pfSense: een LAN interface instellen

Tijdens de installatie van een pfSense-firewall kun je ervoor kiezen om pas later een LAN Interface te configureren. In deze handleiding laten we zien hoe je in dat geval een LAN Interface in de pfSense-webinterface configureert.

Voor de stappen in deze handleiding gaan we ervan uit dat je onze pfSense-installatiehandleiding hebt doorlopen.

Stap 1

Log in op de pfSense webinterface.

pfsense sign in

Stap 2

Klik in het bovenste menu op 'Interfaces' > 'Assignments'.

pfsense interfaces assignments

Stap 3

Je private network (LAN) adapter wordt automatisch gedetecteerd door pfSense. Klik op 'Add' om deze toe te voegen.

pfsense interface assignments add interface

Stap 4

De naam van de adapter is nu veranderd van vtnet1 naar LAN. Klik op 'Save' om de wijzigingen op te slaan.

pfsense interfaces assignments save

Stap 5

Klik in het bovenste menu op 'Interfaces' > 'LAN'. Als de voorgaande stappen goed zijn gegaan, is de LAN-optie hier na stap 4 nieuw toegevoegd.

pfsense interfaces lan

Stap 6

Stel de LAN Interface in en klik op 'Save'. De minimaal vereiste opties zijn:

• Enable: Schakel de interface in, anders kun je er geen gebruik van maken
    • IPv4 Configuration Type: Stel deze in op Static IPv4
    • IPv4 address: Geef een LAN IPv4-adres en een subnet mask op. Een automatische configuratie van pfSense gebruikt respectievelijk 192.168.1.1 en /24 maar je bent vrij in je keuze, zolang je een voor private netwerken gereserveerd ip-adres kiest. Zie RFC1918 voor meer informatie.

pfsense interfaces lan configuration

Stap 7

Je wordt nu automatisch teruggebracht naar het begin van de pagina. Klik hier op 'Apply changes' om de wijzigingen toe te passen.

pfsense interfaces lan configugration apply

Je LAN Interface is nu geconfigureerd en daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding.