Ik wil mijn website doorsturen

In dit artikel leggen we je uit hoe je jouw bestaande website op een webhostingpakket bij TransIP kunt laten doorsturen naar een ander adres. Mocht je alleen een domeinnaam hebben en deze willen doorsturen, dan raden we je aan gebruik te maken van onze Doorstuurservice.

Mocht je je e-mailadres willen doorsturen naar een ander e-mailadres, dan kun je gebruik maken van dit artikel voor meer informatie en uitleg.

Hoe stuur ik mijn website door?

Je kunt jouw website naar een ander adres doorsturen door middel van een .htaccess bestand aan te maken of een toevoeging te maken in een reeds bestaand .htaccess bestand.

In dit .htaccess bestand geef je een specifieke regel op waarin je aangeeft waar jouw website naar toe gestuurd moet worden en op welke manier dit moet plaats vinden.

Let op: Het aanpassen van je .htaccess bestand kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van je website. De kleinste typfout kan er al voor zorgen dat je website slecht of zelfs niet bereikbaar wordt. Zorg dan ook dat je goed oplet bij het toevoegen aan of het aanmaken van een .htaccess bestand.

Voeg een .htaccess bestand toe aan je website

Een .htaccess bestand kun je aanmaken door op je computer een tekstbestand aan te maken en deze onder de naam .htaccess.txt op te slaan. Zodra je deze van inhoud hebt voorzien en naar je website hebt geüpload, hernoem je dit bestand naar .htaccess.

Je kunt een .htaccess bestand en andere bestanden naar je website uploaden middels SFTP. Je kunt SFTP benaderen met behulp van een SFTP programma, maar ook via SFTP Bestandsbeheer in jouw controlepaneel.

Het .htaccess bestand plaats je in de map waar het bestand zijn werk moet doen. Om deze voor de hoofdmap van jouw website (domeinnaam.nl) te laten werken, sla je deze in de /www map op. Als je het .htaccess bestand binnen een subdirectory zoals domeinnaam.nl/voorbeeld/ actief wil maken, sla je het .htaccess bestand in de map /voorbeeld binnen de /www map op.

In het artikel 'Ik wil een .htaccess bestand gebruiken' lees je meer over de toepassingen van een .htaccess bestand. We zullen nu uitleggen hoe je je website kunt doorsturen met behulp van een .htaccess bestand.

Stuur je website door met een .htaccess bestand

Hieronder wordt aangegeven wat de verschillende manieren zijn om jouw website met een .htaccess bestand door te sturen. Voeg de tekst in de onderstaande vakken toe aan je .htaccess bestand om gebruik te maken van de desbetreffende doorstuurmethode.

301 (permanente) Redirect

Hiermee kun je de gehele website permanent doorsturen naar een andere URL. Deze methode wordt het meeste gebruikt om een website door te kunnen sturen. In het onderstaande voorbeeld wordt onze website doorgestuurd naar een andere website, namelijk site-voorbeeld.nl. Voor de vindbaarheid van jouw website houdt dit in dat zoekmachines het adres indexeren waar naar wordt doorgestuurd.

Wat er achter # staat is een notitie die je voor het overzicht zelf kunt toevoegen.

# Dit stelt je in staat om je volledige website naar welk ander domein te laten doorsturen
Redirect 301 / https://site-voorbeeld.nl/

302 (tijdelijke) Redirect

Hiermee kun je de gehele website tijdelijk naar een andere URL laten wijzen. Dit is bijvoorbeeld handig als je een tijdelijke landingspagina wil gebruiken en als je van plan bent om op een later tijdstip weer om te schakelen naar jouw eigen website. Op deze manier zal voor het grootste deel de oorspronkelijke pagina worden geïndexeerd door zoekmachines.

Wat er achter # staat is een notitie die je voor het overzicht zelf kunt toevoegen.

# Dit stelt je in staat om je volledige website naar welk ander domein te laten doorsturen
Redirect 302 / https://site-voorbeeld.nl/

We zullen nu stap voor stap aangeven hoe je een .htaccess bestand kunt aanmaken, hoe je deze van inhoud voorziet en hoe je deze upload naar je website.

In het onderstaande voorbeeld laten we onze website met een 301 Redirect doorsturen naar site-voorbeeld.nl. Dit bestand uploaden we vervolgens via 'SFTP Bestandsbeheer' in het controlepaneel. Je kan hier eventueel ook de SFTP-programma's Filezilla of Cyberduck voor gebruiken.

Maak eerst een tekstbestand aan en voer hier de regel in om de website middels een 301 Redirect door te sturen naar de website van jouw keuze. In de onderstaande afbeelding kiezen we er voor om onze website door te sturen naar site-voorbeeld.nl. Sla vervolgens het tekstbestand op als .htaccess.

Maak het .htaccess bestand aan

Ga nu binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel en daarna op 'SFTP bestandsbeheer'

Ga naar jouw website en klik op SFTP Bestandsbeheer

Navigeer nu naar de 'www'-map, klik op 'Uploaden' en zoek het .htaccess bestand op dat je hebt opgeslagen. Dubbelklik hier op om het .htaccess bestand te uploaden.

Let wel dat het .htaccess bestand mogelijk als .htaccess.txt geüpload kan zijn. Klik in dat geval op het .htaccess bestand en klik rechts op 'Hernoemen'. Verwijder dan .txt en klik op 'Hernoem'.

Upload nu het .htaccess bestand om je website door te sturen

Jouw website zal nu direct doorgestuurd worden naar de locatie die is opgegeven in het .htaccess bestand.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je je website kunt doorsturen met een .htaccess bestand.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.