Een ALIAS-record instellen

In dit artikel leggen we uit wat een ALIAS-record is en hoe je deze instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

Een ALIAS-record is een soort CNAME-record welke te gebruiken is voor je hoofddomein (verder root domein genoemd). Dat is het domein zonder www ervoor, bijvoorbeeld: transiptutorials.nl. Het ALIAS-record is specifiek ontwikkeld omdat een CNAME-record niet te gebruiken is voor het root domein.

Met een ALIAS-record kun je het root domein naar een ander (sub)domein verwijzen. Een veelgebruikte toepassing van een dergelijk record is om je root domein te verwijzen naar een hostingprovider die geen IP-adressen maar subdomeinen aan haar klanten uitgeeft, bijvoorbeeld Heroku.

Waar voeg ik een ALIAS-record toe?

DNS-records voeg je eenvoudig en kosteloos toe via je controlepaneel. Ga hier naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het CNAME-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'.

geavanceerd domeinbeheer header
    Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records, die je vervolgens naar wens kan aanpassen. Zorg dat je de 'TransIP instellingen' daarna wel uit laat staan, anders overschrijven deze je eigen wijzigingen.

geavanceerd domeinbeheer dns

Hoe stel ik een ALIAS-record in?

In het onderstaande voorbeeld zie je een ALIAS-record en een CNAME-record terug voor het domein transiptutorials.nl.

• Het ALIAS-record heeft als naam een @ en wijst naar het subdomein subdomein.voorbeeld.nl. De @ staat voor het root domein (transiptutorials.nl).
    • Het CNAME-record heeft als naam 'www' en wijst naar het root domein (@).

Voorbeeld van een ALIAS-record en CNAME-record

Op deze manier wordt een bezoeker van transiptutorials.nl via het ALIAS-record naar de server gestuurd die bij subdomein.voorbeeld.nl hoort.

Wanneer een bezoeker naar www.transiptutorials.nl gaat, dan zal er door het CNAME-record gekeken worden naar het DNS-record dat bij transiptutorials.nl staat. Vervolgens zal de bezoeker via het ALIAS-record van transiptutorials.nl naar de server gestuurd worden die bij subdomein.voorbeeld.nl hoort.

Naam

Een ALIAS-record stel je in door met de naam te beginnen. Een ALIAS record kan je alleen voor het root domein gebruiken en niet voor subdomeinen. In het vak onder 'Naam' vul je daarom altijd het symbool '@' in. Deze staat symbool voor het root domein.

Als je een subdomein probeert in te stellen als naam van het ALIAS-record dan krijg je de foutmelding "Een ALIAS record mag geen subdomein zijn." Mocht je een subdomein willen doorverwijzen dan kan je hiervoor een CNAME-record gebruiken in plaats van een ALIAS-record.

TTL

De 'TTL' van een DNS-record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan.

Bij een ALIAS-record geeft dit aan hoe lang het duurt voordat ons systeem controleert of het IP-adres van het (sub)domein waar je heen verwijst gewijzigd is. Een eventuele wijziging hiervan zal dan ook pas na het verstrijken van deze 'TTL' overgenomen worden.

Wij raden aan om de TTL laag te houden.

Type

Omdat je een ALIAS-record wilt instellen, kies je onder 'Type' voor 'ALIAS'.

Waarde

Als 'Waarde' vul je het (sub)domein in waar je root domein naar moet verwijzen.

• Als het root domein naar een andere domeinnaam (of subdomein daarvan) moet verwijzen, vul dan dit (sub)domein in zijn geheel in en sluit de waarde af met een punt. Deze zogenaamde 'trailing dot' zorgt ervoor dat onze DNS-software jouw root domein niet automatisch achter de waarde plaatst.

Bijvoorbeeld:
      voorbeeld waarde alias record verwijzing naar extern (sub)domein

• Als het root domein naar een ander subdomein van dezelfde domeinnaam moet wijzen, vul dan ook het subdomein in zijn geheel in, inclusief de domeinnaam, en sluit de waarde af met een punt. Deze zogenaamde 'trailing dot' zorgt ervoor dat onze DNS-software jouw root domein niet automatisch nogmaals achter de waarde plaatst.

Bijvoorbeeld:
      voorbeeld waarde alias record verwijzing naar subdomein van eigen domeinnaam

Let op:

• Een webhostingpakket bij TransIP is alleen te gebruiken voor het domein dat hieraan gekoppeld is. Het is daarom niet mogelijk om met een ALIAS-record te verwijzen naar een TransIP webhostingpakket van een andere domeinnaam. Als je dit wel instelt dan zal dit niet werken en krijg je een standaard 'Dit domein is gereserveerd' pagina van TransIP te zien.
    • De trailing dot is alleen te gebruiken voor de waarde van het ALIAS-record. Omdat je voor de naam van het record het symbool @ invoert dat voor het root domein van je eigen domeinnaam staat, is het gebruik van de trailing dot voor de naam van een ALIAS-record niet mogelijk.
    • Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS records wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen vaak al ruim binnen 24 uur.

