Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat is een Active Directory?

Een Active Directory (AD) (ook bekend als Active Directory Domain Service, AD DS) is een 'directory service' voor Windows-netwerken. Hiermee beheer je bijvoorbeeld wie er toegang hebben tot bepaalde bronnen binnen het domein van een Windows-netwerk, zoals gedeelde mappen of Remote Desktop servers.

De server die een Active Directory aanbiedt binnen een Windows-netwerk heet de 'Domain Controller' (DC). De DC authentiseert en autoriseert alle gebruikers en computers binnen een Windows-netwerk.

Een Active Directory maakt gebruik van (meestal) een lokaal domein (bijvoorbeeld transip.local). Om deze reden spreekt men ook wel over een Windows-domein in plaats van een Windows-netwerk of Active Directory omgeving. Dit is ook de reden dat de server die de Active Directory aanbiedt een Domain Controller heet. Dankzij het gebruik van een domein weten de verschillende servers elkaar onderling te vinden.

Er wordt doorgaans gebruik gemaakt van een lokaal domein dat niet publiekelijk toegankelijk is, zodat een kwaadwillende niet van buitenaf de DNS-records van het domein kan opvragen om te bepalen welke servers er binnen het Windows domein aanwezig zijn.


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op