Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

(Oude webhosting) Ik wil WordPress installeren op een subdomein

Dit artikel is gebaseerd op ons huidige controlepaneel en oude webhostingplatform. Gebruik je een nieuw webhostingpakket, en beheer je jouw webhostingpakket dus in het nieuwe controlepaneel? Bezoek dan de deze versie van dit Knowledge Base artikel.

Met een webhostingpakket kun je in je controlepaneel met één druk op de knop WordPress installeren. Deze knop in je controlepaneel werkt echter alleen voor het hoofddomein. 

In dit artikel leggen we je uit hoe je WordPress handmatig installeert op één van je subdomeinen, zoals shop.domeinnaam.nl.

Let op: Om meer dan één WordPress-website op jouw domeinnaam te plaatsen heb je meer dan één database nodig. Als je gebruik maakt van een Webhosting Core-pakket heb je toegang tot 1 database.

 

Wanneer je naast een bestaande WordPress-website een extra WordPress-website op een (sub)domein wil toevoegen, heb je dus minstens een Webhosting Pro-pakket nodig, waarbij je toegang tot 100 databases hebt. In dit artikel lees je hoe je een upgrade van je webhostingpakket uitvoert.


Maak jouw subdomein aan op je webhostingpakket

Om een (WordPress-) website te starten op een subdomein, is het van belang dat je een subdomein aanmaakt binnen jouw webhostingpakket.


Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel en daarna op 'Subdomeinen'.

Selecteer je domeinnaam en klik op SubdomeinenStap 2

Klik nu op 'Subdomein aanmaken', vul in de volgende pagina jouw gewenste subdomein in en klik opnieuw op 'Subdomein aanmaken'. In ons voorbeeld hebben wij het subdomein 'blog' aangemaakt.

Klik op 'Subdomein aanmaken'


Maak een nieuwe database aan voor het subdomein

Om de data van je nieuwe WordPress-website te kunnen opslaan, is het van belang dat je hier een nieuwe database voor aanmaakt.


Stap 1

Ga binnen het controlepaneel opnieuw naar 'Domein & Hosting' en selecteer je domeinnaam. Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel en klik op 'Databases'.

Ga naar 'Databases'Stap 2

In de onderstaande afbeelding zie je dat er al een database aanwezig is, deze is aangemaakt nadat WordPress op het hoofddomein is geïnstalleerd.

De database voor het subdomein is aangemaakt

Klik nu op 'Database aanmaken' en vul hier de naam in van jouw nieuwe database. Kies voor een naam waar je de database van je subdomein eenvoudig aan herkent.

Geef vervolgens aan hoe groot je je database wil maken, 100 tot 200 MB is vaak meer dan genoeg. Klik hierna opnieuw op 'Database aanmaken'.

Maak een database aan voor jouw subdomeinStap 3

Je ziet nu dat de databasenaam begint met de naam van jouw domein en eindigt op de naam die je hier hebt ingevuld. In ons voorbeeld hebben we de database 'wordpr2' genoemd, hierdoor heet de database voor het subdomein jouwwordpresswebsite_nl_wordpr2.

De database voor het subdomein is aangemaakt

Na het aanmaken van de database ontvang je de inloggegevens ervan per e-mail. Deze zul je later moeten invullen in het wp-config-sample.php bestand van jouw WordPress-website. De e-mail is verstuurd naar het e-mailadres die je binnen je controlepaneel in 'Mijn Account' hebt ingesteld.


Download WordPress

Om WordPress handmatig op jouw subdomein te installeren, heb je hier het bronbestand van WordPress voor nodig.


Stap 1

Ga naar https://wordpress.org/download/ en klik op 'Download WordPress 5.4.2'.

Bij het schrijven van dit artikel is WordPress 5.4.2 de meest recente versie.Stap 2

Het bestand wordt nu gedownload en kan als .zip of .tar bestand gedownload worden. Pak dit bestand uit om een map genaamd 'Wordpress' te ontvangen.

