Winkelwagen

Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

Een ipv4 of ipv6 adres toevoegen aan AlmaLinux 8

Wanneer je een extra IPv4-adres bestelt, of een extra IPv6-adres toevoegt aan je IP-adressen via het controlepaneel,  worden deze niet automatisch via DHCP toegevoegd aan je VPS. Extra IP-adressen voeg je dan ook handmatig aan de netwerk-interfaces toe.

In dit artikel leggen wij uit hoe je een IPv4- en IPv6-adres aan je AlmaLinux 8 VPS toevoegt of statisch instelt. Hiervoor heb je een extra IPv4- en/of IPv6-adres nodig (afhankelijk van wat je wil instellen / toevoegen). Heb je die nog niet? Raadpleeg dan eerst een van de volgende artikelen:

Kijk in dit artikel voor een overzicht van al onze handleidingen om een extra of statisch IPv4- en IPv6-adressen aan verschillende Linux distros toe te voegen, of hier voor Windows.

• Deze tutorial gaat over publieke IP-adressen. In deze handleiding vind je meer informatie over het instellen van interne adressen (voor je private network).

• Let op: het kan zijn dat op jouw VPS de netwerkadapter ensX (X is hier een getal) heet in plaats van eth0 (te controlleren met het commando ip a). Pas in dat geval in dit artikel waar van toepassing eth0 aan naar ensX.
    • Bij een VPS zit standaard één IPv4-adres inbegrepen, maar je kunt dit uitbreiden naar maximaal tien IPv4-adressen via het controlepaneel. Voor de VPSen uit de PRO-serie geldt een limiet van maximaal 20 IPv4-adressen.

• Elke VPS heeft standaard een /64 IPv6-range tot zijn beschikking, waar naar eigen wens IP-adressen uit kunnen worden toegevoegd. Een /64 IPv6-range bevat in totaal 18,446,744,073,709,551,616 IP-adressen, dus de kans is vrij klein dat je er niet genoeg hebt! De gateway valt buiten deze range, dus het netmask stel je altijd in op 48.

Een IPv4-adres toevoegen in AlmaLinux 8.x

Stap 1

Verbind met je VPS via de VPS-console of via SSH.

Stap 2

Eenmaal ingelogd zie je de huidige networkinterfaces en de daarop ingestelde IP's terug met het commando:

ip a

Voor de vervolgstappen is het vooral belangrijk dat je bewust bent van de correcte adapternaam. In dit voorbeeld is dat eth0.

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
        link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
        inet 127.0.0.1/8 scope host lo
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 ::1/128 scope host
           valid_lft forever preferred_lft forever
    2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
        link/ether 52:54:00:f6:ae:54 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 149.210.111.222/24 brd 149.210.111.255 scope global noprefixroute eth0
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 2a01:7c8:aabb:111::1/48 scope global noprefixroute
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 fe80::5054:ff:fef6:ae54/64 scope link noprefixroute
           valid_lft forever preferred_lft forever

Stap 3

Nu voeg je het extra IPv4-adres toe in de networkinterfaces. Open hiervoor eerst de configuratie van je netwerkinterface:

sudo nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

Voeg in het bestand het volgende toe/pas de volgende velden aan:

BOOTPROTO=none
    IPV4_FAILURE_FATAL=no
    IPADDR=149.210.111.222
    IPADDR1=149.210.222.111
    NETMASK=255.255.255.0
    NETMASK1=255.255.255.0
    PREFIX=24
    PREFIX1=24
    GATEWAY=149.210.111.1
    GATEWAY1=149.210.222.1
    • IPADDR(x) is het IP-adres dat je wilt instellen en GATEWAY(x) de gateway, deze kun je voor je IP-adres terugvinden in het controlepaneel.
    • Voor elk IP-adres dat je toevoegt neem je een oplopend nummer, dus IPADDR, IPADDR1, IPADDR2, IPADDR3, etc. Hetzelfde geldt voor gateways indien van toepassing. Laat het (sub)NETMASK op 255.255.255.0 staan.
    • Het is niet verplicht om de gateway toe te voegen wanneer het extra IP-adres zich in dezelfde /24 range bevindt. Indien dit niet het geval is dan zul je dit wel moeten toevoegen, omdat je anders problemen krijgt met het bereiken van andere IP's binnen het TransIP-netwerk.

