Het gebruik van SFTP met behulp van Filezilla

SFTP-programma's stellen je in staat om grote aantallen bestanden tegelijk te uploaden naar je website. In dit artikel leggen we je uit hoe je met Filezilla een SFTP verbinding tot stand kunt brengen bij het gebruik van een webhostingpakket

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een SFTP verbinding tot stand kunt brengen met behulp van het SFTP-programma Cyberduck.

Wanneer je gebruik maakt van een webhostingpakket kun je ook bestanden uploaden via je controlepaneel. Dit kun je doen via 'SFTP Bestandsbeheer'.

Download Filezilla

het SFTP-programma Filezilla is gratis te downloaden en eenvoudig te installeren. Mocht je Filezilla reeds geïnstalleerd hebben, ga dan door naar 'Zoek je SFTP gegevens op'.

Mocht je Filezilla nog niet hebben geïnstalleerd, bezoek dan eerst de website van Filezilla. Klik hier op 'Download FileZilla Client'. Omdat wij gebruik maken van Windows (64 bit) is dit in ons voorbeeld de gekozen optie. Mocht je een andere Client willen gebruiken, dan kun je onder 'More download options' de gewenste versie uitkiezen.

Kies de Filezilla client

Na het klikken op jouw gewenste versie wordt er gevraagd om Filezilla Pro of Filezilla te gebruiken. Kies hier voor Filezilla, dit is de gratis versie die zonder problemen te gebruiken is.

Kies hier 'Filezilla'

Zodra je Filezilla gedownload hebt, open je het bestand om de installatie te starten. Let wel op dat er tijdens de installatie-wizard vraagt om extra add-ons te installeren. Bij het schrijven van deze tutorial werd er specifiek gevraagd om een extensie voor Bing en Avast antivirus te installeren.

Trap hier niet in! Dit zijn onnodige extra's die je absoluut niet hoeft te installeren. Let dus goed op dat je tijdens de installatie de vooraf aangevinkte vakjes hiervoor uitvinkt.

Bij het afronden van de installatie zal Filezilla automatisch worden gestart.

Zoek je SFTP gegevens op

Om verbinding te kunnen maken met SFTP via het programma Filezilla heb je hier de bijbehorende inloggegevens van jouw webhostingpakket voor nodig. We leggen je nu eerst uit waar je deze gegevens terugvindt.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Selecteer je domein en klik op 'Jouw website beheren'

Stap 2

Klik dan op 'Jouw website beheren', gevolgd door 'SFTP Bestandsbeheer'.

Klik op 'SFTP Bestandsbeheer'

Stap 3

Klik nu aan de rechterzijde op het tandwiel, gevolgd door 'SFTP gegevens'.

Klik nu op 'SFTP Gegevens'

Stap 4

Hier zul je de inloggegevens terug kunnen vinden om verbinding te maken met SFTP.

Jouw SFTP Gegevens

Om in te loggen binnen Filezilla heb je de volgende gegevens uit deze pagina nodig:

• SFTP server: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
  • SFTP gebruiker: jouwdomein.extensie
  • SFTP poort: 22 of 2222
  • Wachtwoord

Het wachtwoord voor SFTP is per e-mail naar je toe gestuurd, vlak nadat jouw webhostingpakket is opgeleverd. Mocht je het wachtwoord niet meer terug kunnen vinden of simpelweg een ander wachtwoord willen gebruiken, verander dan op deze pagina je wachtwoord.

Noteer deze gegevens en open vervolgens opnieuw Filezilla.

Verbinding maken via Filezilla

Stap 1

Vul nu de SFTP gegevens van jouw webhostingpakket binnen Filezilla in. Gebruik hiervoor de vier velden zoals hieronder aangegeven en klik dan op 'Quickconnect'.

• Host: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
  • Username: jouwdomein.extensie
  • Wachtwoord: jouwwachtwoord
  • Port: 22 of 2222

Maak verbinding binnen Filezilla

Stap 2

Nadat je succesvol bent ingelogd zul je aan de linkerzijde jouw lokale mappen en bestanden kunnen terugvinden. Aan de rechterzijde zie je de mappen van jouw website terug. Je uploadt eenvoudig de bestanden en mappen van je website door deze vanuit de linker kolom naar de rechter kolom te slepen.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je FileZilla als SFTP-programma gebruikt om bestanden en mappen naar je website op een webhostingpakket te uploaden.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.