Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat is Patchman?

Patchman is een applicatie op onze webhostingservers. Als je Patchman activeert, kunnen we je WordPress-, Joomla- of Drupalwebsite scannen op kwetsbaarheden of malware en brengen we je van eventuele kwetsbaarheden op de hoogte. Deze lost Patchman ook direct voor je op als je de automatische patching activeert. Zo voorkom je dat indringers jouw website misbruiken voor spam of phishing. 
 

Wanneer je Patchman activeert dan zal deze dagelijks de bestanden op je webhostingpakket scannen. Als er een kwetsbaarheid gedetecteerd wordt, krijg je hier een notificatie van en indien je automatisch patchen aangezet hebt zal Patchman het probleem gelijk verhelpen.

Hoe bestel ik Patchman?

 

Hoe je Patchman kunt bestellen hangt af van of je al een webhostingpakket voor je domeinnaam bij ons hebt of nog niet. Beide situaties zijn hieronder toegelicht.

Ik heb nog geen webhostingpakket

Heb je nog geen webhostingpakket? Dan kan je tijdens het bestellen van je webhostingpakket hier ook gelijk Patchman bij bestellen. Tijdens het bestelproces van je webhostingpakket wordt hier een optie voor getoond die je kan selecteren.

Uiteraard kan je ook eerst je nieuwe webhostingpakket bestellen en hier achteraf nog Patchman bij bestellen als je dat wilt.

Ik heb al een webhostingpakket

Heb je al een webhostingpakket? Dan kan je eenvoudig via je controlepaneel Patchman bestellen voor je webhostingpakket. Dit doe je als volgt.Stap 1

Ga naar 'Domein & Hosting' in je controlepaneel. Selecteer hier je domeinnaam aan de linkerkant (niet aanvinken). Vervolgens scroll je aan de rechterzijde omlaag naar "Vind en patch kwetsbaarheden en malware in je CMS". 

 

patchman bestellenStap 2

Je ziet nu de optie om Patchman te bestellen. Om dit ook daadwerkelijk te doen klik je rechts van "Vind en patch kwetsbaarheden en malware in je CMS" op 'Bestellen'Stap 3

Vervolgens zie je een besteloverzicht. Hier bevestig je de bestelling door te klikken op 'Bestelling afrekenen'.

 

patchman bestelling afrekenen

 

Na het bevestigen van de bestelling kan het enkele minuten duren voordat deze wordt opgeleverd. Vervolgens kan je doorgaan naar 'Hoe activeer ik Patchman?' om Patchman voor je webhostingpakket te activeren.

Hoe activeer ik Patchman?

 

Om Patchman te activeren is het van belang dat je deze dienst eerst voor je webhostingpakket bestelt. Immers kan deze dienst alleen geactiveerd worden als je hem daadwerkelijk hebt. Patchman is niet standaard inbegrepen bij onze webhostingpakketten. Zorg er dan ook voor dat je eerst met de stappen in bovenstaand gedeelte "Hoe bestel ik Patchman" deze dienst besteld hebt. Nadat je Patchman besteld hebt kan je deze voor je webhostingpakket activeren met onderstaande stappen.

 

Stap 1

Ga naar 'Domein & Hosting' in je controlepaneel. Selecteer hier je domeinnaam aan de linkerkant (niet aanvinken). Vervolgens scroll je aan de rechterzijde omlaag naar "Healthchecker". 

 

healthchecker patchman opties uitgeschakeldStap 2

Patchman heeft 2 mogelijke functies waarvan je er één kunt kiezen:
 

 1. Je kunt ervoor kiezen om alléén notificaties te krijgen zodat je eventuele kwetsbaarheden zelf kunt oplossen. Hiervoor zet je "Patchman: notificaties van kwetsbaarheden en malware" aan.

  healthchecker patchman notificaties ingeschakeld
   
 2. Je kunt ervoor kiezen om Patchman zelf automatisch gedecteerde kwetsbaarheden op te laten lossen. Hiervoor zet je "Patchman: Automatisch kwetsbaarheden en malware patchen" aan

  healthchecker patchman automatisch patchen ingeschakeld

 

Nadat je het schuifje van de functie die je wilt aangezet hebt wordt Patchman geactiveerd voor je webhostingpakket.

Wanneer je Patchman activeert kan het tot maximaal 10 minuten duren voordat het activeren voltooid is. Je hoeft daarvoor na het aanzetten van het schuifje geen actie meer te ondernemen

 

Het is daarnaast niet mogelijk om beide schuifjes te activeren. Je zult hierbij een keuze moeten maken of je alleen notificaties van Patchman wilt ontvangen of dat je wilt dat Patchman zelf automatisch gedecteerde kwetsbaarheden oplost.

Notificaties

Wanneer je ervoor kiest om "Patchman: notificaties van kwetsbaarheden en malware" aan te zetten dan zal Patchman je een e-mail sturen als er bekende kwetsbaarheden of malware gevonden worden. Deze e-mail zal afkomstig zijn van support@transip.nl en wordt verzonden naar het e-mail adres dat in je accountgegevens onder 'E-mail adres' vermeld staat. 

Patchman zal hierna niet zelf automatisch gedecteerde kwetsbaarheden of malware oplossen. Je zult zelf actie moeten ondernemen om de kwetsbaarheden op te lossen. Zie voor meer informatie het gedeelte "Patchman heeft kwetsbaarheden op mijn website gevonden. Wat moet ik doen?"

