Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

(Oude webhosting) 'Error establishing a database connection' oplossen voor WordPress

Dit artikel is gebaseerd op ons huidige controlepaneel en oude webhostingplatform. Gebruik je een nieuw webhostingpakket, en beheer je jouw webhostingpakket dus in het nieuwe controlepaneel? Bezoek dan de deze versie van dit Knowledge Base artikel.

Het kan voorkomen dat je de foutmelding 'Error Establishing a Database Connection' of 'Fout bij met maken van de databaseconnectie' ziet bij het bezoeken van jouw Wordpress-website.

Hoewel dit ernstig lijkt, is deze melding vaak eenvoudig te verhelpen. Deze melding geeft namelijk letterlijk aan dat je website geen verbinding kan maken met de bijbehorende database.

In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak van deze foutmelding is en, nog belangrijker, hoe je dit oplost wanneer je gebruik maakt van een webhostingpakket.


Wijzig het wachtwoord van je database

Zoals de melding al doet vermoeden, zie je 'Error Establishing a Database Connection' terug wanneer je WordPress-website niet met de bijbehorende database kan verbinden.

Je WordPress-website bevat een configuratiebestand (wp-config.php) waar de inloggegevens van je database in staan. Je website gebruikt dit bestand om de verbinding met de bijbehorende database tot stand te brengen.

In vrijwel alle gevallen wordt de melding 'Error Establishing a Database Connection' veroorzaakt doordat het wachtwoord van de database binnen het configuratiebestand niet juist is. Dit is snel op te lossen door het wachtwoord van de database in het configuratiebestand op te zoeken. Dit wachtwoord stel je vervolgens in als daadwerkelijk wachtwoord van je database.


Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'SFTP bestandsbeheer'.

Klik op sftp bestandsbeheer

Bekijk ook het artikel 'Het gebruik van SFTP bestandsbeheer in je controlepaneel' voor meer informatie en uitleg over de functies van SFTP bestandsbeheer.Stap 2

Open nu de 'www'-map en klik hier op het 'wp-config.php'-bestand. Klik nu aan de rechterzijde op 'Openen'.

Open het wp-config bestandStap 3

In het 'wp-config.php'-bestand staat een wachtwoord voor de database vermeld. Deze kun je terug vinden achter de volgende regel:

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'voorbeeldwachtwoord');

Wat er in het voorbeeld als voorbeeldwachtwoord staat vermeld, is in jouw wp-config.php bestand het wachtwoord wat je voor je database moet instellen. Noteer dit wachtwoord goed.Stap 4

Nu je het wachtwoord uit het 'wp-config.php'-bestand hebt genoteerd, is het tijd om deze ook voor je database te gebruiken.

Bekijk ook het artikel 'Een database aanmaken en beheren' voor meer informatie en uitleg over het gebruik van databases.

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Database'.

klik naast jouw website op databasesStap 5

Klik nu op de databasenaam van je WordPress-website.

Klik op je databasenaamStap 6

Op deze pagina pas je nu het wachtwoord van je database aan. Vul hier het wachtwoord in dat je eerder uit het 'wp-config.php'-bestand hebt genoteerd en klik hierna op 'Opslaan'. Je website zal nu in de meeste gevallen weer verbinding kunnen maken met je database.

Pas hier het wachtwoord aan


Controleer de overige inloggegevens in het wp-config.php bestand

Wordt de melding 'Error Establishing a Database Connection' na het volgen van de bovenstaande stappen nog steeds getoond? Ga dan weer naar 'Domein & Hosting' en selecteer links je domein (niet aanvinken).

Klik naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Database'. In het onderstaande voorbeeld zie je hoe het databaseoverzicht er uit ziet. Hou de informatie op deze pagina bij de hand.

voorbeeld databaseoverzicht


Ga nu binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'SFTP bestandsbeheer'.

Open hier de 'www'-map en selecteer het wp-config.php bestand. Klik aan de rechterzijde op 'Openen'. Het wp-config.php wordt nu in een nieuw tabblad van je browser geopend. 

