Wat is cloud-init?

Cloud-init is een veelgebruikte oplossing waarmee de configuratie van een nieuwe virtuele Linux-server wordt ingericht  wanneer deze voor de eerste keer wordt opgestart.

Je kunt cloud-init o.a. gebruiken voor het configureren van gebruikers, SSH-toegang, installeren van pakketten en schrijven van bestanden, of om beveiliging te configureren. Cloud-init maakt hiervoor gebruik van 'cloud-config'-bestanden.

Een cloud-config-bestand is een .YAML-configuratiebestand waarmee je de configuratie van een Linux-server tijdens het installatieproces kunt aanpassen: Tijdens de installatie leest een programma genaamd cloud-init de data in het cloud-config-bestand uit en past daarmee de configuratie naar jouw wensen aan.

Een cloud-config-bestand maakt gebruik van het .YAML-formaat en is bedoeld om eenvoudig leesbaar te zijn (human readable), zodat het makkelijk aan te passen en eenvoudig te begrijpen is. Een cloud-config file is een YAML-bestand YAML-bestanden houden zich daarom aan enkele regels:

• Teksten springen in met witte ruimtes en nieuwe regels om de structuur en relatie van arrays en waardes ten opzichte van elkaar aan te geven.
    • Onderdelen van een lijst worden geïdentificeerd door een streepje -
    • Blokken tekst zijn ingesprongen. Om aan te geven dat een blok gelezen moet worden as-is, met behoud van het formaat, gebruik je een pipe karakter | voor het blok.

In het cloud-config-bestand geef je aan welke aanpassingen je wil maken in de configuratie van je besturingssysteem en cloud-init past die toe. Meer informatie over het maken van cloud-config bestanden vind je in deze handleiding.

TransIP ondersteunt cloud-init in het bestelproces van een VPS: tijdens het bestellen krijg je een optie om een cloud-config bestand op te geven. De installatie van jouw VPS wordt na het opgeven van een cloud-config bestand automatisch uitgevoerd en de configuratie van je cloud-config bestand wordt tijdens de installatie toegepast.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken? Laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.