Apache updaten naar de nieuwste versie

Er worden door ontwikkelaars met regelmaat software updates uitgebracht om nieuwe features toe te voegen of beveiligingsupdates door te voeren. Het up-to-date houden van je software is dan ook belangrijk en we raden aan dit met regelmaat te doen.

In deze handleiding laten we zien hoe je specifiek Apache update in Ubuntu, Debian, CentOS 7, CentOS Stream, AlmaLinux of Rocky Linux. Deze stappen zijn getest in Ubuntu 20.04, Debian 11, CentOS 7 en AlmaLinux 8.

Voer de stappen in dit artikel uit met sudo, of als gebruiker met root-rechten.

Apache updaten in Ubuntu

Stap 1

Voor je begint aan het updaten van Apache, kun je de geïnstalleerde versie van Apache op je VPS controleren met het commando:

apache2 -v

Op deze pagina kun je zien wat de laatst beschikbare versie van Apache is.

Stap 2

Update nu je server en daarna apache (of laat apache2 weg uit het commando om je hele server te updaten):

apt -y update && apt -y upgrade apache2

Stap 3

Normaal gesproken is je Apache-versie nu direct geüpdatet en ben je klaar met deze handleiding. Controleer dit voor de zekerheid met het commando:

apache2 -v

Is je Apache-versie niet geüpdatet? Dan kan het zijn dat je een afwijkende repository gebruikt hebt voor de oorspronkelijke installatie van Apache. Voeg in dat geval de ondrej/apache2 repository toe aan je VPS; deze bevat de meest recente versie van Apache:

add-apt-repository ppa:ondrej/apache2

Druk op 'Enter' wanneer daar bij het toevoegen van de repository om gevraagd wordt.

Stap 4

Voer de volgende commando's uit om respectievelijk de repository toevoeging te verwerken en Apache te updaten:

apt -y update
    apt -y upgrade apache2

Stap 5

Herstart tot slot Apache om de nieuwe versie te gebruiken:

systemctl restart apache2

Je Apache-server is nu up-to-date!

Apache updaten in Debian

Stap 1

Voor je begint aan het updaten van Apache, kun je de geïnstalleerde versie van Apache op je VPS controleren met het commando:

apache2 -v

Op deze pagina kun je zien wat de laatst beschikbare versie van Apache is.

Stap 2

Update nu je server en daarna apache (of laat apache2 weg uit het commando om je hele server te updaten):

apt -y update && apt -y upgrade apache2

Stap 3

Normaal gesproken is je Apache-versie nu direct geüpdatet en ben je klaar met deze handleiding. Controleer dit voor de zekerheid met het commando:

apache2 -v

Is je Apache-versie niet geüpdatet? Dan kan het zijn dat je een afwijkende repository gebruikt hebt voor de oorspronkelijke installatie van Apache. Voeg in dat geval de ondrej/apache2 repository toe aan je VPS; deze bevat de meest recente versie van Apache:

curl -sSL https://packages.sury.org/apache2/README.txt | sudo bash -x

Druk op 'Enter' wanneer daar bij het toevoegen van de repository om gevraagd wordt.

Stap 4

Voer de volgende commando's uit om respectievelijk de repository toevoeging te verwerken en Apache te updaten:

apt -y update
    apt -y upgrade apache2

Stap 5

Herstart tot slot Apache om de nieuwe versie te gebruiken:

systemctl restart apache2

Je Apache-server is nu up-to-date!

Apache updaten in CentOS 7

Stap 1

Voor je begint aan het updaten van Apache, kun je de geïnstalleerde versie van Apache op je VPS controleren met het commando:

httpd -v

Of er een nieuwere versie beschikbaar is controleer je met het commando:

yum info httpd

Stap 2

Update nu apache (of laat httpd weg uit het commando om je hele server te updaten):

yum -y update httpd

Je Apache versie is nu geüpdatet.

Apache updaten in CentOS Stream, AlmaLinux of Rocky Linux

Stap 1

Voor je begint aan het updaten van Apache, kun je de geïnstalleerde versie van Apache op je VPS controleren met het commando:

httpd -v

Of er een nieuwere versie beschikbaar is controleer je met het commando:

dnf info httpd

Stap 2

Update nu apache (of laat httpd weg uit het commando om je hele server te updaten):

dnf -y update httpd

Je Apache versie is nu geüpdatet.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding over het updaten van Apache in Linux.