de mappen van je website in Cyberduck slepen. Op die manier worden deze direct geüpload en op je website geplaatst.

Je bent nu ingelogd op Cyberduck

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je Cyberduck als SFTP-programma gebruikt om bestanden en mappen naar je website op een webhostingpakket te uploaden.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.