Ik wil mijn webhostingpakket downgraden naar een kleiner pakket

Het kan voorkomen dat jouw Webhosting L of XL pakket te groot is en je liever gebruik maakt van een kleiner webhostingpakket. Vanwege technische beperkingen is het momenteel niet mogelijk om een webhostingpakket automatisch te downgraden naar een kleiner pakket.

Mocht je jouw webhostingpakket toch willen downgraden naar een kleiner S of L pakket, dan is het van belang dat je dit handmatig uitvoert.

Om je webhostingpakket te verkleinen maak je een back-up van de bestanden en de database(s) van je website. Vervolgens zeg je je huidige pakket op en vraag je een kleiner pakket aan. Tot slot plaats je de back-ups van je website terug om deze op het kleinere Webhostingpakket weer bereikbaar te maken.

In dit artikel zullen we je stap voor stap uit hoe je jouw Webhosting L en XL pakket kunt downgraden naar een kleiner webhostingpakket.

Wil je je webhostingpakket naar een E-mail Only pakket downgraden? Lees dan het artikel 'Ik wil mijn webhostingpakket downgraden naar een E-mail Only-pakket'.

Let op dat het E-mail Only-pakket geen webruimte bevat. Met een downgrade naar een E-mail Only-pakket zul je dus alleen je e-mailadressen kunnen bewaren. Het E-mail Only-pakket bevat daarentegen wel een Doorstuurservice.

Controleer je webruimte

Om je webhostingpakket te kunnen verkleinen is het belangrijk dat je eerst controleert of de webruimte die je nu gebruikt ook beschikbaar is op het kleinere pakket waar je gebruik van wil maken.

Op de  Webhosting-productpagina kun je terug zien hoeveel ruimte (Dataopslag) er per webhostingpakket beschikbaar is. Als de webruimte die je nu gebruikt groter is dan de Dataopslag van het gewenste, kleinere pakket, dan zal een downgrade niet mogelijk zijn.

In je controlepaneel kun je zien hoeveel webruimte jouw Webhostingpakket op dit moment gebruikt.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linker kolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu op 'Jouw website beheren'.

Selecteer je domein en klik op 'Jouw website beheren'

Stap 2

Klik op 'Webruimte'.

Klik op 'Webruimte'

Naast 'Webruimte' zie je hoeveel webruimte je momenteel gebruikt.

webruimte

Stap 3

In de onderstaande afbeelding zie je hoeveel ruimte (Dataopslag) er per pakket beschikbaar is. Ga nu na of de webruimte die je nu gebruikt past binnen de webruimte van het kleinere pakket.

Overzicht webhostingpakketten

Als je voldoende webruimte hebt voor het kleinere pakket, dan kun je dit artikel gebruiken om je webhostingpakket te verkleinen.

Let op: Dit artikel beschrijft hoe je je webhostingpakket kunt verkleinen met behoud van je website. Tijdens het uitvoeren van de stappen in dit artikel zeg je je webhostingpakket op. Hierbij wordt de inhoud van je huidige webhostingpakket verwijderd, waaronder je e-mail.

Wanneer je ook je e-mail wil behouden, is het van belang dat je de e-mail eerst exporteert en vervolgens weer importeert zodra je je webhostingpakket hebt verkleint. Hiervoor kun je de onderstaande handleidingen gebruiken.

Downgrade je webhostingpakket

Je kunt gebruik maken van de onderstaande stappen om je Webhostingpakket te verkleinen.

1. Maak een back-up van de bestanden van je website
2. Maak een back-up van jouw databasegegevens
3. Vervang je huidige webhostingpakket door een kleiner pakket
4. Plaats de back-up van de database terug op jouw webhostingpakket
5. Voeg de inloggegevens van je nieuwe database toe aan je website
6. Plaats de back-up van de bestanden van je website terug op jouw webhostingpakket

Maak een back-up van de bestanden van je website

Je slaat nu eerst de bestanden op waar jouw website uit is opgemaakt. Dit kun je doen door hier een back-up van te maken.

Via het SFTP programma van jouw keuze doen kun je eenvoudig een back-up maken; in dit artikel maken wij gebruik van het programma Filezilla.

Als je een ander programma (zoals Cyberduck) gebruikt, zijn de stappen vergelijkbaar. Mocht je er hierbij niet uitkomen, dan raden we je aan de documentatie van jouw SFTP programma te raadplegen.

