Wat is fast installs voor VPS?

Wanneer je een nieuwe VPS bestelt via onze website of API, krijg je bij een aantal besturingssystemen de mogelijkheid een installatiemethode te kiezen (dit is nog niet beschikbaar bij herinstallaties). De verschillende opties die je kunt kiezen noemen wij het 'fast-installs'-proces voor VPS. Fast-installs is erop gericht om zo eenvoudig en snel mogelijk jouw nieuwe VPS te kunnen installeren, configureren en gebruiken. Hiervoor bied fast-installs je vier installatiemogelijkheden:

vps fast installs kies methode

Wanneer je bent ingelogd in je TransIP-account, zal standaard de installatie via SSH-keys zichtbaar zijn. Ben je niet ingelogd in je TransIP-account? Dan krijg je de optie voor installatie via een eenmalig wachtwoord te zien. In beide gevallen kom je via de knop 'Kies een andere installatiemethode' uit bij het overzicht hierboven.

fast installs kies andere methode

OS'en die gebruik maken van fast-installs

Niet ieder besturingssysteem ondersteunt de opties die we aanbieden via het fast-installs proces. Momenteel kun je fast-installs gebruiken op de volgende besturingssystemen:

Installatie via SSH-keys

Bij deze optie kun je een SSH-key toevoegen tijdens het installatieproces. Je besturingssysteem wordt dan met de 'minimal install'-methode geïnstalleerd (i.e. een zo kaal mogelijk OS) en daarbij wordt je public SSH-key aan je VPS toegevoegd. Meer informatie over het genereren en gebruiken van SSH-keys vind je in deze handleiding.

Je gebruikersnaam wordt per e-mail opgestuurd heeft geen wachtwoord en heeft root-rechten.

fast installs new ssh key

Installatie via cloud-config user data

Met een cloud-config-bestand kun je de configuratie van een Linux-server na het installatieproces automatisch aanpassen: Tijdens de eerste boot van je server leest een programma genaamd cloud-init de data in het cloud-config-bestand uit en past de configuratie aan de hand van dit bestand naar jouw wensen aan. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikers aanmaken, wachtwoorden instellen, SSH-keys toevoegen, repositories toevoegen, packages installeren en nog veel meer.

In deze handleiding laten we zien hoe je een cloud-config-bestand aanmaakt en gebruikt bij het bestellen van een VPS.

fast installs cloud config

Installatie via een eenmalig wachtwoord

Bij de installatie via een eenmalig wachtwoord, wordt tijdens het installatieproces een gebruiker aangemaakt en een eenmalig wachtwoord ingesteld. Zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord worden per e-mail verstuurd wanneer de VPS is opgeleverd.

Je kunt met deze gebruiker en wachtwoord via SSH, of de VPS-console in je controlepaneel verbinden met je VPS. Nadat je bent ingelogd, zal gevraagd worden om het eenmalige wachtwoord te wijzigen.

fast installs eenmalig wachtwoord

Het OS handmatig installeren

Bij de handmatige installatie van een besturingssysteem ga je door het handmatige proces, waarbij je stapsgewijs aangeeft hoe je je besturingssysteem wil installeren. Dit proces zal vertrouwd zijn voor gebruikers die bijvoorbeeld op een eigen computer een Linux-distro installeren, of voor de introductie van fast-installs in juli 2020 een VPS geïnstalleerd hebben.

ubuntu 18 installeren

Daarmee zijn we aan het eind van dit artikel over fast-installs voor VPS gekomen. Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken? Laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.