Ik wil de PHP-versie updaten van CentOS 7

CentOS gebruikt standaard vaak wat oudere versies van software (wel met recente security-updates) omdat het stabiliteit verkiest boven nieuwe features. Daarom ligt bijvoorbeeld de standaard PHP-versie vaak ook een aantal versies achter op wat er beschikbaar is. Wanneer je dan ook gebruik wilt maken van bijvoorbeeld PHP 7, zul je eerst zelf dit moeten inschakelen op jouw VPS.

Belangrijk om te weten!
    - Het is niet zonder risico om de PHP-versie van jouw VPS te updaten. Maak dan ook altijd eerst een snapshot zodat je bij problemen hierop kunt terugvallen.
    - De huidige versie van PHP kun je altijd controleren in de console (of via SSH) via php -v

Stap 1: Een extra repository toevoegen voor PHP

• Omdat CentOS (zowel 6 als 7) standaard een oudere versie van PHP in hun repository hebben zitten, moet je eerst een extra repository toevoegen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de repositories van Webtatic.com voor gebruiken.
    • Installeer via 'rpm' the repository voor jouw versie van CentOS:
      rpm -Uvh https://mirror.webtatic.com/yum/el7/webtatic-release.rpm

Stap 2: De nieuwe PHP-versie installeren

• Voordat je de nieuwe PHP versie installeert, is het echter wel belangrijk dat je al weet van welke 'handler' / 'runtime environment' je gebruik wilt maken. Hieronder wordt de standaard "mod_php" (DSO) gebruikt, maar mocht je een andere handler willen gebruiken dan kan dat uiteraard. Voor meer informatie over deze keuze kun je het volgende artikel eens doornemen.
    • Voer het volgende commando uit:
      yum install php70w php70w-opcache
      Hiervan is opcache optioneel, maar dit is eigenlijk wel iets dat je in de meeste situaties zou willen gebruiken.
    • Nu heb je PHP 7 toegevoegd aan jouw VPS en kun je hier gebruik van maken op jouw website (een herstart van Apache / Nginx kan echter nog wel noodzakelijk zijn). Je hebt echter nog niet de standaard versie aangepast. Dit is echter niet zonder risico en besef je dan ook dat dit in sommige gevallen voor problemen kan zorgen. Wil je de standaard PHP-versie updaten, voer dan het onderstaande commando uit:
      yum install yum-plugin-replace
      yum replace php-common --replace-with=php70w-common