Stap 1

Log in op jouw SFTP programma, wij gebruiken hier als voorbeeld Filezilla. In dit artikel lees je hoe je aan je SFTP-gegevens komt en inlogt met Filezilla.

Start Filezilla nu op en vul hier de SFTP gegevens van jouw webhostingpakket in. Gebruik hiervoor de vier velden zoals hieronder aangegeven en klik dan op 'Quickconnect'.

• Host: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
  • Username: jouwdomein.extensie
  • Wachtwoord: jouwwachtwoord
  • Port: 22 of 2222
Maak verbinding binnen Filezilla

Stap 2

Klik in de linker kolom op de map waar je jouw back-up in wil opslaan. Wij gebruiken in ons voorbeeld de map met de naam 'SFTP gegevens van mijn website'.

Selecteer de doelmap

Stap 3

Klik nu in de rechterkolom met de rechtermuisknop op jouw 'www' map en klik op 'Download'.

Selecteer de bronmap en klik op 'Download'

De map 'www' inclusief de bestanden die hierin staan worden nu naar de map gedownload die in de linker kolom is opgegeven. Nadat de download is voltooid, zul je een back-up van de bestanden van jouw website hebben gemaakt.

Mochten er gegevens in de andere mappen staan (bijvoorbeeld in de map 'Subdomains' of 'back-ups'), dan kun je deze op dezelfde manier downloaden. Zorg er in dat geval voor dat je deze mappen in een aparte map opslaat.

De bestanden worden naar de doelmap gedownload

De bestanden in deze map zullen we later gebruiken om terug te plaatsen op het kleinere webhostingpakket, onthoud dus goed waar je de back-up hebt opgeslagen. We zullen nu aangeven hoe je een back-up van je database(s) kunt maken.

Maak een back-up van jouw databasegegevens

In jouw database bevindt zich de data van jouw website. Als je jouw website op een kleiner pakket wil plaatsen, dan is het van belang dat de data van jouw website hier ook op wordt geplaatst. Om dit te doen is het van belang dat je ook een back-up van je database(s) maakt.

Bij TransIP wordt er gebruik gemaakt van MySQL om databases aan te maken, op te slaan en om data op te halen. Daarom laten we je eerst zien hoe je in kunt loggen op MySQL om vervolgens de database te kunnen opslaan.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linker kolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik daarna op deze pagina op 'Jouw website beheren'.

Klik op 'Jouw website beheren'

Stap 2

Klik nu op 'Databases' om het onderstaande overzicht van jouw database(s) terug te zien.

Jouw Databases beheren

Stap 3

Hier zie je de link terug waarmee je kunt inloggen op MySQL en hoeveel databases je op het moment gebruikt. Daaronder zie je de databasenaam, je gebruikersnaam en hoeveel ruimte er aan de database is toegewezen.

Wanneer je hier op de gebruikersnaam (In het voorbeeld "site__nl_wordpre") klikt, zul je ook op het inlogscherm van MySQL komen. Je zult dan zien dat de server en de gebruikersnaam al voor je zijn ingevuld en dat je alleen nog het wachtwoord hoeft in te voeren.

Log hier in op MySQL

Weet je het wachtwoord van je database niet meer? Ga dan terug naar het database-overzicht in je controlepaneel. Klik dan op de Databasenaam om je wachtwoord direct aan te kunnen passen en log vervolgens in met het nieuwe wachtwoord.

Stap 4

Zodra je op MySQL bent ingelogd, zul je in het onderstaande scherm terecht komen. In dit voorbeeld hebben we Wordpress geïnstalleerd en is hier mee aan de slag gegaan. Je ziet daarom de database terug die automatisch door Wordpress is aangemaakt.

Mocht je zelf een website met database hebben geüpload, dan zul je de data hiervan terug zien. De stappen voor het maken van de back-up zijn in dat geval gelijk.

Zorg er nu voor dat de database is geselecteerd door hier in de linker kolom op te klikken. Onze database heet hier "site_voorbeeld_nl_wordpre".

Klik nu op de knop 'Export', welke in de afbeelding rood is gemarkeerd.

Jouw Databases beheren

Stap 5

Je kunt nu de Export-methode kiezen. Kies hier de methode 'Quick' en het formaat 'SQL' en klik op 'Go'. De back-up zal nu worden opgeslagen. Sla dit bestand goed op, deze heb je later nodig om terug te plaatsen op je kleinere webhostingpakket.

