Big Storage gebruiken met Plesk Co-op

Op je VPS kun je gebruik maken van Plesk Co-op, die geleverd wordt in combinatie met Mattermost (chat) en Seafile (cloud storage).

Wanneer je hier intensief gebruik van maakt, kan het zijn dat de schijfruimte van je VPS op raakt, met name als je veel bestanden opslaat in Seafile. In deze handleiding laten we zien hoe je in dat geval gebruik kunt maken van Big Storage als opslag voor mail, Mattermost en/of Seafile.

• Voer de stappen in dit artikel uit als root user, of gebruik sudo.

• Koppel een Big Storage aan je VPS voor je de stappen in dit artikel doorloopt. In deze handleiding leggen we uit hoe je dit doet.

E-mail

Mailaddressen kunnen intensief gebruik maken van de hardeschijf van je VPS. Om deze reden raden we voor e-mail aan om de SSD van je VPS te gebruiken in plaats van je Big Storage (HDD). Mocht een maximale performance van je e-performance geen prioriteit zijn, dan kun je met de onderstaande stappen je mail-locatie aanpassen:

Stap 1

Verbind met je VPS via SSH of gebruik de VPS-console

Stap 2

Stop de Postfix (uitgaande mail) service:

systemctl stop postfix

Stap 3

Maak een directory aan waar je de Mattermost-bestanden in opslaat, bijvoorbeeld:

mkdir -p /mnt/bigstorage/mail/

De toevoeging -p maakt staat voor 'parent' en zorgt ervoor dat onderliggende mappen aangemaakt worden waar nodig.

Stap 4

Open de Plesk-configuratie met het commando:

nano /etc/psa/psa.conf

Stap 4

Pas in het geopende bestand de waarde aan van PLESK_MAILNAMES_D naar de map uit stap 2:

# Location of qmail maildirs
    PLESK_MAILNAMES_D /mnt/bigstorage/mail/

Sla de wijzigingen op en sluit het bestand (ctrl + > > enter).

Stap 5

Verplaats vervolgens alle bestaande mailadressen met het commando:

cp -ap /var/qmail/mailnames/* /mnt/bigstorage/mail/

Stap 6

Maak nu voor Dovecot (inkomende mail) een custom-configuratiebestand en voeg daarin de configuratie toe voor de nieuwe mail locatie:

touch /etc/dovecot/conf.d/99-custom_dir.conf
    echo 'mail_home = /mnt/bigstorage/mail/%Ld/%Ln' >> /etc/dovecot/conf.d/99-custom_dir.conf
    echo 'mail_location = maildir:/mnt/bigstorage/mail/%Ld/%Ln/Maildir:UTF-8' >> /etc/dovecot/conf.d/99-custom_dir.conf

Stap 7

Herstart tot slot Postfix, Dovecot, de pc-remote service en herconfigureer de e-mail instellingen:

systemctl start postfix
    systemctl restart dovecot
    systemctl restart pc-remote
    plesk repair mail -y

Stap 8

Plesk maakt voor e-mail gebruik van een account met de naam 'popuser'. De mail directory is ook de home-directory van deze gebruiker. Open /etc/passwd om de directory aan te passen:

nano /etc/passwd

Stap 9

Pas de directory aan van /var/qmail/ naar de nieuwe directory, bijvoorbeeld:

popuser:x:30:30:POP3 service user:/mnt/bigstorage/mail/popuser:/sbin/nologin

Sla de wijzigingen op en sluit het bestand (ctrl + > > enter).

Mattermost

• De locatie waar bestanden in Mattermost worden opgeslagen kun je enkel per domein aanpassen. Pas in het voorbeeld hieronder <example.com> aan naar de naam van jouw domein.

• Host je meerdere domeinen? Herhaal dan de stappen hieronder voor ieder domein.

Stap 1

Verbind met je VPS via SSH of gebruik de VPS-console

Stap 2

Maak een directory aan waar je de Mattermost-bestanden in opslaat, bijvoorbeeld:

mkdir -p /mnt/bigstorage/example.com/Mattermost/

De toevoeging -p maakt staat voor 'parent' en zorgt ervoor dat onderliggende mappen aangemaakt worden waar nodig.

