Windows Server roles, role services & features

Zodra je een Windows Server Manager opent, zie je al snel de optie 'Add roles and features'. Daarnaast zijn er ook nog 'role services'. Dit spreekt misschien niet allemaal tot de verbeelding, zeker wanneer je nieuw bent in het gebruik van Windows Servers. In dit artikel leggen we uit wat roles, role services en features zijn.

windows add role and features

Roles

Een server role is een verzameling softwareprogramma's waarmee je Windows Server specifieke functies kan vervullen. Een role omschrijft de functie van een Windows Server, oftewel: waar gebruik je deze server voor? Bijvoorbeeld als file sharing server. Het is mogelijk voor een Windows Server om meerdere van dit soort functies te vervullen.

• De role geeft meerdere gebruikers binnen een organisatie (of zelfs daarbuiten) toegang tot specifieke diensten zoals een file sharing server, of gehoste website.

Role Services

Sommige roles zijn opgedeeld in meerder role services. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Remote Desktop Services role die is opgedeeld in meerdere role services (RD Web Access, Licensing, Connection Broker, Session Host, Gateway).

Simpel gezegd kun je stellen dat sommige roles in meerdere kleinere onderdelen gesplitst kunnen worden die role services heten. Een dergelijke role (zoals RDS) bevat in dat geval een grote verzameling software. Via role services kun je ervoor kiezen om specifieke onderdelen van dat softwarepakket te installeren en je server zo een specifieke functie te laten vervullen.

Features

Features kun je het beste vergelijken met software add-ons. Ze zij niet direct onderdeel van een role, maar breiden de functionaliteit van één of meerdere roles uit. De feature Failover Cluster kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de File Services en DHCPServer roles en geeft ze de extra functionaliteit om zich bij een server cluster te voegen.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van dit artikel over roles en features voor Windows Servers.