Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil mijn webhostingpakket downgraden

Als je jouw webhostingpakket wil downgraden naar een kleiner S- of L-pakket, dan is het van belang dat je dit handmatig uitvoert. Vanwege technische beperkingen is het momenteel niet mogelijk om een webhostingpakket automatisch te downgraden naar een kleiner pakket.

Om je webhostingpakket te verkleinen maak je een back-up van de bestanden en de database(s) van je website. Vervolgens zeg je je huidige pakket op en vraag je een kleiner pakket aan. Tot slot plaats je de back-ups van je website terug op het nieuwe, kleinere webhostingpakket.

In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je jouw Webhosting L- en XL-pakket verkleint naar een kleiner webhostingpakket.


Ik wil mijn e-mailadressen blijven gebruiken

Dit artikel beschrijft hoe je je webhostingpakket kunt verkleinen met behoud van je website. Om ook je huidige e-mailadressen te blijven gebruiken, is het belangrijk dat je na de downgrade je e-mailadressen opnieuw aanmaakt op het kleinere webhostingpakket.

Zorg er hierbij voor dat je dezelfde wachtwoorden als voorheen gebruikt. Mocht je niet zeker zijn of je het wachtwoord van een e-mailadres nog weet, pas dan eerst het wachtwoord van je e-mailadres aan.

Het is belangrijk dat je vervolgens eerst het nieuwe wachtwoord voor je e-mailadres ook aanpast in je mailprogramma.

De e-mailadressen die je in je mailprogramma's hebt ingesteld, zullen dan na de downgrade dan gewoon actief blijven. Let wel dat dit alleen geldt voor e-mailadressen die met het IMAP-protocol zijn ingesteld.

We raden verder aan om eerst een back-up te maken van je e-mail. Mocht er onverhoopt iets misgaan, heb je altijd een back-up om op terug te vallen.

Om een back-up via Outlook te maken en terug te plaatsen, kun je gebruik maken van het artikel 'Een back-up van e-mail maken en terugplaatsen in Outlook'.

Gebruik je de Mail-app voor macOS? In deze deze handleiding van Apple lees je hoe je hierin een back-up van je e-mail aanmaakt en terugplaatst.

Ik wil mijn webhostingpakket downgraden naar een E-mail Only-pakket

Lees dan het artikel 'Ik wil mijn webhostingpakket downgraden naar een E-mail Only-pakket'.

Let op dat het E-mail Only-pakket geen webruimte bevat. Met een downgrade naar een E-mail Only-pakket kun je dus alleen je e-mailadressen bewaren. Het E-mail Only-pakket bevat daarentegen wel een Doorstuurservice.


Controleer je webruimte

Om je webhostingpakket te verkleinen is het belangrijk dat je eerst controleert of je huidige webruimte ook beschikbaar is op het kleinere webhostingpakket die je gaat gebruiken.

Op de Webhosting-productpagina zie je hoeveel ruimte (Dataopslag) er per webhostingpakket beschikbaar is. Als de webruimte van je huidige pakket groter is dan de Dataopslag van het kleinere pakket, dan is een downgrade niet direct mogelijk.

In je controlepaneel zie je hoeveel webruimte jouw webhostingpakket op dit moment gebruikt.
 

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linker kolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Webruimte'.

Selecteer je domein en klik op 'Jouw website beheren'Stap 2

Naast 'Webruimte' zie je hoeveel webruimte je momenteel gebruikt.

webruimteStap 3

In de onderstaande afbeelding zie je hoeveel ruimte (Dataopslag) er per pakket beschikbaar is. Ga nu na of de webruimte die je nu gebruikt past binnen de webruimte van het kleinere pakket.

Overzicht webhostingpakketten


Als je voldoende webruimte hebt voor het kleinere pakket, dan kun je dit artikel gebruiken om je webhostingpakket te verkleinen. Is dit niet het geval? Ga dan na of je mogelijk bestanden van je website kunt verwijderen om zo meer webruimte vrij te maken.


Maak een back-up van de bestanden van je website

Je slaat nu eerst de bestanden op waar jouw website uit is opgemaakt door hier een back-up van te maken.

Via het SFTP-programma van jouw keuze maak je eenvoudig een back-up. In dit artikel maken wij gebruik van het programma Filezilla.

Als je een ander programma (zoals Cyberduck) gebruikt, zijn de stappen vergelijkbaar. Mocht je er hierbij niet uitkomen, dan raden we je aan de documentatie van jouw SFTP-programma te raadplegen.


