Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

(Oude webhosting) Het gebruik van SFTP met behulp van Filezilla

Dit artikel is gebaseerd op ons huidige controlepaneel en oude webhostingplatform. Gebruik je een nieuw webhostingpakket, en beheer je jouw webhostingpakket dus in het nieuwe controlepaneel? Bezoek dan de deze versie van dit Knowledge Base artikel.

Wanneer je een webhostingpakket voor je domeinnaam hebt afgenomen, gebruik je SFTP om de bestanden van je website te uploaden. In dit artikel leggen we uit hoe je met behulp van het SFTP-programma Filezilla eenvoudig bestanden van je website uploadt.

Filezilla is bij uitstek geschikt voor Windows-gebruikers. Mac-gebruikers raden we aan om het SFTP-programma Cyberduck te gebruiken. Als je liever bestanden van je website via je controlepaneel uploadt, kun je ook SFTP bestandsbeheer gebruiken.

Hou er wel rekening mee dat SFTP bestandsbeheer het beste gebruikt kan worden om losse mappen en bestanden te uploaden. Voor het uploaden van een groot aantal mappen en bestanden tegelijk kun je het beste een SFTP-programma gebruiken.


Download Filezilla

het SFTP-programma Filezilla is gratis te downloaden en eenvoudig te installeren. Mocht je Filezilla al geïnstalleerd hebben, ga dan door naar 'Zoek je SFTP-gegevens op'.

Mocht je Filezilla nog niet hebben geïnstalleerd, bezoek dan eerst de website van Filezilla. Klik hier op 'Download FileZilla Client'.

Omdat wij gebruik maken van Windows (64 bit) is dit in ons voorbeeld de gekozen optie. Mocht je een andere Client willen gebruiken, dan kun je onder 'More download options' de gewenste versie uitkiezen.

Kies de Filezilla client


Na het klikken op jouw gewenste versie wordt er gevraagd om Filezilla Pro of Filezilla te gebruiken.

Wil je het programma alleen voor SFTP-doeleinden gebruiken? Kies dan voor de gratis versie 'Filezilla'.

Ben je van plan om het programma voor één van de andere genoemde functies te gebruiken? Dan kun je overwegen om de betaalde versie 'Filezilla Pro' uit te kiezen.

Kies hier 'Filezilla'

Zodra je Filezilla hebt gedownload, open je het bestand om de installatie te starten. Let wel op dat de installatie-wizard kan vragen om extra add-ons te installeren. Bij het schrijven van deze tutorial werd er specifiek gevraagd om een extensie voor Bing en Avast antivirus te installeren.

Trap hier niet in! Dit zijn onnodige extra's die je absoluut niet hoeft te installeren. Let dus goed op dat je tijdens de installatie de vooraf aangevinkte vakjes hiervoor uitvinkt.

Na het afronden van de installatie wordt Filezilla automatisch gestart.


Zoek je SFTP-gegevens op

Om verbinding te kunnen maken met SFTP via het programma Filezilla heb je hier de bijbehorende inloggegevens van jouw webhostingpakket voor nodig. We leggen je nu eerst uit waar je deze gegevens terugvindt.


Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel en daarna op 'SFTP bestandsbeheer'.

Selecteer je domein en klik op sftp bestandsbeheerStap 2

Klik nu aan de rechterzijde op 'SFTP gegevens'.

Klik nu op 'SFTP Gegevens'Stap 3

Hier vind je de inloggegevens terug om verbinding te maken met SFTP.

Jouw SFTP Gegevens

Om in te loggen binnen Filezilla heb je de volgende gegevens uit deze pagina nodig:

 • SFTP server: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
 • SFTP gebruiker: jouwdomein.extensie
 • SFTP poort: 22 of 2222
 • Wachtwoord

Het wachtwoord voor SFTP is per e-mail naar je toe gestuurd, vlak nadat jouw webhostingpakket is opgeleverd. Mocht je het wachtwoord niet meer terug kunnen vinden of simpelweg een ander wachtwoord willen gebruiken, verander dan op deze pagina het wachtwoord.

Noteer deze gegevens en open Filezilla om direct aan de slag te gaan!Stap 4

Vul nu de SFTP gegevens van jouw webhostingpakket in de vier velden in, zoals hieronder aangegeven. Klik vervolgens op 'Quickconnect'.

