Wat is het verschil in gebruik tussen CentOS 8 en AlmaLinux 8?

TL;DR: Er is geen wezenlijk verschil in gebruik tussen CentOS 8 en AlmaLinux.

In 2020 kondigde Red Hat aan dat CentOS 8 geen support meer krijgt na eind 2021 en wordt opgevolgd door CentOS Stream, zie ook ons artikel 'Wat is CentOS Stream'.

Het is relatief eenvoudig om CentOS 8 te migreren naar AlmaLinux 8, maar merk je na die overstap, of na een nieuwe (her)installatie van AlmaLinux enig verschil in gebruik ten opzichte van CentOS 8? Het antwoord daarop is in principe nee. Net als CentOS 8 is AlmaLinux een 1 op 1 binary compatible fork van Red Hat Enterprise Linux 8. Alle commando's waar je vertrouwd mee bent van CentOS 8 (bijvoorbeeld het gebruik van DNF) werken hetzelfde in AlmaLinux. In dat opzicht is er niets verandert.

CentOS 8 en AlmaLinux zijn zelfs zo gelijk aan elkaar dat je een 'in place migratie' van CentOS 8 naar AlmaLinux 8 kunt uitvoeren zonder issues. Dit geldt ook als er bijvoorbeeld Plesk, DirectAdmin of cPanel op geïnstalleerd is. Uiteraard zijn niet alle scenario's door de ontwikkelaars van AlmaLinux getest en is er een kans dat specifieke (obscure) software AlmaLinux nog niet ondersteunt. Bij twijfel kun je altijd het beste contact opnemen met de ontwikkelaar van specifieke software, of simpelweg een snapshot maken van je VPS, vervolgens migreren naar AlmaLinux 8 en de software testen.