Jouw Databases beheren

Vervang je huidige webhostingpakket door een kleiner pakket.

Nu je bestanden en de database(s) van je website hebt veilig gesteld, is het tijd om je webhostingpakket te verkleinen. Dit doe je door je huidige webhostingpakket op te zeggen en vervolgens het gewenste kleinere pakket aan te vragen. In dit voorbeeld verkleinen wij het Webhosting L pakket naar een Webhosting S pakket.

Stap 1

Ga in je controlepaneel rechtsboven naar je gebruikersnaam en klik op 'Mijn Account'.

Stap 2

Klik op het tabblad 'Diensten' om een overzicht van jouw diensten terug te kunnen vinden.

Stap 3

Klik naast het Webhostingpakket op 'Opzeggen'.

Ga naar 'Diensten' om je webhostingpakket op te zeggen

Stap 4

Let goed op dat hier alleen het webhostingpakket is aangevinkt. Selecteer dan aan de rechterzijde 'Direct' en klik op 'Opzegging aanvragen'.

Controleer je gegevens

Stap 5

Controleer op deze pagina goed of de juiste dienst is geselecteerd (dus niet het domein!). Klik tot slot op 'Opzegging bevestigen' om jouw huidige webhostingpakket op te zeggen.

Bevestig je opzegging

Stap 6

Nu je huidige webhostingpakket is opgezegd, kun je een nieuw, kleiner pakket uitkiezen.

Ga hiervoor binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en vink links het vakje naast het domein aan. Klik dan op 'Bijbestellen / Upgraden'

Vraag je webhostingpakket aan

Stap 7

Klik nu onder het gewenste webhostingpakket op 'Bestel'.

Kies hier het gewenste webhostingpakket

Stap 8

In dit voorbeeld hebben wij voor het Webhosting S pakket gekozen. Rond de bestelling af en het Webhostingpakket zal binnen enkele minuten actief worden.

Plaats de back-up van de database terug op jouw webhostingpakket.

Nu je het kleinere S pakket hebt gekozen, kunnen we de bestanden en de database(s) van de website gaan terug plaatsen. We plaatsen de back-up van de database terug alvorens we de bestanden van de website terugplaatsen.

Het is namelijk van belang dat eerst een database aangemaakt wordt, waarna je de inloggegevens hiervan ontvangt. Deze inloggegevens zul je moeten opgeven in de bestanden van je website, alvorens je hier de back-up van terug plaatst.

We leggen je nu uit hoe je een nieuwe database aanmaakt om vervolgens opnieuw in te loggen op MySQL. Vervolgens laten we je zien hoe je de back-up van de database terug kunt plaatsen.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linker kolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik op 'Jouw website beheren'.

Klik op 'Jouw website beheren'

Stap 2

Klik op 'Databases'. Je zult nu zien dat er nog geen databases actief zijn.

Klik op 'Databases'

Stap 3

Klik hier op 'Database aanmaken'.

Klik op 'Database aanmaken'

Stap 4

Geef nu een Databasenaam op en voer de gewenste Databasegrootte in. Wij hebben hier gekozen voor "wordpr2" en een databasegrootte van 100 MB. Dit is dezelfde grootte als de database die we op het Webhosting L gebruikten.

Database overzicht

Nu de database is aangemaakt, zie je een melding dat de inloggegevens uit veiligheidsoverwegingen per e-mail zijn gestuurd. Deze mail is gestuurd naar het e-mailadres die je in 'Mijn Account' hebt ingesteld.

Mocht je het wachtwoord onverhoopt niet terug kunnen vinden, kun je op de 'Databases' pagina op de databasenaam klikken om het wachtwoord te wijzigen.

Stap 5

Klik nu op de gebruikersnaam van je database om weer op het inlogscherm van MySQL te komen. Voer hier het wachtwoord van jouw database in om weer in de beheerpagina van je database te komen.

Je zult nu de nieuwe, lege database terug zien. Zorg ervoor dat de database is geselecteerd door hier in de linker kolom op te klikken. Klik nu op 'Import' zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Klik op 'Import'

Stap 6

Klik nu op 'Bestand kiezen' en zoek de eerder opgeslagen database op. De database zal de extensie .sql hebben. Klik op 'Go' om de database te importeren.