 • Host: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
 • Username: jouwdomein.extensie
 • Wachtwoord: jouwwachtwoord
 • Port: 22 of 2222

Maak verbinding binnen Filezilla

Mocht je met deze gegevens niet direct in kunnen loggen, controleer dan of de ingevoerde gegevens juist zijn of probeer het andere portnummer (22 of 2222).

 

Het is daarnaast mogelijk dat je na het inloggen een venster te zien krijgt met de vraag om de nieuwe sleutel te vertrouwen. Vink hier het vakje aan en klik op 'OK'.

Filezilla unknown host key

Waarom staat de TransURL achter de SFTP server?

Je kunt altijd sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl gebruiken om verbinding te maken met een SFTP-programma. Dus ook wanneer jouw website nog niet 'live' staat. Wanneer jouw domein middels A-record of CNAME-record is verbonden met het IP-adres van jouw hostingpakket, is het '.transurl.nl' gedeelte optioneel. Je kunt dan ook verbinding maken via: sftp://jouwdomein.extensieNadat je succesvol bent ingelogd, vind je aan de linkerzijde jouw lokale mappen en bestanden terug. Aan de rechterzijde zie je de mappen van jouw website terug.

Om bestanden en mappen naar je website te uploaden, sleep je deze eenvoudig vanuit de linker kolom naar de rechter kolom.

Filezilla file overview

Om een back-up van je website te maken, selecteer je één of meer mappen en bestanden tegelijk. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de selectie en klik op 'Downloaden'. De selectie wordt vervolgens in een zip-bestand gedownload.In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je FileZilla als SFTP-programma gebruikt om bestanden en mappen naar je website te uploaden.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Felix Smit Admin 6 februari 2019 (#2661)

@p10008, je vindt de SFTP-gegevens van jouw STACK in het Instellingen-menu van de STACK-webinterface. Deze gegevens hebben het volgende formaat:

 • Host / server: transipgebruikersnaam.stackstorage.com
 • Poort: 22
 • Gebruikersnaam: stackgebruikersnaam@transipgebruikersnaam.stackstorage.com
 • Wachtwoord: onbekend

Mocht het hiermee niet lukken, dan helpen we je graag verder via een bericht in het TransIP-controlepaneel! :)

0
p10008 5 februari 2019 (#2654)

Hallo, Ik heb onlangs mijn account ge-upgrade naar 1250 GB opslag en SFTP. Nu wil ik lokale bestanden kopiëren naar Stackstorage via SFTP met Filezilla. Wat zijn de servergegevens (Host, Port) die ik Filezilla moet invoeren om de verbinding tot stand te brengen. NB: Mijn toepassing is feitelijk het creëren van een backup van mijn bestanden (dus NIET het up- of downloaden van bestanden en mappen van mijn website).

Bvd voor uw reactie. Gijs

0
cheqbel 9 januari 2019 (#2481)

Geweldige uitleg. Duidelijk en simpel

0
Nick Brouwer Admin 5 september 2018 (#1893)

@kareem

Dat kan vanaf de www map ;-) Dit is als het ware de map voor je hoofddomein (zoals voorbeeld.nl). Alle mappen die je hierin aanmaakt en van inhoud voorziet wordt achter je domein geplaatst.

Als je bijvoorbeeld in je www map de map images aanmaakt, zie je de inhoud van de map images op je website als voorbeeld.nl/images/ terug.

Mocht je hier nog meer vragen over hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Zij zijn te bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van deze pagina.

0
kareem 5 september 2018 (#1890)

in welke van de bestaande mappen kun je dan je website uploaden?

0
Nick Brouwer Admin 2 augustus 2018 (#1690)

@bloemsia

Ah, bedankt! Tijd dat we dit artikel weer eens onder de loep gaan nemen :-)

0
bloemsia 2 augustus 2018 (#1689)

@Nick Brouwer, Ik ben er al uit ;-) De procedure is veranderd.

0
Nick Brouwer Admin 2 augustus 2018 (#1688)

@bloemsia

Deze plek is bedoeld om over dit artikel met andere gebruikers te discussiëren.

Mocht je het antwoord op je vraag niet in dit artikel terug kunnen vinden, dan helpen onze helden van support je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van deze pagina te gebruiken.

0
bloemsia 2 augustus 2018 (#1686)

Beste mensen, Ik heb van alles geprobeerd en jullie stappen gevolgd maar kan niet verbinden met filezilla.

Enig idee wat er mis is? Hoor het graag. Groet, Hans Bosman.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op