Ik wil WordPress installeren op een subdomein

Op een webhostingpakket kun je met één druk op de knop WordPress installeren, deze knop werkt alleen voor het hoofddomein. In dit artikel leggen we je uit hoe je WordPress handmatig kunt installeren op één van je subdomeinen, zoals test.domeinnaam.nl.

Let op: Om meer dan één WordPress website op jouw domeinnaam te kunnen plaatsen heb je meer dan één database nodig. Als je gebruik maakt van een Webhosting S pakket heb je toegang tot 1 database.

Wanneer je naast een bestaande WordPress website een extra WordPress website op een (sub)domein wil toevoegen, zul je dus minstens een Webhosting L pakket nodig hebben, waarbij je toegang hebt tot 10 databases. In dit artikel kun je lezen hoe je een webhostingpakket kunt upgraden.

Maak jouw subdomein aan op je webhostingpakket

Om een (WordPress) website te kunnen starten op een subdomein, is het van belang dat je een subdomein aanmaakt binnen jouw webhostingpakket.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu op 'Jouw website beheren'

Selecteer je domeinnaam en klik op Jouw website beheren

Stap 2

Klik nu in de rechterbovenhoek op 'Geavanceerd', gevolgd door 'Subdomeinen'.

Klik op 'Geavanceerd', gevolgd door 'Subdomeinen'

Stap 3

Klik nu op 'Subdomein aanmaken' en vul in de volgende pagina jouw gewenste subdomein in, in dit voorbeeld gebruiken wij het subdomein 'test'. Klik hierna opnieuw op 'Subdomein aanmaken'.

Klik op 'Subdomein aanmaken'

Maak een nieuwe database aan voor het subdomein

Om de data van je nieuwe WordPress website te kunnen opslaan, is het van belang dat je hier een nieuwe database voor aanmaakt.

Stap 1

Ga in je controlepaneel opnieuw naar 'Jouw website beheren' en klik hier op 'Databases'. In dit voorbeeld zie je dat er al een database aanwezig is, deze is aangemaakt nadat WordPress op het hoofddomein is geïnstalleerd.

Ga naar 'Databases'

Stap 2

Klik nu op 'Database aanmaken' en vul hier de naam in van jouw nieuwe database. We raden je aan om hier de naam van jouw subdomein in te vullen.

Geef vervolgens aan hoe groot je je database wil maken, 100 tot 200 MB is vaak meer dan genoeg. Klik hierna opnieuw op 'Database aanmaken'.

Maak een database aan voor jouw subdomein

Stap 3

Je zult zien dat de databasenaam begint met de naam van jouw domein en eindigt op de naam die je hier hebt ingevuld. In ons voorbeeld hebben we de database 'test' genoemd, hierdoor heet de database voor het subdomein site_voorbeeld_nl_test.

De database voor het subdomein is aangemaakt

Na het aanmaken van de database ontvang je per e-mail van ons de inloggegevens hiervan. Deze zul je later moeten invullen in het wp-config-sample bestand van jouw WordPress website. De e-mail is verstuurd naar het e-mailadres die je binnen je controlepaneel in 'Mijn Account' hebt ingesteld.

Download WordPress

Om WordPress handmatig op jouw subdomein te installeren, heb je hier het bronbestand van WordPress voor nodig.

Stap 1

Ga naar https://wordpress.org/download/ en klik aan de rechterkant op 'Download WordPress 4.8.2'.

Bij het schrijven van dit artikel is WordPress 4.8.2 de meest recente versie. Als er een update van WordPress verschijnt zul je hier de nieuwste versie kunnen kiezen.

Download WordPress

Stap 2

Het bestand wordt nu gedownload en kan als .zip of .tar bestand gedownload worden. Pak dit bestand uit om een map genaamd 'Wordpress' te ontvangen.

Sla deze map goed op, hierin staan de bestanden die je later nodig hebt om WordPress op jouw subdomein te plaatsen.

Verbind jouw WordPress website met je database

Eerder hebben we uitgelegd hoe je een database kunt aanmaken. Een WordPress website heeft toegang nodig tot een database om data in op te kunnen slaan. We zullen je nu vertellen hoe je jouw WordPress website kunt koppelen aan deze database.

Stap 1

Om je WordPress website te koppelen aan je database heb je de databasegegevens nodig die per e-mail naar je zijn toegestuurd na het aanmaken van de database. De e-mail is verstuurd naar het e-mailadres die je binnen je controlepaneel in 'Mijn Account' hebt ingesteld.

De gegevens waar je naar zoekt zijn als volgt:

• Server: localhost
  • Naam: site_voorbeeld_nl_test
  • Gebruikersnaam: site_voorbeeld_nl_test
  • Wachtwoord: voorbeeldwachtwoord

Stap 2

Open nu de map 'Wordpress' welke je in de vorige stap hebt gedownload. Zoek hierin het bestand 'wp-config-sample' op en open deze met een tekstverwerker zoals 'Notepad++' of 'PhpStorm'.