Kies hier het backup bestand en klik op 'Go'

Stap 7

Je zult vervolgens een melding krijgen dat de import geslaagd is. De back-up van je database is nu succesvol teruggezet.

De Import is geslaagd

Voeg de inloggegevens van je nieuwe database toe aan je website.

Zoals eerder vermeld heeft jouw website toegang nodig tot je database. Omdat je een nieuwe database hebt aangemaakt, zijn de inloggegevens hiervan veranderd. Deze nieuwe inloggegevens zul je toe moeten voegen aan de code van je website.

Hieronder leggen we uit hoe je dit eenvoudig aanpast.

Stap 1

Ga op je computer naar de map waar je de bestanden van je website hebt opgeslagen. Zoek hier naar het bestand 'wp-config' en open deze met een programma die .php bestanden goed kan openen.

Wij adviseren bijvoorbeeld het programma 'Notepad++' of het PHP bewerkingsprogramma 'PhpStorm'.

Stap 2

Zoek nu in dit bestand de DB_NAME, DB_USER en DB_PASSWORD op. Deze kun je doorgaans vanaf regel 17 terug vinden. In het onderstaande voorbeeld kun je zien hoe dit er in het wp-config bestand uit ziet.

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'site_voorbeeld_nl_wordpre');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'site__nl_wordpre');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'wachtwoord_oud');

Omdat we een nieuwe database hebben aangemaakt, is het belangrijk om de databasenaam, de database-gebruiker en het database-wachtwoord aan te passen.

Dit doe je door in het wp-config bestand de waarden achter DB_NAME, DB_USER en DB_PASSWORD aan te passen. Let op dat je deze waarden binnen de aanhalingstekens aanpast.

Deze informatie kun je terug vinden in je controlepaneel. Ga hiervoor naar 'Jouw website beheren' en klik op 'Databases'.

• Wat in je controlepaneel onder 'Databasenaam' staat, voer je in naast 'DB_NAME'.
  • Wat in je controlepaneel onder 'Gebruiker' staat, voer je in naast 'DB_USER'.
  • Naast 'DB_PASSWORD' voer je het wachtwoord van jouw database in.

Onderstaand vind je een combinatie terug van het Database-overzicht in jouw controlepaneel en het betreffende deel uit het wp-config bestand. Op basis hiervan kun je lezen wat je waar invoert.

De gegevens voor het wp-config.php bestand

Mocht je je database-wachtwoord niet meer weten, klik dan in het Database-overzicht in je controlepaneel op de Databasenaam. Daar kun je direct het wachtwoord van je database aanpassen.

Zodra je de gegevens van je nieuwe database hebt ingevoerd, sla je het wp-config bestand op je computer op onder dezelfde naam. Deze heb je nodig bij het terug plaatsen van de back-up van de bestanden van je website.

Plaats de back-up van de bestanden van je website terug op jouw webhostingpakket.

Nu is het tijd om de bestanden van je website terug te plaatsen en je website weer actief te maken op je webhostingpakket.

Stap 1

Log nu opnieuw in op de SFTP server met een SFTP programma zoals Filezilla.

Stap 2

Als je niet eerder andere mappen via Filezilla hebt benaderd, dan zul je aan de linkerzijde dezelfde 'www' map terug zien waar je de bestanden van je website eerder in hebt opgeslagen. Als dit niet het geval is, dan raden we je aan de 'www' map aan de linkerzijde weer op te zoeken. Daaronder zul je dan de bestanden van je website terug kunnen vinden.

Upload de backup van de bestanden van je website

Stap 3

Aan de rechterzijde zie je dan de mappen van je website terug. Klik nu op de 'www' map om de inhoud hiervan te openen. Je ziet nu alleen het 'index.php' bestand terug welke standaard op je webhostingpakket aanwezig is.

Verwijder eerst het index.php bestand en sleep dan de mappen en bestanden aan de linkerzijde (jouw lokale 'www' map) naar de rechterzijde (de 'www' map op de server).

Upload afgerond!

Stap 4

Nadat je de mappen en bestanden van de lokale 'www' map naar de 'www' map op de server hebt gesleept, zal de upload van je back-up beginnen.

Zodra de upload is afgerond zal jouw website weer actief zijn op jouw webhostingpakket! Je kunt dit controleren door jouw domeinnaam te bezoeken.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je je webhostingpakket kunt downgraden naar een kleiner pakket.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.