Sla de wijzigingen op en sluit nano af (ctrl + > > enter).

Stap 4

Om het nieuwe IP-adres in gebruik te kunnen nemen zul je de netwerkinterfaces nog moeten resetten via het volgende commando:

ifdown eth0 && ifup eth0

Stap 5

Wanneer je nu weer ip a uitvoert zie je de nieuwe toegevoegde IPv4-adres(sen) terug. Je kunt deze IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping uit te voeren.

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
        link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
        inet 127.0.0.1/8 scope host lo
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 ::1/128 scope host
           valid_lft forever preferred_lft forever
    2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
        link/ether 52:54:00:f6:ae:54 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 149.210.111.222/24 brd 149.210.111.255 scope global noprefixroute eth0
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet 149.210.222.111/24 brd 149.210.222.255 scope global noprefixroute eth0
            valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 2a01:7c8:aabb:111::1/48 scope global noprefixroute
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 fe80::5054:ff:fef6:ae54/64 scope link noprefixroute
           valid_lft forever preferred_lft forever

Mocht je nog meer IP-adressen willen toevoegen dan kun je de bovenstaande stappen herhalen.

Een IPv6-adres toevoegen in AlmaLinux 8.x

Stap 1

Verbind met je VPS via de VPS-console of via SSH.

Stap 2

Eenmaal ingelogd zie je de huidige networkinterfaces en de daarop ingestelde IP's terug door middel van het commando:

ip a

Voor de vervolgstappen is het vooral belangrijk dat je bewust bent van de correcte adapternaam. In dit voorbeeld is dat eth0.

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
        link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
        inet 127.0.0.1/8 scope host lo
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 ::1/128 scope host
           valid_lft forever preferred_lft forever
    2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
        link/ether 52:54:00:f6:ae:54 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 149.210.111.222/24 brd 149.210.111.255 scope global noprefixroute eth0
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 2a01:7c8:aabb:111::1/48 scope global noprefixroute
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 fe80::5054:ff:fef6:ae54/64 scope link noprefixroute
           valid_lft forever preferred_lft forever

Stap 3

Nu voeg je het extra IPv6-adres toe in de networkinterface. Open de configuratie met:

sudo nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

In het geopende configuratiebestand voeg je de onderstaande regels toe indien deze nog ontbreken. Gebruik hiervoor het primaire IPv6-adres en de bijbehorende gateway, zoals die terug te zien is in je controlepaneel onder 'beheren' > 'netwerkinformatie'.

IPV6INIT=yes
    IPV6_AUTOCONF=no
    IPV6ADDR=2a01:7c8:aabb:111::1
    IPV6_DEFAULTGW=2a01:7c8:aabb::1
    IPV6_DEFROUTE=yes
    IPV6_FAILURE_FATAL=no

Sla de wijzigingen op en sluit nano af (ctrl + > > enter). Mocht je nog meer IPv6-adressen willen toevoegen, voeg dan de volgende regel toe (plaats alle extra adressen tussen de haakjes):

IPV6ADDR_SECONDARIES="2a01:7c8:aabb:111::2 2a01:7c8:aab:111::3"

Stap 4

Om het nieuwe IP-adres in gebruik je het volgende commando:

ifdown eth0 && ifup eth0

Stap 5

Wanneer je nu weer ip a, zul je het nieuwe toegevoegde IPv6-adres terugzien. Je kunt dit IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping-test uit te voeren.

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
        link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
        inet 127.0.0.1/8 scope host lo
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 ::1/128 scope host
           valid_lft forever preferred_lft forever
    2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
        link/ether 52:54:00:f6:ae:54 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 149.210.111.222/24 brd 149.210.111.255 scope global noprefixroute eth0
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 2a01:7c8:aabb:111::1/48 scope global noprefixroute
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 2a01:7c8:aabb:111::2/48 scope global noprefixroute
            valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 fe80::5054:ff:fef6:ae54/64 scope link noprefixroute
           valid_lft forever preferred_lft forever

Mocht je nog meer IP-adressen willen toevoegen dan kun je de bovenstaande stappen herhalen.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op