Wat is CPU time en steal time?

Op een platform met gevirtualizeerde hardware, kan er sprake zijn van performance issues als gevolg van CPU steal time (of een hoge CPU load op jouw VPS). Simpel gezegd betekent dit dat er meer dan één VPS probeert dezelfde CPU resources van de onderliggende hypervisor probeert aan te spreken.

In dit artikel gaan we in meer detail in op steal time en het daaraan gerelateerde CPU time.

• Steal time als gevolg van 2 VPS'en die dezelfde CPU cores aanspreken is niet mogelijk op ons Performance-platform: het aantal cores dat je VPS daarbij heeft, is voor de volle 100% gereserveerd voor jou, ongeacht hoeveel van die capaciteit je gebruikt.
    • Ervaar je een hoge CPU load op je VPS? In deze handleiding leggen we uit hoe je de oorzaak kunt onderzoeken.

CPU time

CPU time is de hoeveelheid tijd waarin een CPU werd gebruikt om instructies van een programma of besturingssysteem te verwerken. Deze tijd wordt uitgedrukt in (CPU) clock ticks of seconden. Meestal wordt CPU time als percentage van de totale capaciteit van een CPU uitgedrukt, dit heet CPU usage. Een andere term die hiervoor vaak gebruikt wordt is CPU load.

CPU steal time

CPU steal time komt enkel voor op gevirtualizeerde hardware, oftewel op VPS'en, maar niet op fysieke systemen. Steal time is de hoeveelheid tijd waarin een programma of besturingssysteem een actie wil uitvoeren, maar de hypervisor dit niet toe laat. Je ervaart dit als een langzamere performance van je VPS. Steal time wordt uitgedrukt als percentage van de gehele CPU capaciteit.

De meest voorkomende oorzaak van steal time is wanneer een hypervisor CPU tijd aan een andere VPS dan jouw VPS toewijst. Hypervisors gaan echter slim om met het toewijzen van CPU time. CPU steal treed daarom voornamelijk op wanneer de load op een hypervisor hoog wordt.

Dit speelt voornamelijk bij VPS-platformen waarbij gebruik wordt gemaakt van shared CPU cores (zoals bij ons reguliere VPS-platform). De CPU cores van de hypervisor die je VPS host, worden daarbij gedeeld met andere VPS'en op dezelfde hypervisor. Stel dat je 2 VPS'en hebt met 4 CPU cores, die gemiddeld voor 50% belast worden en de server waar ze op staan 6 CPU cores ter beschikking heeft. Als beide VPS'en opeens 100% van hun cores gaan gebruiken heb je dan een te kort van 2 CPU cores en treed er steal time op.gedeel

Het is onmogelijk om alle CPU steal op een gevirtualizeerd platform te elimineren: Dit komt door de aard van de technologie en er is daardoor altijd wel sprake van +- 0,1% - 0,3% stealtime, zelfs als er maar een paar VPS'en op een hypervisor staan. In de praktijk is dit echter zo'n laag percentage dat je daar niets van merkt.

Om te voorkomen dat je last hebt van steal time, monitoren wij zowel CPU gebruik als CPU steal time op onze hypervisors. Als de belasting een bepaald punt bereikt, migreren we automatisch VPS'en naar een rustigere hypervisor zodat die belasting omlaag gaat. Voor steal time grijpt ons systeem in verhouding sneller in dan voor CPU gebruik. Het kan namelijk zo zijn dat nog maar 70-80% van de cores van een hypervisor belast wordt zonder dat er sprake is van CPU steal time. Aan de andere kant kan er in een enkel geval ook sprake zijn van 1% stealtime bij een totale belasting van 30% van de CPU cores.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van dit artikel over CPU time en CPU steal time.