Stap 3

Vanaf regel 21 vind je de MySQL settings terug, waar de inloggegevens van de database thuis horen. Deze zien er als volgt uit:

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'database_name_here');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'username_here');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'password_here');

/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'localhost');

Stap 4

Vervang nu de huidige gegevens met de inloggevens van jouw database:

• database_name_here wordt site_voorbeeld_nl_test
  • username_here wordt site_voorbeeld_nl_test
  • password_here wordt voorbeeldwachtwoord
  • localhost blijft localhost

In ons voorbeeld zullen deze regels er dan als volgt uit komen te zien:

/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'site_voorbeeld_nl_test');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'site_voorbeeld_nl_test');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'voorbeeldwachtwoord');

/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'localhost');

Let op! Bovenstaande gegevens zijn op basis van de database uit ons voorbeeld gebruikt. Gebruik dus zelf niet deze exacte informatie, maar in plaats daarvan de gegevens van jouw eigen database.

Stap 5

Sla dit bestand nu in dezelfde map op, verander hierbij de naam van wp-config-sample naar wp-config.

We zullen nu uitleggen hoe je de bestanden van WordPress naar je subdomein kunt uploaden.

Installeer WordPress op jouw subdomein

Na het aanmaken van een subdomein in je webhostingpakket zul je hier bestanden in kunnen plaatsen. Omdat je voor WordPress veel bestanden tegelijk moet uploaden, raden wij hier aan om een SFTP programma zoals Filezilla of Cyberduck voor te gebruiken. In dit voorbeeld maken we gebruik van de Filezilla Client.

De gegevens om binnen een SFTP programma verbinding te maken via SFTP kun je terug vinden in dit artikel. Deze gegevens zijn ook vlak na de oplevering van je webhostingpakket per e-mail naar je toegestuurd.

Stap 1

Start Filezilla op en vul hier de SFTP gegevens van jouw webhostingpakket in. Gebruik hiervoor de vier velden zoals hieronder aangegeven en klik dan op 'Quickconnect'.

• Host: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
  • Username: jouwdomein.extensie
  • Wachtwoord: jouwwachtwoord
  • Port: 22 of 2222
Maak verbinding binnen Filezilla

Stap 2

Je zult nu een overzicht zien van jouw lokale bestanden aan de linkerzijde en de bestanden van jouw website aan de rechterzijde.

Zoek aan de linkerzijde de map 'Wordpress' op waar de bestanden van WordPress in staan opgeslagen.

Zoek links de map op waar WordPress in is opgeslagen

Stap 3

Open nu in de rechterkolom de map 'subdomains' om de map van jouw subdomein terug te vinden. In ons voorbeeld hebben wij het subdomein 'test' aangemaakt.

Let op: Klik nu eerst op de map van de subdomein om deze te openen.

Open in de rechterkolom de map van jouw subdomein

Stap 4

Sleep nu de bestanden uit de map 'Wordpress' in de linkerkolom naar de map van je subdomein in de rechterkolom.

Let op: Na het aanmaken van een subdomein via jouw webhostingpakket, zullen wij hier een index.php bestand voor je in plaatsen. In de bestanden van WordPress bevindt zich ook een index.php bestand.

Na na het verplaatsen van de bestanden naar de rechterkolom wordt er gevraagd of je het bestaande index.php bestand wil overschrijven. Klik in het venster wat hier verschijnt op 'OK'.

Sleep de bestanden van WordPress naar de map van je subdomein

Stap 5

Zodra de upload naar de map van jouw subdomein voltooid is, kun je direct WordPress configureren op jouw subdomein. Bezoek nu in een browser de betreffende subdomein om de installatiepagina van WordPress te zien.

WordPress is geïnstalleerd op jouw subdomein

Ik zie WordPress nog niet op mijn subdomein terug

Als je WordPress nog terugziet bij het bezoeken van je subdomein, controleer dan de DNS instellingen van je domeinnaam.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Scrol nu naar beneden. Zie je hier 'TransIP Instellingen ingeschakeld' terug? Dan zal je WordPress installatie zo snel mogelijk op je subdomein bereikbaar zijn.

Zie je hier 'Geavanceerd domeinbeheer' terug? Volg dan de volgende stappen.

Stap 2

Scrol naar 'Geavanceerd Domeinbeheer' en daarna naar 'DNS'. Voeg nu in een lege regel het volgende DNS record toe.

• Naam: subdomein
  • Type: A
  • Waarde: IP-adres van je webhostingpakket

Het IP-adres van je webhostingpakket is samen met je andere DNS instellingen per e-mail naar je toe gestuurd, vlak nadat 'Geavanceerd Domeinbeheer' is ingeschakeld.

Mocht je het e-mailbericht met de DNS instellingen niet terug kunnen vinden, gebruik dan de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van deze pagina om onze supportafdeling te benaderen. Zij kunnen je hier verder bij helpen.

Stap 3

Nadat je het DNS record voor je subdomein hebt toegevoegd, klik je op 'Opslaan'.

Je WordPress website wordt vervolgens zo snel mogelijk zichtbaar op je subdomein.

Zodra je WordPress op jouw subdomein hebt geconfigureerd en hierop bent ingelogd kom je in de WordPress Dashboard omgeving terecht. Je kunt nu direct beginnen met het bouwen van jouw WordPress website.

Om zo goed mogelijk van start te kunnen gaan met jouw WordPress website raden we je zeker aan om een kijkje te nemen op onze blog!

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je met behulp van een webhostingpakket WordPress op een subdomein kunt gebruiken.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.