Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil voorkomen dat mijn website misbruikt wordt

Het is zeer belangrijk om je website goed te beveiligen tegen misbruik en infecties. Op deze pagina vind je enkele tips die jou hierbij kunnen helpen!

Updates

De meest belangrijke manier om misbruik van je website te voorkomen is door deze zo vaak mogelijk te updaten. Dit geldt voor de website zelf (zoals Wordpress of Joomla), maar ook voor de aanwezige plugins én thema's.

Alleen het updaten van de website zelf is dus niet voldoende!

In de regel kun je het beste deze updates minimaal 1 keer per maand uitvoeren. Let hierbij wel op: Als je website, of een plugin of thema hierop, al meer dan 6 maanden geen updates heeft ontvangen van de maker betekent dit niet dat deze veilig is! Dit betekent meestal dat de maker is gestopt met de ondersteuning hierop, en dat je dus het beste op zoek kunt gaan naar een alternatief. Zulke plugins en thema's zijn namelijk zeer kwetsbaar en onveilig.

Veilig downloaden van plugins en thema's

Het kan gebeuren, je komt een mooi thema tegen, maar dit kost een aardige duit om te kopen. Na een beetje googlen vind je echter een website waar je deze gratis vandaan kunt halen.

Doe dit nooit! Dit soort websites, welke normaal betaalde plugins of thema's gratis aanbieden, bevatten per definitie malware en andere infecties. Download je bestanden dus alleen vanaf de website van de maker.

Captcha's

Captcha's zijn een controle die je door de website kunt laten uitvoeren bij het invullen van een formulier of commentaar, waarmee duidelijk wordt of het een mens is die dit doet of een machine.

Als je geen captcha's gebruikt stel je je website open om misbruikt te worden door bots, die jouw code gaan gebruiken om spam te versturen, of om op jouw website in te breken. Het is dus altijd handig om een captcha toe te voegen aan een formulier!

Geavanceerde tips

Er zijn nog allerlei andere handelingen die je kunt uitvoeren om je website veiliger te maken, maar hiervoor is iets meer kennis vereist.

Wordpress

Voor Wordpress heb je de keus om WordFence te gebruiken, een beveiligingsplugin die veel taken al uit jouw handen haalt wat beveiliging betreft. Deze kun je vinden op de Wordpress website.

Er zijn ook nog meer zaken die je kunt aanpassen en nakijken, hiervoor is een uitgebreide handleiding beschikbaar in de Wordpress documentatie.

Joomla

Voor Joomla is helaas geen gemakkelijke oplossing zoals Wordfence beschikbaar, wel kun je in de Joomla handleiding een uitgebreide documentatie vinden van wat je kunt doen om de website veiliger te maken.

Dit is wel iets technischer dan bij Wordpress, maar je kunt hiermee hetzelfde resultaat bereiken.

Andere CMS

Er zijn meer Content Management Systemen dan alleen Wordpress en Joomla, maar het zijn er te veel om op te noemen. Neem een kijkje op de handleiding voor jouw CMS! Vrijwel altijd hebben zij namelijk ook zulke pagina's beschikbaar, waarin je tips vindt om de website veiliger te maken.

Help, mijn website is al geïnfecteerd!

Wanneer je website al is geïnfecteerd, zeker als dit al meerdere malen is gebeurd, is een normale update vaak niet meer voldoende om het probleem op te lossen.

Kijk in dit geval na of je niet verouderde plugins of thema's gebruikt, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Het is ook zeker niet de bedoeling om verouderde versies van Wordpress of Joomla zelf te blijven gebruiken!

Een handmatige update kan mogelijk al enkele zaken oplossen. Zie hier voor hoe dit met Wordpress moet. Helaas zijn er nog geen handleidingen voor Joomla of andere CMS.

Als zelfs dit het probleem niet oplost rest je niets anders dan naar een oudere backup teruggaan als je deze nog hebt, of beter zelfs, de website volledig opnieuw op te bouwen. Dit laatste kan veel tijd kosten, maar het zal altijd de veiligste optie zijn om een infectie met malafide bestanden te verwijderen.

Kijk ook, misschien zelfs als eerste, je eigen PC of telefoon na op virussen (ook als je een Mac of iPhone hebt)! Let er ook op dat iedereen die jouw wachtwoorden heeft hiermee verantwoordelijk omgaat. Deze kun je het beste wijzigen via je controlepaneel.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Deel dit artikel

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op