Stap 1

Log in op jouw SFTP-programma, wij gebruiken hier als voorbeeld Filezilla.

Start Filezilla nu op en vul hier de SFTP-gegevens van jouw webhostingpakket in. In het artikel 'Het gebruik van SFTP met behulp van Filezilla' lees je hoe je dit doet.Stap 2

Klik in de linker kolom op de map waar je jouw back-up in wil opslaan. Wij gebruiken in ons voorbeeld de map met de naam 'My website files'.

Selecteer de doelmapStap 3

Klik vervolgens in de rechterkolom met de rechtermuisknop op jouw 'www'-map en klik op 'Download'.

Selecteer de bronmap en klik op 'Download'

De map 'www' en de bestanden die hierin staan worden nu naar de map gedownload die je in de linker kolom hebt geselecteerd. Nadat de download is voltooid, heb je een back-up van de bestanden van jouw website gemaakt.

Mochten er gegevens in de andere mappen staan (bijvoorbeeld in de map 'Subdomains' of 'back-ups'), dan kun je deze op dezelfde manier downloaden. Zorg er in dat geval voor dat je deze mappen in een aparte map opslaat.

De bestanden worden naar de doelmap gedownload

De bestanden die in de lokale map zijn opgeslagen gebruiken we later om terug te plaatsen op het kleinere webhostingpakket. Onthoud daarom goed in welke map je de back-up hebt opgeslagen.

We zullen nu aangeven hoe je een back-up van je database(s) maakt.


Maak een back-up van jouw databasegegevens

In jouw database bevindt zich de data van jouw website. Als je jouw website op een kleiner pakket wil plaatsen, dan is het van belang dat je ook een back-up van je database(s) maakt.

Bij TransIP wordt er gebruik gemaakt van phpMyAdmin om databases aan te maken, op te slaan en om data op te halen. Daarom laten we je eerst zien hoe je in logt op phpMyAdmin om vervolgens de database te kunnen opslaan.


Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linker kolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Databases'.

klik naast jouw website op databasesStap 2

Hier zie je de link terug waarmee je in kunt loggen op phpMyAdmin en hoeveel databases je op dit moment gebruikt. Daaronder zie je de databasenaam, je gebruikersnaam en hoeveel ruimte er aan de database is toegewezen.

Jouw Databases beheren

Wanneer je hier onder 'Gebruiker' op de gebruikersnaam klikt (in het bovenstaande voorbeeld is dit "jouwwordpresswebsite_nl_wordpress"), kom je ook op het inlogscherm van phpMyAdmin. In dat geval zie je dat de server en de gebruikersnaam al voor je zijn ingevuld en je alleen nog het wachtwoord hoeft in te voeren.

Log hier in op phpMyAdmin

Weet je het wachtwoord van je database niet meer? Ga dan terug naar het database-overzicht in je controlepaneel. Klik dan op de Databasenaam om je wachtwoord direct aan te kunnen passen en log vervolgens in met het nieuwe wachtwoord.Stap 4

Zodra je op phpMyAdmin bent ingelogd, kom je in het onderstaande scherm terecht.

Jouw Databases beheren

In dit voorbeeld hebben we Wordpress geïnstalleerd en is hier mee aan de slag gegaan. Je ziet daarom de database terug die automatisch door Wordpress is aangemaakt.

Mocht je zelf een website met database hebben geüpload, dan zie je hier de data van terug. De stappen voor het maken van de back-up zijn in dat geval gelijk.

Zorg er nu voor dat de database is geselecteerd door hier in de linker kolom op te klikken. Onze database heet hier "jouwwordpresswebsite_nl_wordpress".

Klik nu op de knop 'Export', welke in de afbeelding rood is gemarkeerd.Stap 5

Kies nu de Export-methode 'Quick' en het formaat 'SQL' en klik op 'Go' om het back-up-bestand op te slaan. Dit bestand heb je later nodig om terug te plaatsen op je kleinere webhostingpakket.

Jouw Databases beheren


Vervang je huidige webhostingpakket door een kleiner pakket

Nu je bestanden en de database(s) van je website hebt veilig gesteld, is het tijd om je webhostingpakket te verkleinen. Dit doe je door je huidige webhostingpakket op te zeggen en vervolgens het gewenste kleinere pakket aan te vragen. In dit voorbeeld verkleinen wij het Webhosting L-pakket naar een Webhosting S-pakket.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en vink aan de linkerzijde je domeinnaam aan. Klik hier op 'Opzeggen'.

vink je domeinnaam aan en klik op opzeggenStap 2

Vink nu alléén het webhostingpakket aan. Zorg er voor dat het domein zelf niet is aangevinkt. Doe je dit wel, dan zal je domeinnaam ook worden opgezegd.