Hoe werkt een ALIAS-record?

Een ALIAS-record is een type record waar nog geen officiële RFC (document met richtlijnen) voor bestaat. Daarom kan de implementatie per provider en nameserver-software licht verschillen. Hieronder lichten we met een voorbeeld toe hoe het precies werkt als je een ALIAS-record ingesteld hebt staan voor een domeinnaam.

In dit voorbeeld is er voor het domein transiptutorials.nl een ALIAS-record ingesteld naar: subdomein.voorbeeld.nl.

Voorbeeld van een ALIAS-record

Wanneer het bovenstaande ingesteld staat, haalt onze nameserver-software het IP-adres op dat hoort bij het (sub)domein dat in het 'Waarde'-veld staat, in dit geval subdomein.voorbeeld.nl. Het IP-adres wordt dan ingesteld in onze nameservers voor transiptutorials.nl. Dit werkt feitelijk alsof het A-record en AAAA-record van subdomein.voorbeeld.nl gekopieerd worden voor de domeinnaam waarbij het ALIAS-record ingesteld staat.

Het eindresultaat is dat bezoekers van transiptutorials.nl worden verwezen naar dezelfde server waar subdomein.voorbeeld.nl naar verwijst. Op die server zal dan voor beide domeinen geconfigureerd moeten staan wat er getoond moet worden voor bezoekers.

Goed om te weten:

• Bij een dig of nslookup op een domein met een ALIAS-record zie je dit record-type niet terug. In plaats daarvan zie je een A-record en/of AAAA-record terug met dezelfde waarde als het A-record en/of AAAA-record van het domein waar in het ALIAS-record verwezen is. In dit voorbeeld betekent dit dat je bij een dig op transiptutorials.nl hetzelfde IP-adres terugziet dat voor subdomein.voorbeeld.nl ingesteld staat.
    • Een ALIAS-record ondersteunt DNSSEC. Onze nameserver-software zal ervoor zorgen dat domeinen die onze nameservers gebruiken (en een ALIAS-record hebben) ook met DNSSEC beveiligd zijn.
    • Onze nameserver-software zal op basis van de TTL-waarde van het ALIAS-record periodiek controleren of het IP-adres van de domeinnaam/subdomein waar heen verwezen wordt gewijzigd is. Als dit het geval is dan wordt het nieuwe IP-adres opgehaald en de DNS-zone geüpdate. Het is daarom mogelijk dat het IP-adres van het ingestelde (sub)domein al gewijzigd is maar dit nog niet verwerkt is bij je ALIAS-record. In dat geval zal je de TTL van het ALIAS-record moeten afwachten. Om deze reden wordt aangeraden de TTL-waarde laag in te stellen.
    • Voor bezoekers van een domein met een ALIAS-record blijft de domeinnaam in de url-balk staan, het is dus geen vorm van 'doorsturen' naar de andere domeinnaam/website.

Restricties bij een ALIAS-record

Er zijn een aantal zaken die bij een ALIAS-record niet ondersteund worden. Om verwarring of teleurstelling te voorkomen hebben we hieronder een overzicht van zaken die met een ALIAS-record niet mogelijk zijn.

• Een ALIAS-record kan alleen voor het root domein worden gebruikt. Het is niet mogelijk een ALIAS-record in te stellen voor een subdomein. Als je een subdomein wilt doorverwijzen dan kan je hiervoor wel een CNAME-record gebruiken
    • Het is niet mogelijk met een ALIAS-record te verwijzen naar een TransIP webhostingpakket van een andere domeinnaam. Dit komt doordat een dergelijk webhostingpakket alleen te gebruiken is voor het domein dat hieraan gekoppeld is. Als je dit desondanks instelt dan zal het niet naar wens werken en krijg je een standaard 'Dit domein is gereserveerd' pagina van TransIP te zien.
    • Als je een ALIAS-record instelt voor een root domein, dan is het niet toegestaan om in een MX-record of NS-record naar dat root domein te verwijzen.
    • Een ALIAS-record is geen alternatief voor de doorstuurservice. De uiteindelijke server waar heen verwezen wordt moet namelijk de domeinnaam kennen waarvoor het ALIAS-record ingesteld is. Op deze server zal geconfigureerd moeten staan wat er voor deze specifieke domeinnaam getoond moet worden. Als dit niet juist op de server geconfigureerd staat voor het doorverwezen domein dan zal je niet de gewenste website terug zien.

In dit artikel hebben we uitgelegd wat een ALIAS-record is en hoe je deze in je controlepaneel instelt. Voor een algemene uitleg over DNS-records en het invoeren hiervan check je het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?'.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.