Stap 3 - optioneel

Heb je al gebruik gemaakt van de opslag van Mattermost? Verplaats dan eerst alle bestaande data naar deze nieuwe locatie met het commando:

mv /nano /var/www/vhosts/example.com/mattermost/data/* /mnt/bigstorage/example.com/Mattermost/

Stap 4

Open nu de Mattermost-configuratie van je domein:

nano /var/www/vhosts/example.com/mattermost/config/config.json

Stap 5

Scroll naar beneden of zoek op de term 'FileSettings'. Pas in het overzicht de waarde van 'Directory' aan van ./data naar de map die je in stap 2 hebt aangemaakt. Het resultaat ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

"FileSettings": {
        "EnableFileAttachments": true,
        "EnableMobileUpload": true,
        "EnableMobileDownload": true,
        "MaxFileSize": 52428800,
        "DriverName": "local",
        "Directory": "/mnt/bigstorage/example.com/Mattermost/",

Sla de wijzigingen op en sluit het bestand (ctrl + > > enter).

Stap 6

Herstart tot slot Mattermost om de wijzigingen te verwerken:

systemctl restart mattermost@18000.service

Wordt de naam mattermost@18000.service niet gevonden? Controleer de naam dan met het commando:

systemctl list-units --type=service | grep mattermost

Seafile

• De locatie waar bestanden in Seafile worden opgeslagen kun je enkel per domein aanpassen. Pas in het voorbeeld hieronder <example.com> aan naar de naam van jouw domein.

• Host je meerdere domeinen? Herhaal dan de stappen hieronder voor ieder domein.

Stap 1

Verbind met je VPS via SSH of gebruik de VPS-console

Stap 2

Maak een directory aan waar je de Seafile-bestanden in opslaat, bijvoorbeeld:

mkdir -p /mnt/bigstorage/example.com/seafile/

De toevoeging -p maakt staat voor 'parent' en zorgt ervoor dat onderliggende mappen aangemaakt worden waar nodig.

Stap 3

Ga in Plesk naar 'Tools & Settings' > 'Services Management' en stop de Seafile en Seahub services.

Stap 4

Kopieer je Seafile-data naar de nieuwe directory en verplaats daarna de oude (tijdelijk) naar een back-up locatie. Na deze stappen verwijder je de back-up locatie.

cp -r /var/www/vhosts/example.com/seafile/seafile-data/* /mnt/bigstorage/example.com/seafile/
    mv /var/www/vhosts/example.com/seafile/seafile-data/ /var/www/vhosts/example.com/seafile/seafile-data-backup

Stap 5

Om je nieuwe Big Storage directory te kunnen gebruiken, maak je een symbolic link van de oude naar de nieuwe directory (een symbolic link is een soort van snelkoppeling).

ln -s /mnt/bigstorage/example.com/seafile/ /var/www/vhosts/example.com/seafile/seafile-data/

Stap 6

Standaard zal de gebruiker waarmee je deze stappen hebt doorlopen rechten hebben tot zowel de symbolic link, als de mappen op je Big Storage en kan Seafile geen gebruik maken van deze mappen. Achterhaal eerst de juiste gebruikers- en groepsnaam met het commando:

ls -lah /var/www/vhosts/example.com/

De output ziet er als volgt uit. Noteer hier de gebruikers- en groepsnaam bij 'Seafile'.

drwx--x---.  7 transip psaserv  105 Sep 13 00:00 .
    drwxr-xr-x.  7 root    root      94 Sep 10 11:27 ..
    -rw-------.  1 transip psacln     8 Sep 10 12:35 .bash_history
    drwxr-xr-x.  3 transip psacln    36 Sep 13 00:00 .composer
    drwxr-x---.  2 transip psaserv   24 Sep 10 11:27 httpdocs
    drwx------.  2 transip root    4.0K Sep 24 11:12 logs
    drwxr-xr-x. 11 transip psaserv  211 Sep 10 11:27 mattermost
    drwxr-x---.  8 transip psaserv  175 Sep 24 11:39 seafile

Tot slot geef je deze gebruiker en groep rechten tot de zojuist aangemaakte mappen en symbolic link met de commando's:

chown -R transip:psaserv /mnt/bigstorage/example.com/
    chmod -R 750 /mnt/bigstorage/example.com/
    chmod -R 755 /mnt/bigstorage/example.com/seafile/*
    chown -h transip:psaserv /var/www/vhosts/example.com/seafile/seafile-data/

Vervang hier 'transip' en 'psaserv' door de gebruikersnaam en groep die je in de output van het ls-commando terug zag.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding voor het gebruik van Big Storage op je Plesk Co-op server.