Ik wil een CNAME record instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een CNAME record instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

CNAME staat voor Canonical name. Met dit type record koppel je een subdomein naar een andere domeinnaam. Een veelgebruikte toepassing van een CNAME record is om www.voorbeeld.nl te laten wijzen naar de website op je hoofddomein (voorbeeld.nl).

Let op: CNAME records kunnen niet gebruikt worden voor het hoofddomein (voorbeeld.nl).

Waar voeg ik een CNAME record toe?

Je kunt al je DNS records eenvoudig en kosteloos toevoegen via je controlepaneel. Ga hier naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het CNAME record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scroll nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, klik dan eerst op 'Geavanceerd Domeinbeheer Inschakelen'. Hier zie je een overzicht terug van jouw DNS records.

Hoe stel ik een CNAME record in?

In het onderstaande voorbeeld zie je een A record en een CNAME record terug voor het domein site-voorbeeld.nl. Het A record zorgt er voor dat het hoofddomein (met de naam @) naar het IP-adres van de TransIP 'Gereserveerd'-pagina wijst. Bij het bezoeken van site-voorbeeld.nl, krijg je nu de TransIP 'Gereserveerd'-pagina te zien.

Het CNAME record is ingesteld voor het subdomein 'www' en wijst naar het hoofddomein, wat te zien is aan de @ als waarde.

Op die manier wijst het DNS record voor het subdomein 'www' altijd naar hetzelfde record als het A en/of AAAA record voor je hoofddomein.

Voorbeeld van een CNAME record

Naam

Een CNAME record stel je in door met de naam te beginnen. Zoals vermeld, kun je een CNAME record alleen voor subdomeinen gebruiken.

In het vak onder 'Naam' vul je een subdomein in. Je hoeft de domeinnaam hier niet achter te plaatsen, onze DNS software voegt hier op de achtergrond jouw domeinnaam aan toe.

TTL

De 'TTL' van een DNS record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan. Wij raden aan om de TTL laag te houden, bijvoorbeeld op 1 of 5 minuten.

Type

Omdat je een CNAME record wilt instellen, kies je onder 'Type' voor 'CNAME'.

Waarde

Als 'Waarde' vul je de domeinnaam in waar het subdomein naar moet wijzen.

• Als het subdomein naar dezelfde locatie als het hoofddomein moet wijzen, gebruik je als waarde een @.
  • Als het subdomein naar een ander subdomein van dezelfde domeinnaam moet wijzen, vul je als waarde alleen het subdomein in. Je hoeft de domeinnaam hier niet achter te plaatsen, onze DNS software voegt hier op de achtergrond jouw domeinnaam aan toe.
  • Als het subdomein naar een ander domein dan het bijbehorende hoofddomein of een subdomein hiervan moet wijzen, vul je de complete domeinnaam in. De waarde sluit je dan af met een punt, ook wel de 'trailing dot' genoemd. De trailing dot zorgt ervoor dat onze DNS software niet ook nog eens jouw domeinnaam achter de waarde plaatst.

Let op: De trailing dot is alleen te gebruiken voor de waarde van een CNAME, MX en SRV record.

Omdat je voor de naam van een DNS record alleen een subdomein of het hoofddomein van jouw eigen domeinnaam kunt opgeven, is het gebruik van de trailing dot voor de naam niet mogelijk.

Hieronder zie je een correct en een incorrect voorbeeld van een CNAME record voor het domein site-voorbeeld.nl. In dit geval hebben we op documenten.voorbeeld.nl een aantal van onze documenten geplaatst. We willen graag dat we deze pagina ook kunnen bereiken als we docs.site-voorbeeld.nl bezoeken.

Incorrect

Fout voorbeeld CNAME

Hier is als naam niet alleen het subdomein, maar ook de rest van de domeinnaam ingevuld. Zoals vermeld zorgt onze DNS software er voor dat de rest van het domein op de achtergrond wordt ingevuld. Door de naam op deze manier in te vullen, wordt de naam als docs.site-voorbeeld.nl.site-voorbeeld.nl gezien. Het is daarom van belang dat hier alleen docs als naam wordt gebruikt.

Als waarde is hier documenten.voorbeeld.nl ingevuld, zonder de afsluitende punt. Ook hier plaatst onze DNS software nu automatisch het hele domein achter de waarde, met als gevolgd dat de waarde als documenten.voorbeeld.nl.site-voorbeeld.nl gezien wordt. Vergeet dus niet de 'trailing dot' wanneer je een CNAME record naar een extern domein wilt wijzen.

Correct

Goed voorbeeld CNAME

Als subdomein hebben we alleen 'docs' ingevuld. Deze wordt op de achtergrond correct als docs.site-voorbeeld.nl gezien.

Als waarde geven we documenten.voorbeeld.nl. op. Let hierbij op de afsluitende punt, deze is essentieel. Hierdoor zal de waarde niet worden aangevuld met het hoofddomein.

Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS records wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur

Dit artikel heeft het instellen van een CNAME record behandeld. Voor een algemene uitleg over DNS records en het invoeren hiervan check je het artikel 'Wat is DNS?´.

Wil je weten hoe je onder andere de CNAME records van jouw webhostingpakket instelt, gebruik dan het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket'.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Zij zijn te benaderen via de knop ´Neem contact op´ aan de onderzijde van deze pagina en via de knop ´Contact´ in je controlepaneel.

Als je dit artikel met andere gebruikers wilt bespreken, laat dan vooral onder 'Reacties' een bericht achter!