Sla deze map goed op, hierin staan de bestanden die je later nodig hebt om WordPress op jouw subdomein te plaatsen.


Verbind jouw WordPress-website met je database

Eerder hebben we uitgelegd hoe je een database aanmaakt. Een WordPress-website heeft toegang nodig tot een database om data in op te slaan. We zullen je nu vertellen hoe je jouw WordPress-website koppelt aan deze database.


Stap 1

Om je WordPress-website te koppelen aan je database heb je de databasegegevens nodig. Deze gegevens zijn na het aanmaken van de database per e-mail naar je toegestuurd . De e-mail is verstuurd naar het e-mailadres die je binnen je controlepaneel in 'Mijn Account' hebt ingesteld.

De gegevens waar je naar zoekt zijn als volgt:

 • Server: localhost
 • Naam: site_voorbeeld_nl_test
 • Gebruikersnaam: site_voorbeeld_nl_test
 • Wachtwoord: voorbeeldwachtwoord


Stap 2

Open nu de map 'Wordpress' welke je in de stap 2 van 'Download WordPress' hebt gedownload. Zoek hierin het bestand 'wp-config-sample.php' op en open deze met een tekstverwerker zoals 'Notepad++' of 'PhpStorm'.Stap 3

Vanaf regel 21 vind je de MySQL settings terug, waar de inloggegevens van de database te zien zijn. Deze zien er als volgt uit:

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'database_name_here');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'username_here');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'password_here');

/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'localhost');

Stap 4

Vervang nu de huidige gegevens met de inloggevens van jouw database. In ons voorbeeld gebruiken wij de volgende gegevens:

 • database_name_here wordt jouwwordpresswebsite_nl_wordpr2
 • username_here wordt jouwwordpresswebsite_nl_wordpr2
 • password_here wordt jouwwachtwoord
 • localhost blijft localhost

In ons voorbeeld komen deze regels er dan als volgt uit te zien:

/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'site_voorbeeld_nl_test');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'site_voorbeeld_nl_test');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'jouwwachtwoord');

/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'localhost');

Let op! Bovenstaande gegevens zijn op basis van de database uit ons voorbeeld gebruikt. Gebruik dus zelf niet deze exacte informatie, maar in plaats daarvan de gegevens van jouw eigen database.

Stap 5

Sla dit bestand nu in dezelfde map op. Wijzig vervolgens de naam van het bestand van wp-config-sample.php naar wp-config.php.

We zullen nu uitleggen hoe je de bestanden van WordPress naar je subdomein uploadt.


Installeer WordPress op jouw subdomein

Na het aanmaken van een subdomein in je webhostingpakket kun je hier bestanden in plaatsen. Omdat je voor WordPress veel bestanden tegelijk moet uploaden, raden wij hier aan om een SFTP programma zoals Filezilla of Cyberduck voor te gebruiken. In dit voorbeeld maken we gebruik van de Filezilla Client.

De gegevens om binnen een SFTP programma verbinding te maken via SFTP vind je terug in dit artikel. Deze gegevens zijn ook vlak na de oplevering van je webhostingpakket per e-mail naar je toegestuurd.


Stap 1

Start Filezilla op en vul hier de SFTP gegevens van jouw webhostingpakket in. Gebruik hiervoor de vier velden zoals hieronder aangegeven en klik dan op 'Quickconnect'.

 • Host: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
 • Username: jouwdomein.extensie
 • Wachtwoord: jouwwachtwoord
 • Port: 22 of 2222
Maak verbinding binnen Filezilla


Stap 2

Je ziet nu een overzicht van jouw lokale bestanden aan de linkerzijde en de bestanden van jouw website aan de rechterzijde.

Zoek aan de linkerzijde de map 'Wordpress' op waar de bestanden van WordPress in staan opgeslagen en klik hier op.