Kies hierna naast 'Opzeggen per' voor 'Direct' en klik op 'Opzegging aanvragen'.

vink alleen het webhostingpakket aan

Controleer in het volgende venster goed of alleen het webhostingpakket is geselecteerd. Bevestig hierna de opzegging door op 'Opzegging bevestigen' te klikken.Stap 6

Nu je huidige webhostingpakket is opgezegd, kies je een nieuw, kleiner pakket uit.

Ga hiervoor binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en vink links het vakje naast het domein aan. Klik dan op 'Bijbestellen / Upgraden'.

Vraag je webhostingpakket aanStap 7

Klik nu op 'Webhosting' en klik onder het gewenste webhostingpakket op 'Bestel'.

Kies hier het gewenste webhostingpakketStap 8

In dit voorbeeld hebben wij voor het Webhosting S-pakket gekozen. Rond de bestelling af en het webhostingpakket wordt binnen enkele minuten actief.


Plaats de back-up van de database terug op jouw webhostingpakket

Nu het kleinere pakket is besteld, kun je de bestanden en de database(s) van de website terug gaan plaatsen. Het is van belang dat je hierbij eerst de back-up van de database terugplaatst en daarna de bestanden van je website.

Het is namelijk van belang dat eerst een database aangemaakt wordt om de inloggegevens hiervan te ontvangen. Deze inloggegevens moeten namelijk aanwezig zijn in de bestanden van je website, alvorens je hier de back-up van terug plaatst.

We leggen je nu uit hoe je een nieuwe database aanmaakt om vervolgens opnieuw in te loggen op phpMyAdmin. Vervolgens laten we je zien hoe je de back-up van de database terugplaatst.


Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linker kolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Databases'.

Klik op DatabasesStap 2

Klik op 'Databases'. Je ziet nu dat er nog geen databases actief zijn. Klik nu op 'Database aanmaken'.

geen databaseStap 4

Geef nu een Databasenaam op en voer de gewenste Databasegrootte in. Wij hebben hier gekozen voor "wordpr2" en een databasegrootte van 100 MB, wat doorgaans meer dan voldoende is. Na enkele seconden zie je in je databaseoverzicht dat de nieuwe database is aangemaakt. Zie je dit nog niet, ververs dan de pagina tot de database zichtbaar is.

Database overzicht

Nu de database is aangemaakt, zie je een melding dat de inloggegevens uit veiligheidsoverwegingen per e-mail zijn gestuurd. Deze mail is gestuurd naar het e-mailadres die je in 'Mijn Account' hebt ingesteld.

 

Mocht je het wachtwoord onverhoopt niet terug kunnen vinden, kun je op de 'Databases' pagina op de databasenaam klikken om het wachtwoord te wijzigen.Stap 5

Klik nu op de gebruikersnaam van je database om weer op het inlogscherm van phpMyAdmin te komen. Voer hier het wachtwoord van jouw database in om weer in de beheerpagina van je database te komen.

Je ziet nu de nieuwe database terug. Zorg ervoor dat de database is geselecteerd door hier in de linker kolom op te klikken. Klik nu op 'Import' zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Klik op 'Import'Stap 6

Klik nu op 'Bestand kiezen' en zoek de eerder opgeslagen database op; deze database heeft de extensie .sql. Klik op 'Go' om de database te importeren.

Kies hier het backup bestand en klik op 'Go'Stap 7

Je ontvangt vervolgens een melding dat de import geslaagd is. De back-up van je database is nu succesvol teruggezet.

De Import is geslaagd


Voeg de inloggegevens van je nieuwe database toe aan je website

Zoals eerder vermeld heeft jouw website toegang nodig tot je database. Omdat je een nieuwe database hebt aangemaakt, zijn de inloggegevens hiervan veranderd. Deze nieuwe inloggegevens voeg je nu eerst toe aan de code van je website.

Stap 1

Ga op je computer naar de map waar je de bestanden van je website hebt opgeslagen. Zoek hier naar het bestand 'wp-config.php' (WordPress) of config.php (andere websites) en open deze met een programma die .php bestanden goed kan openen. Wij adviseren bijvoorbeeld het programma 'Notepad++' of het PHP-bewerkingsprogramma 'PhpStorm'.Stap 2

Zoek nu in dit bestand de DB_NAME, DB_USER en DB_PASSWORD op. Deze kun je doorgaans vanaf regel 17 terug vinden. In het onderstaande voorbeeld zie je hoe dit er in het wp-config bestand uit ziet.