Ga in het wp-config.php bestand nu op zoek naar de volgende regels:

  • Staat bij DB_HOST 'localhost' ingevuld?
  • Staat bij DB_USER dezelfde gebruikersnaam als in het databaseoverzicht?
  • Staat bij DB_NAME dezelfde databasenaam als in het databaseoverzicht?

Mochten de bovenstaande gegevens niet overeenkomen, ga dan opnieuw naar de 'www'-map in SFTP Bestandsbeheer en selecteer het wp-config.php bestand. Klik nu op 'Downloaden'.

Open het bestand vervolgens met een 'plain text editor', zoals Notepad++ in Windows en SublimeText voor macOS.

Open dit bestand nooit in Microsoft Word of een andere geavanceerde tekstverwerker! Deze type tekstverwerkers voegen namelijk op de achtergrond verborgen opmaak toe, wat het wp-config.php bestand onbruikbaar maakt.

Pas de gegevens in je wp-config.php bestand nu aan (DB_HOST, DB_USER en DB_NAME) zodat deze overeenkomen met de informatie van je database.

Zodra je de regels in het wp-config.php bestand hebt aangepast, sla je het wp-config.php bestand op.

Zoek dit bestand op je computer op en navigeer naar de 'www'-map binnen 'SFTP Bestandsbeheer'. Vervang nu het huidige wp-config.php bestand door het opgeslagen wp-config.php bestand hiernaar toe te slepen. Hierna zal je website weer werken.

Voorbeeld

voorbeeld databaseoverzicht

De bovenstaande afbeelding bevat een voorbeeld van de informatie van je database. De onderstaande afbeelding toont de betreffende regels in het wp-config.php bestand. Zoals je ziet komt de informatie van de database overeen met de regels in het wp-config.php bestand.

voorbeeld van wp-config.phpIn dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de melding 'Error Establishing a Database Connection' voor je WordPress-website oplost.

Mocht je na het volgen van de stappen in dit artikel nog steeds de melding zien of andere vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
David Evers Admin 4 mei 2022 (#8045)

@mossamsterdam, De optie 'SFTP bestandsbeheer' zie je enkel terug in het TransIP controlepaneel wanneer je gebruik maakt van een TransIP webhostingpakket.

Je kunt het beste de host van jouw website contacteren wanneer je website niet bij ons op een webhostingpakket gehost staat. Zij kunnen je helpen de foutmelding op te lossen.

0
mossamsterdam 3 mei 2022 (#8039)

Bij mij is 'SFTP bestandsbeheer' aanklikken geen optie

0
0
Pieter de Ruiter Admin 27 maart 2020 (#4219)

@brin1516, In dat geval kun je het beste een berichtje sturen naar onze supporters via de tab 'Contact' in jouw controlepaneel, zij kunnen met jou meekijken wat er precies aan de hand is ;)

0
brin1516 27 maart 2020 (#4218)

@Pieter de Ruiter, Hi Pieter,

Ik ben helemaal in de waar.... Misschien heb iets fout met mijn database password gedaan? Is het zo dat mijn database password (voor mijn website vermoed ik) niets te maken heeft met mijn ‘wp-config.php’ password??

0
Pieter de Ruiter Admin 27 maart 2020 (#4216)

@brin1516, Het wachtwoord moet altijd minimaal een letter, cijfer en leesteken bevatten. Die melding krijg je alleen te zien als je een nieuw wachtwoord voor een database wil instellen, dan zijn die eisen van toepassing.

0
brin1516 25 maart 2020 (#4211)

Het password bestaat uit 8 LETTERS. Geen getallen. Maar als ik mijn password invul krijg ik een fout bericht dat het password moet OOK 1 getal bevatten????

0
Nick Brouwer Admin 24 januari 2018 (#661)

@gideonwessels

Met het databaseoverzicht doelen we op de pagina 'Jouw databases beheren' in het controlepaneel.

Het artikel is zojuist aangepast, zodat dit nog iets duidelijker wordt :-)

0
gideonwessels 24 januari 2018 (#660)

Wat wordt bedoeld met het databaseoverzicht?

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op