Wat is HA-IP?

HA-IP is een 'highly-available' IPv4- en IPv6 adres waarmee je elk gewenst TCP-verkeer doorstuurt naar één BladeVPS. Omdat dit IP-adres zich 'buiten' jouw VPS(en) bevindt, kun je het altijd naar de door jouw gewenste VPS laten verwijzen. Wanneer er bijvoorbeeld een server (tijdelijk) down moet vanwege onderhoud of het terugplaatsen van een back-up, maak je een clone van de VPS en stel je jouw HA-IP in op de nieuwe VPS. Vervolgens heb je alle tijd om handelingen op de oorspronkelijke VPS uit te voeren, zonder dat dit direct impact heeft voor de gebruikers van die server.

Kan ik mijn HA-IP automatisch laten failoveren?
Automatische failover kan in het controlepaneel voor HA-IP basic niet ingesteld worden, maar wel voor HA-IP Pro, zie dit artikel. Via onze API kun je dit eventueel ook voor HA-IP basic zelf al configureren. Het vereist echter wel actieve monitoring (zoals onze TCP-monitoring) en enige programmeerkennis om de API te gebruiken. Je kunt de documentatie van onze API raadplegen met eventuele voorbeelden van een oplossing.

Kan ik de naam van mijn HA-IP aanpassen?
Verander de naam van jouw HA-IP
Je kunt, net zoals bijvoorbeeld met jouw VPS of private network, de naam wijzigen van jouw HA-IP. Om dit te doen klik je jouw HA-IP aan onder 'BladeVPS'. Vervolgens klik je rechtsboven op het tandwiel (Geavanceerd) en kies je voor 'Naam wijzigen'.

Wat zijn de TransIP Instellingen / wat voor verkeer stuurt HA-IP door?
Bij de standaard "TransIP instellingen" zal alleen verkeer voor poort 80 & 443 doorgestuurd worden via HA-IP. Al het andere verkeer wordt door onze firewall geweigerd, tenzij je via 'Geavanceerd beheer inschakelen' ook verkeer voor die poort inschakelt. Let er dus wel goed op dat je niet al het verkeer naar je HA-IP laat gaan wanneer daar geen poort voor ingesteld is. Daarnaast kan HA-IP geen UDP-verkeer doorsturen.

Geeft HA-IP het 'remote IP'-adres door bij http- en mailverkeer?
In de standaard TCP-modus zal HA-IP niet het remote IP mee kunnen sturen. Je zult in je logbestanden dan ook de IP-adressen van de 'loadbalancers' van HA-IP zelf zien.

Voor HTTP- en HTTPS-verkeer kun je respectievelijk van de HTTP en HTTPS-modus gebruik maken. Ook is er een PROXY-modus die het verkeer 1-op-1 doorzet, maar dit werkt wel alleen wanneer jouw software hier ondersteunen voor heeft.

Kan ik de reverse DNS van mijn HA-IP aanpassen?
Verander de PTR van je HA-IP In het controlepaneel kun je onder het kopje 'Reverse DNS' deze aanpassen. Klik op DNS instellingen wijzigen op de optie in te schakelen. Vervolgens kun je de gewenste reverse DNS instellen.

Let op! Een geldige reverse DNS moet altijd een FQDN (Fully Qualified Domain Name) zijn! Een correct voorbeeld is 'server.domeinnaam.nl', niet correct is bijvoorbeeld 'haip-server'.

Kan ik mijn HA-IP overdragen aan een ander account?
Handover van HA-IP In het controlepaneel kun je jouw HA-IP handoveren naar een ander account, al zul je wel daarvan de exacte naam moeten weten. De gehele procedure kun je hier terugvinden.

Kan ik het IP-adres van HA-IP zelf kiezen of aanpassen?

• Op dit moment wordt het toewijzen van IP-adressen nog volledig geautomatiseerd uitgevoerd (net zoals dat bij een VPS zelf het geval is). Je hebt dus nog niet de mogelijkheid om zelf een (HA-)IP te kiezen, of om deze later aan te passen. De IP's waar HA-IP gebruik van maakt komen uit specifieke ranges.
  • Je kunt geen bestaand IP van een VPS overzetten naar een 'HA-IP'. Zoals hierboven vermeld komen de IP's waar HA-IP gebruik van maakt uit specifieke IP-ranges.
  • Jouw HA-IP zal altijd verwijzen naar het primaire IP-adres van de VPS. Het koppelen aan een ander IP-adres op een VPS is een mogelijke feature voor in de toekomst.