Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat is multicast IP-verkeer?

Multicast IP-verkeer is een vorm van verkeer waarbij je vanaf 1 IP-adres (of meerdere) IP-pakketjes stuurt naar meerdere ontvangers tegelijk. Hierbij gaat het niet om ontvangers die per se bekend zijn, maar om een 'broadcast' binnen een bepaald netwerk. Het verzenden van een mail vanaf jouw VPS naar 100 verschillende ontvangers is bijvoorbeeld geen multicast toepassing - je weet immers wie de ontvangers zijn en wat (via DNS) de bijbehorende IP-adressen zijn. Je kunt het zien als een TV kanaal dat uitgezonden wordt: het wordt naar een geheel netwerk van beschikbare TV's gezonden, maar de zender weet niet wie er allemaal naar luistert.

Multicast verkeer wordt standaard verzonden naar IP-adressen die zich binnen 224.0.0.0/4 (of ff00::/8 voor IPv6) bevinden. Op Wikipedia is een complete lijst van veel gebruikte multicast IP-adressen te vinden.

Let op! Het gebruik van multicast is niet toegestaan op ons platform. Omdat dergelijk verkeer een grote impact heeft op de (capaciteit van de) netwerkapparatuur zullen wij dit verkeer standaard blokkeren in onze firewall. Overigens wordt multicast alleen gebruikt voor zeer specifieke toepassingen en zul je bij 99,99% van alle mogelijke toepassingen op jouw VPS absoluut geen hinder ondervinden van een blokkade op multicast IP-verkeer.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op