IPv4 vs IPv6

Misschien heb je weleens gehoord dat IPv4-adressen op raken, maar.. wat zijn IPv4-adressen en hoe kunnen die opraken? Is daar iets aan te doen? Om dat te begrijpen nemen we IP-adressen in dit artikel onder de loep.

Een IP-adres is een uniek getal dat een apparaat identificeert op het internet, vergelijkbaar met hoe een telefoonnummer uniek is voor een telefoon. De IP in IP-adres staat voor Internet Protocol. De basis daarvan is als onderdeel van het TCP/IP model in de jaren 80 door het Amerikaanse DARPA ontwikkeld (niet te verwarren met het World Wide Web dat door het Europese CERN is ontwikkeld).

Als je bijvoorbeeld in een browser een domeinnaam zoals transip.nl opzoekt, kijkt je computer in de zogeheten DNS-records van transip.nl welke IP-adressen daaraan gekoppeld zijn. Die IP-adressen geven aan waar op het internet de server zich bevindt die de bijbehorende website van transip.nl host.

IP-adressen worden wereldwijd uitgegeven door vijf register en worden eigenlijk altijd daardoor toegewezen aan bedrijven. Zo bezit TransIP een groot aantal IP-adressen die we toekennen aan onze diensten, zoals een VPS of webhostingsserver. Je IP-adres voor je internetverbinding thuis krijg je van je internetprovider.

IPv4 vs IPv6

Er zijn twee versies van IP-adressen in gebruik: IPv4-adressen en IPv6-adressen (Internet Protocol versie X). Een IPv4- en IPv6-adres zien er bijvoorbeeld als volgt uit:

• IPv4-adres: 192.168.2.2
    • IPv6-adres: 2a01:07c8:0000:0000:34f4:0000:0000:1337. In de praktijk wordt een verzameling van vier nullen in een IPv6-adres meestal afgekort en ziet het er als volgt uit: 2a01:7c8:: 34f4:0:0:1337.

IPv4-adressen bestaan uit 32 bits en IPv6-adressen uit 128 bits. Een bit is de kleinste eenheid van data op een computer, namelijk 1 of 0. Dit noemen we ook wel binaire code en staat gelijk aan stroom aan of uit, waar of niet waar. Bits worden op hun beurt verzameld in groepjes van acht en vormen samen één byte.

Als je naar het eerdere voorbeeld van een IPv4-adres kijkt, dan wordt het getal 192 bijvoorbeeld weergegeven in 8 bits als volgt: 11000000 (decimaal naar binair). Voor IPv6 werkt dat net iets anders en is 2a01 bijvoorbeeld gelijk aan 10101000000001 (hexadecimaal naar binair). Zowel IPv4- als IPv6-adressen bestaan dus uit grote reeksen van éénen en nullen (respectievelijk 32 en 128 stuks).

IPv4 schaarste

Je vraagt je misschien af wat de relevantie is dat een IP-adres uit een aantal bits bestaat. Dit zit hem in het maximaal aantal mogelijke IP-adressen. Voor IPv4 geldt dat er maximaal 232 oftewel 4,294,967,296 adressen mogelijk zijn.

Een ruime 4 miljard lijkt een flinke hoeveelheid, maar... ze raken op. In de jaren 2010 begonnen de vijf IP-registers aan het toewijzen van hun laatste 16.7 miljoen IPv4-adressen. In november 2019 gaf het Europese IP-register Ripe aan dat zij geen IPv4-adressen meer hadden. Alleen wanneer een bedrijf stopt, komen er nog al eerder gebruikte IPv4-adressen opnieuw vrij die door andere bedrijven opnieuw gebruikt kunnen worden.

Deze schaarste zag men al enige tijd aankomen en daarom is in 2012 IPv6 in het leven geroepen. IPv6 maakt gebruik van 128 bits en komt dus met een maximum van 2128, oftewel 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456 IPv6-adressen. Dit zijn er dusdanig veel dat het zo goed als onmogelijk is dat deze adressen ooit opraken.

IPv6 is dan ook de toekomst van het internet. Wij omarmen de adoptatie van IPv6 volledig en al onze diensten ondersteunen IPv6. Zo maken SandboxVPS'en zelfs exclusief gebruik van IPv6. Ook onze overheid heeft al zijn instellingen verplicht om eind 2021 IPv6 volledig te ondersteunen. De vraag is daarom niet of, maar wanneer iedereen wereldwijd IPv6 ondersteunt.

Opmerkelijk genoeg zijn er ook enkele voorname IT-bedrijven die, ondanks onze verzoeken, nog geen IPv6 ondersteunen. Misschien maak je wel gebruik van diensten van dergelijke bedrijven en we helpen je in dat geval graag het maximale uit je IPv6-verbinding te halen via de onderstaande handleidingen. Maak jij gebruik van een dienst die nog niet beschikbaar is via IPv6 en zou je daar graag een handleiding of oplossing voor zien? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.