Zoek links de map op waar WordPress in is opgeslagenStap 3

Open nu in de rechterkolom de map 'subdomains' om de map van jouw subdomein terug te vinden. In ons voorbeeld hebben wij het subdomein 'blog' aangemaakt.

Klik nu op de map van het subdomein.

Open in de rechterkolom de map van jouw subdomeinStap 4

Sleep nu de bestanden uit de eerder opgeslagen map 'Wordpress' in de linkerkolom naar de map van je subdomein in de rechterkolom.

Let op: Na het aanmaken van een subdomein via jouw webhostingpakket, plaatsen wij hier een index.php bestand voor je in. In de bestanden van WordPress bevindt zich eveneens een index.php bestand.

Na na het verplaatsen van de bestanden naar de rechterkolom wordt er gevraagd of je het bestaande index.php bestand wil overschrijven. Klik in het venster wat hier verschijnt op 'OK'.

Sleep de bestanden van WordPress naar de map van je subdomeinStap 5

Zodra de upload naar de map van jouw subdomein voltooid is, kun je direct WordPress configureren op jouw subdomein. Bezoek nu in een browser de betreffende subdomein om de installatiepagina van WordPress te zien.

installeer wordpress op je subdomein

Ik zie WordPress nog niet op mijn subdomein terug

Als je WordPress nog terugziet bij het bezoeken van je subdomein, controleer dan de DNS instellingen van je domeinnaam.


Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Scrol nu naar beneden. Zie je hier 'Domeinbeheer' terug? Dan zijn de 'TransIP instellingen' actief, waardoor je domein automatisch aan je webhostingpakket gekoppeld is. De WordPress installatie zal nu na maximaal 24 uur op je subdomein bereikbaar zijn.

 

Zie je hier 'Geavanceerd domeinbeheer' terug? Volg dan de volgende stappen.

Stap 2

Scrol naar 'Geavanceerd Domeinbeheer' en daarna naar 'DNS'. Voeg nu in een lege regel het volgende DNS record toe.

Naam: subdomein
Type: A
Waarde: IP-adres van je webhostingpakket

Het IP-adres van je webhostingpakket is per e-mail naar het e-mailadres binnen 'Mijn Account' gestuurd. Deze e-mail heeft het onderwerp 'DNS instellingen voor jouwdomein.extensie'.

Nadat je het DNS-record voor je subdomein hebt toegevoegd, klik je op 'Opslaan'.

Je WordPress-website wordt vervolgens zo snel mogelijk zichtbaar op je subdomein.

Het IP-adres van je webhostingpakket is samen met je andere DNS instellingen per e-mail naar je toe gestuurd, vlak nadat je de 'TransIP instellingen' hebt uitgeschakeld.

Mocht je het e-mailbericht met de DNS instellingen niet terug kunnen vinden, gebruik dan de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van deze pagina om onze supportafdeling te benaderen. Zij kunnen je hier verder bij helpen.Zodra je WordPress op jouw subdomein hebt geconfigureerd en hierop bent ingelogd kom je in het WordPress Dashboard terecht. Je kunt nu direct beginnen met het bouwen van jouw WordPress-website.

Om zo goed mogelijk van start te kunnen gaan met jouw WordPress-website raden we je zeker aan om een kijkje te nemen op onze blog!In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je met behulp van een webhostingpakket WordPress op een subdomein gebruikt.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
houdkoers 22 december 2021 (#7126)

Je moet het bestand in de Wordpress map genaamd 'wp-config-sample.php' hernoemen, maar dit bestand wel laten staan. Anders krijg je een foutmelding dat dit bestand nog ontbreekt en start Wordpress niet op als je naar je subdomein gaat.

0
Pieter de Ruiter Admin 31 oktober 2019 (#3709)

@yoricktm,

In vrijwel alle gevallen komt deze foutmelding doordat de verkeerde gebruikersnaam of het verkeerde wachtwoord gebruikt worden.

