Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

(Oude webhosting) Ik wil handmatig een back-up maken van een database op mijn webhostingpakket

Dit artikel is gebaseerd op ons huidige controlepaneel en oude webhostingplatform. Gebruik je een nieuw webhostingpakket, en beheer je jouw webhostingpakket dus in het nieuwe controlepaneel? Bezoek dan de deze versie van dit Knowledge Base artikel.

Hoewel wij 'Automatische back-ups' aanbieden bij onze webhostingpakketten, kan het nooit kwaad om ook periodiek handmatig een back-up van je website te maken.

In dit artikel leggen we daarom uit hoe je een back-up kunt maken van de database van de website die op jouw webhostingpakket staat én hoe je deze back-up terug kunt plaatsen.

Let op! Er vindt een wisselwerking plaats tussen de bestanden van je website en je database. Wanneer je een back-up van de database van je website maakt, raden wij daarom sterk aan om hierna óók een back-up te maken van de bestanden van je website.

Als je een back-up terugplaatst van je database, is het goed mogelijk dat ook een back-up van de bestanden van je website terug geplaatst moet worden.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een back-up van deze bestanden kunt maken en terug plaatsen.


Het aanmaken van een back-up van een database

De database bevat de data van jouw website en is via MySQL te benaderen. We zullen je nu uitleggen hoe je hierop kunt inloggen om vervolgens een back-up van jouw database te kunnen maken.


Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel en daarna op 'Databases'.

Klik op databasesStap 2

Hier zie je nu een overzicht van je aanwezige databases.

database overzicht

Je kunt op deze plek in het controlepaneel direct een back-up van je database maken. Klik hiervoor op de blauwe download-knop naast de gebruikersnaam.

Mocht je liever uitgebreidere opties willen bij het maken van een back-up, volg dan de onderstaande stappen.

Op deze pagina zie je de link terug waarmee je kunt inloggen op MySQL en hoeveel databases je op het moment gebruikt. Daaronder zie je de databasenaam, je gebruikersnaam en hoeveel ruimte er aan de database is toegewezen.

Wanneer je binnen het databaseoverzicht op de gebruikersnaam klikt (in het bovenstaande voorbeeld 'site_voorbeeld_nl_voorbeeld'), zul je op het inlogscherm van MySQL komen. Je zult dan zien dat de server en de gebruikersnaam al voor je zijn ingevuld en dat je alleen nog het wachtwoord hoeft in te voeren.

Log hier in op MySQL

Weet je het wachtwoord van je database niet meer? Ga dan terug naar het database-overzicht in je controlepaneel. Klik dan op de Databasenaam om je wachtwoord direct aan te kunnen passen en log vervolgens in met het nieuwe wachtwoord.

Let op! Jouw website heeft ook toegang nodig tot je database. Als je op deze manier het wachtwoord wijzigt, zorg er dan ook voor dat dit binnen jouw website bekend is.

Om dit aan te passen zoek je middels SFTP het 'config.php' bestand op (of 'wp-config.php' voor WordPress-websites). Voor jouw hoofddomein is deze doorgaans binnen de 'www'-map te vinden.

Open dit bestand met een tekstverwerker zoals 'Notepad++' of het PHP bewerkingsprogramma 'PhpStorm'. Zoek dan de volgende regel op:

** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'wachtwoord_oud');

Vervang hier wachtwoord_oud met jouw nieuwe database wachtwoord. Sla dan het bestand op en upload deze opnieuw naar de 'www'-map.Stap 3

Zodra je op MySQL bent ingelogd, zul je in het onderstaande scherm terecht komen. In dit voorbeeld hebben we Wordpress geïnstalleerd en is hier mee aan de slag gegaan. Je ziet daarom de database terug die automatisch door Wordpress is aangemaakt.

Mocht je zelf een website met database hebben geüpload, dan zul je de data hiervan terug zien. De stappen voor het maken van de backup zijn in dat geval gelijk.

Jouw Databases beheren

Zorg er voor dat de database is geselecteerd door hier in de linkerkolom op te klikken. Onze database heet hier "site_voorbeeld_nl_wordpre". Klik nu op de knop 'Export', welke in de afbeelding rood is gemarkeerd.Stap 4

Je kunt nu de Export-methode kiezen.

Jouw Databases beheren

Kies hier de methode 'Quick' en het formaat 'SQL' en klik op 'Go'. De backup zal nu worden gedownload. Sla dit bestand goed op, deze heb je eventueel later nodig om terug te plaatsen.


Het terugplaatsen van een back-up van de database van jouw website.

Om een eerder gemaakte back-up van je database terug te plaatsen ga je als volgt te werk.


Stap 1

Log opnieuw in op MySQL. In je database-overzicht selecteer je opnieuw je database. Om een back-up terug te kunnen plaatsen is het belangrijk dat deze database leeg is.

Om je huidige database te legen klik je in het overzicht van je database op 'Check all'. 

In het drop-down menu 'With selected' selecteer je 'Drop'.

Selecteer alles en klik op 'Drop'Stap 2

Je zult nu gevraagd worden om deze actie te bevestigen. Klik hier op 'Yes'.

Bevestig de actieStap 3

De database zal nu geleegd zijn en klaar om de back-up te ontvangen. Klik nu op het tabje 'Import' en in het volgende scherm op 'Bestand kiezen'. Zoek nu de back-up op die je eerder hebt opgeslagen. Als je de knop in het databaseoverzicht hebt gebruikt, dan heb je de back-up per e-mail ontvangen.

Klik hierna op 'Go'.

Kies je database en klik op 'Go'

Je ziet nu een melding dat de database succesvol is geïmporteerd.

Database is succesvol geïmporteerdIn dit artikel hebben we uitgelegd hoe je een back-up van je database maakt en terugplaatst.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op