Patchman kan alleen bekende kwetsbaarheden en malware herkennen. Als Patchman een kwetsbaarheid of malware niet herkent, dan krijg je hier uiteraard geen notificatie van.

Automatisch patchen

Wanneer je ervoor kiest om "Patchman: Automatisch kwetsbaarheden en malware patchen" aan te zetten dan zal Patchman automatisch gedecteerde kwetsbaarheden oplossen. Vervolgens stuurt Patchman je een e-mail over de gepatchte kwetsbaarheden. Deze e-mail zal afkomstig zijn van support@transip.nl en wordt verzonden naar het e-mail adres dat in je accountgegevens onder 'E-mail adres' vermeld staat. 

Als een patch door Patchman onverhoopt voor problemen zorgt, contacteer je onze support afdeling. Zij kunnen de patch terugdraaien zodat je weer naar de oorspronkelijke situatie teruggaat. Je kunt dan zelf alsnog de kwetsbaarheid handmatig proberen op te lossen.

Patchman patcht alleen bekende kwetsbaarheden en malware. Als Patchman de gedetecteerde kwetsbaarheid niet kan patchen dan krijg je een notificatie en kan je deze het beste handmatig zelf oplossen.

Welke onderdelen van mijn website worden door Patchman beveiligd?

 

We scannen en patchen na activering van Patchman alleen kwetsbaarheden binnen je CMS zoals bijvoorbeeld Wordpress. Op dit moment scannen we nog geen plug-ins of thema's. Patchman scant alleen op bekende kwetsbaarheden en malware. Hacks die werken middels bijvoorbeeld brute force kunnen niet door Patchman afgevangen worden.

Scant Patchman alle websites op jullie servers?

 

Patchman scant alleen de websites van klanten die hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven door Patchman voor hun webhostingpakket te activeren. De websites van andere klanten zullen niet door Patchman gescand worden.

Maken jullie een back-up van aangepaste bestanden?

 

Op dit moment maken we nog géén back-up van bestanden die door Patchman zijn aangepast.  Wel heb je uiteraard altijd de beschikking over de reguliere backups van je webhostingpakket. Zie voor meer informatie hierover: "Back-ups op je webhostingpakketten".

Hoe gaat Patchman om met mijn privacy?

 

Patchman is een Nederlands product en voldoet aan de eisen van de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG). Gegevens die Patchman van jou ontvangt worden alleen gebruikt om de werking van Patchman te garanderen.

Wanneer Patchman de bestanden van je website scant dan maakt deze van de bestanden een afgeleide code (in de vorm van een "hash"). Met deze code kan geen persoonlijke data of de inhoud van het bestand achterhaald worden. Het kan alleen gebruikt worden om te checken of het bestand bekende kwetsbaarheden of malware bevat. De bestanden zelf worden niet met Patchman gedeeld.

Hoe schakel ik Patchman uit?

 

Het uitschakelen van Patchman is afhankelijk van welke functie van Patchman je op dit moment aan hebt staan:
 

 1. Als je notificaties van Patchman aan hebt staan en geen notificaties van Patchman meer wilt ontvangen, zet dan het schuifje bij "Patchman: notificaties van kwetsbaarheden en malware" uit.

  healthchecker patchman notificaties uitgeschakeld
   
 2. Als je het automatisch patchen aan hebt staan en wil dat Patchman stopt met het automatisch oplossen van gedecteerde kwetsbaarheden, zet dan het schuifje bij "Patchman: Automatisch kwetsbaarheden en malware patchen" uit.

  healthchecker patchman automatisch patchen uitgeschakeld

Het uitschakelen van Patchman is niet hetzelfde als het opzeggen van Patchman. Wanneer je Patchman alleen uitschakelt dan blijft de dienst wel nog actief in je controlepaneel staan en zullen hier kosten voor gerekend worden.

Als je wilt stoppen met Patchman en hier niet meer voor wilt betalen is het van belang dat je Patchman opzegt.

Hoe zeg ik Patchman op?

 

Je kunt Patchman via je controlepaneel opzeggen. De exacte stappen om een dienst op te zeggen, vind je hier terug: "Ik wil mijn diensten opzeggen".

Als je Patchman opzegt, worden alle gegevens die Patchman van je ontvangen heeft verwijderd. Hier blijft niets van staan. Dit heeft uiteraard geen gevolgen voor de bestanden op je webhostingpakket: deze blijven exact zoals ze zijn op het moment dat je Patchman opzegt.

Patchman heeft kwetsbaarheden op mijn website gevonden. Wat moet ik doen?

 

We geven in de notificatiemail aan of de kwetsbaarheden zijn gedicht, of dat je zelf nog actie moet ondernemen.

 • Als je gebruikmaakt van automatische patching hoef je alleen de functies van je website te controleren.
 • Als je géén gebruikmaakt van automatische patching is het belangrijk dat je de kwetsbaarheden zelf oplost door je CMS of plug-ins te updaten naar de laatste versie. In de e-mail zie je om welke website het gaat en vind je de bestandslocatie(s) van het onveilige bestand of de onveilige bestanden. 

Werkt Patchman ook op een VPS?

 

Op dit moment wordt Patchman alleen aangeboden voor de webhostingproducten van TransIP. Patchman wordt niet aangeboden voor VPS-producten, gezien deze 'selfmanaged' zijn en je daar zelf de vrijheid hebt tot het installeren van vergelijkbare beveiligingsprogramma's.


 


In dit artikel hebben we uitgelegd wat Patchman is en hoe je deze dienst kunt bestellen, gebruiken en opzeggen..

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op