Let op dat je de SFTP gegevens gebruikt hiervoor, en niet de gegevens voor bijvoorbeeld het controlepaneel. Je kunt de gebruikersnaam en het wachtwoord in het controlepaneel vinden en aanpassen (in het geval van die laatste) via de handleiding op deze pagina:

https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/106-bestanden-mappen-website-uploaden-downloaden/

0
yoricktm 29 oktober 2019 (#3696)

FileZilla meldt het volgende wanneer ik wil snelverbinden:

Fout: Authenticatie mislukt Fout: Fatale fout: Kan niet verbinden met server

0
Nick Brouwer Admin 26 april 2019 (#3005)

@timdezeeuw

Met een webhosting S-pakket beschik je over maximaal één database. Mocht je meer databases willen gebruiken, dan kun je overwegen om je huidige pakket te upgraden.

Overigens staat hier 'Database beheren' als je maximaal één database kan gebruiken. Er staat 'Databases beheren' als je er meer tot je beschikking hebt ;-)

0
timdezeeuw 25 april 2019 (#3002)

Hi all,

Ik kan op een of andere manier geen nieuwe database aanmaken. Heeft iemand een idee hoe dit kan?

Er staat ook niet Databases beheren, maar Database beheren..

Dank alvast!

1
basisbegrip 21 april 2019 (#2984)

Super! Deze uitleg heeft mij geholpen om Wordpress op mijn subdomein te installeren! Bedankt!

0
Nick Brouwer Admin 1 maart 2019 (#2776)

@markvanklinken

Dat kan met een Doorstuurservice :-) Je stelt de Doorstuurservice dan in om naar de specifieke submap van de andere website te wijzen.

In het artikel 'Ik wil mijn domeinnaam doorsturen' lees je hoe.

0
markvanklinken 28 februari 2019 (#2769)

kan ik ook een nieuwe domeinnaam doorverwijzen naar een supmap in mijn huidige webhosting pakket

0
Nick Brouwer Admin 10 januari 2019 (#2486)

@communiq

Dit kan helaas niet automatisch, dit zul je handmatig moeten uitvoeren. Mocht je willen weten hoe dit moet, neem dan contact op met onze supportafdeling.

0
communiq 10 januari 2019 (#2483)

Kan na het opzetten van Wordpress op een sub-domein, de gehele installatie over gezet worden naar het hoofddomein met een druk op de knop? Zodat hiermee de 'downtime' voor het overzetten van een website van een VPS naar Wordpress hosting nihil is?

0
Nick Brouwer Admin 8 november 2018 (#2200)

@annemiekekreuger

Ik vermoed dat je bij de stap 'Verbind jouw WordPress-website met je database' niet het wachtwoord van de database hebt ingevuld, die je in de stap ervoor hebt aangemaakt ;-)

Maar geen nood! Dit is vrij eenvoudig op te lossen. Ga eerst naar 'SFTP Bestandsbeheer', gevolgd door 'Subdomains' en daarna naar je subdomein. Selecteer hier het wp-config.php bestand en open deze.

Naast Define('DB_PASSWORD', ... ); zie je het wachtwoord terug dat je website nu gebruikt om met je database te verbinden.

Sla dit wachtwoord op en ga hierna naar 'Databases' in je controlepaneel. Klik hier op de databasenaam van de database van je subdomein. Stel hier nu het eerder opgeslagen wachtwoord in voor de database en klik op 'Opslaan'.

Mocht je website hierna nog niet kunnen verbinden, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen met de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van deze pagina of met de knop 'Contact' in je controlepaneel.

0
annemiekekreuger 8 november 2018 (#2199)

Na 'Installeer WordPress op jouw subdomein' stap 4 heb ik twee databases met wordpress maar 'Error establishing a database connection' (ik kom er dus niet meer op en mn website is offline) :S

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op