Wat is AlmaLinux?

In 2020 kondigde Red Hat aan dat CentOS 8 geen support meer krijgt na eind 2021 en wordt opgevolgd door CentOS Stream, zie ook ons artikel 'Wat is CentOS Stream'.

Als reactie daarop zijn enkele spirituele opvolgers ontstaan die de plaats van CentOS 8 innemen in het Linux-landschap. De voornaamste daarvan zijn AlmaLinux en Rocky Linux.

AlmaLinux is net als CentOS een één op één binary compatible fork van Red Hat Enterprise Linux. Je kunt het bijna zien als een kloon van CentOS en je merkt in gebruik dan ook geen verschil. AlmaLinux is ontwikkelt door CloudLinux en wordt gedragen door de opensourcegemeenschap waarvoor inmiddels de AlmaLinux Open Source Foundation is opgericht.