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'jouwwordpresswebsite_nl_wordpress');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'jouwwordpresswebsite_nl_wordpress');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'wachtwoord_oud');

Omdat we een nieuwe database hebben aangemaakt, is het belangrijk om de databasenaam, de database-gebruiker en het database-wachtwoord aan te passen.

Dit doe je door in het wp-config bestand de waarden achter DB_NAME, DB_USER en DB_PASSWORD aan te passen. Let op dat je deze waarden binnen de aanhalingstekens aanpast.

Het gaat specifiek om de gegevens van je nieuwe database, deze vind je je terug in je controlepaneel.

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel en klik op 'Databases'. In het geopende wp-config.php bestand pas je nu de volgende informatie aan.

  • Wat in je controlepaneel onder 'Databasenaam' staat, voer je in naast 'DB_NAME' in het wp-config.php bestand.
  • Wat in je controlepaneel onder 'Gebruiker' staat, voer je in naast 'DB_USER' in het wp-config.php bestand.
  • Naast 'DB_PASSWORD' in het wp-config.php bestand voer je het wachtwoord van jouw database in.

Mocht je je database-wachtwoord niet meer weten, klik dan in het Database-overzicht in je controlepaneel op de Databasenaam. Daar kun je direct het wachtwoord van je database aanpassen.

In ons voorbeeld bevat onze nieuwe database de volgende informatie:

  • Databasenaam: jouwwordpresswebsite_nl_wordpr2
  • Gebruiker: jouwwordpresswebsite_nl_wordpr2
  • Wachtwoord: wachtwoord_nieuw

Binnen het wp-config.php bestand ziet dit er als volgt uit:

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'jouwwordpresswebsite_nl_wordpr2');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'jouwwordpresswebsite_nl_wordpr2');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'wachtwoord_nieuw');

Zodra je de gegevens van je nieuwe database in het wp-config.php bestand hebt ingevoerd, sla je het wp-config.php bestand op in dezelfde map.


Plaats de back-up van de bestanden van je website terug op jouw webhostingpakket

Nu is het tijd om de bestanden van je website terug te plaatsen en je website weer actief te maken op je webhostingpakket.


Stap 1

Log nu opnieuw in op de SFTP-server met een SFTP-programma zoals Filezilla.Stap 2

Als je niet eerder andere mappen via Filezilla hebt benaderd, dan zie je aan de linkerzijde dezelfde 'www'-map terug waar je de bestanden van je website eerder in hebt opgeslagen. Als dit niet het geval is, dan raden we je aan de 'www'-map aan de linkerzijde weer op te zoeken. Daaronder zul je dan de bestanden van je website terug kunnen vinden.

Upload de backup van de bestanden van je websiteStap 3

Aan de rechterzijde zie je dan de mappen van je website terug. Klik nu op de 'www'-map om de inhoud hiervan te openen. Je ziet nu alleen het 'index.php' bestand terug welke standaard op je webhostingpakket aanwezig is.

Verwijder eerst het index.php bestand en sleep dan de mappen en bestanden aan de linkerzijde (van jouw lokale 'www'-map) naar de rechterzijde (de 'www'-map op de server).

Upload afgerond!Stap 4

Nadat je de mappen en bestanden van de lokale 'www'-map naar de 'www'-map op de server hebt gesleept, zal de upload van je back-up beginnen.

Zodra de upload is afgerond zal jouw website weer actief zijn op jouw webhostingpakket! Je kunt dit controleren door jouw domeinnaam te bezoeken.


Mijn website is nog niet bereikbaar

Controleer in dat geval of je domeinnaam gebruik maakt van de DNS van je kleinere webhostingpakket. In het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket' lees je hoe je de juiste instellingen gebruikt.In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je je webhostingpakket kunt downgraden naar een kleiner pakket.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Nick Brouwer Admin 15 augustus 2018 (#1764)

@amedia

Ai, dat is vervelend! Onze supporters helpen je hier graag verder bij. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van deze pagina.

Vergeet hierbij niet te vermelden om welke website het gaat. We zullen hier dan zo snel mogelijk samen met je naar kijken.

0
amedia 15 augustus 2018 (#1763)

Hello,

Ik heb alle stappen gevolgen maar Mijn website is nog niet bereikbaar. Help mij aub.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op