Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

De mailservice instellen op een VPS met Exim

Op een VPS bij TransIP kun je kosteloos gebruik maken van onze eigen mailservice, ook wel "Zorgeloos mailen" genoemd. Hiermee heb je de mogelijkheid om (na een eenmalige configuratie binnen Exim op jouw VPS) uitgaande mails via onze mailservers te sturen.

Door de mailservice te gebruiken hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het in de spamfolder geraken van jouw mails doordat jouw reverse DNS of SPF-record niet correct ingesteld is, of dat een blacklist ervoor zorgt dat jouw mails niet aankomen.

Om dit correct in te stellen op jouw VPS zul je wel altijd enkele handelingen op jouw VPS moeten uitvoeren om er voor te zorgen dat jouw VPS en domeinnamen geauthenticeerd zijn voor het verzenden van mail via ons platform.

Je kunt de mailservice het gemakkelijkst configureren via de installatiewizard in jouw controlepaneel. Klik hier om naar de installatiewizard te gaan:

VPS mailservice Installation Wizard


Handmatig Exim configureren

Stel je liever je mailservice handmatig in? Raadpleeg dan eerst dit artikel voor het instellen van je DNS-records en om je je gebruikersnaam en wachtwoord te achterhalen. Vervolgens doorloop je onderstaande stappen via de VPS-console in je controlepaneel, of via SSH.

 

Stap 1

Log in op de console of via SSH op jouw VPS en zorg ervoor dat je als 'root' bent ingelogd of via 'sudo' de stappen doorloopt.


 

Stap 2

Voer het config-bestand uit:

dpkg-reconfigure exim4-config

 

Stap 3

Selecteer de volgende opties:

 

  • mail sent by smarthost; no local mail
  • Voer de hostname van de VPS in (meestal al ingevuld)
  • Voer de lokale IP's in waarvan je wilt dat Exim op luistert voor inkomende mail (meestal al ingevuld)
  • Voeg eventueel 'other destinations' toe waarvan je mail wilt accepteren
  • Voer het lokale domein in waar je mails vanaf wilt sturen
  • Voer de hostname van het mailcluster in: vps.transip.email::587 - (Let op de dubbele ::)
  • Bij de vraag 'Keep number of DNS-queries minimal (Yes or No)' mag je dit zelf bepalen
  • Bij de vraag 'Split config in smaller files (Yes or No)' mag je dit ook zelf bepalen

 

Stap 4

Open via nano (of vim) /etc/exim4/passwd.client en voeg onderstaand toe:

vps.transip.email:GEBRUIKER@vps.transip.email:PASSWORD

De gebruikersnaam en het wachtwoord vind je terug in het controlepaneel onder 'Jouw mailcluster beheren' > 'Gebruikersnaam & Wachtwoord'.


 

Stap 5

Sla je wijzigingen op en sluit passwd.client (ctrl + x > y > enter voor nano) en herstart Exim

systemctl restart exim

 

Stap 6

Test je mail vanuit je webmail, mail client, of command-line. Via command-line test je met het 'sendmail'-commando de functionaliteit als volgt:

sendmail -t
To: ontvanger@voorbeeld.nl
From: verzender@voorbeeld.nl
Onderwerp: sendmail testbericht
mail om mailfunctionaliteit te controleren

Het deel 'mail om mailfucntionaliteit te controleren' is de body van je bericht. Nadat je deze hebt getypt, stuur je het bericht door tegelijk ctrl + d in te toetsen.


 

Met dit artikel heb je de mailservice op je VPS met Exim ingesteld. Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
websitebouwman 17 april 2018 (#1121)

Na het update van het exim.conf bestand (https://help.directadmin.com/item.php?id=51) kreeg ik de foutmelding "there are two transports called remote_smtp" Op een andere VPS kreeg ik na exact dezelfde update deze foutmelding niet. Na lang zoeken bleek dat de exim.dkim.conf de boosdoener was. Na het updaten van dit script, werkte exim prima.

0
Matthijs van Beek Admin 16 april 2018 (#1117)

@websitebouwman

Het commando waar op gedoeld wordt is daadwerkelijk sudo dpkg-reconfigure exim4-config. Mocht dat niet werken dan raden wij aan om /etc/exim.conf aan te passen door de stappen in de wizard in je controlepaneel te gebruiken.

Wij gaan overigens onze VPS e-mailgerelateerde artikelen deze zomer grondig op de schop nemen en uitbreiden. Dit artikel zal t.z.t. ook geüpdate worden.

Mocht je er niet uitkomen, dan helpen onze helden van support je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

0
websitebouwman 13 april 2018 (#1113)

Het plaatje toont breekt af en er wordt gezegd: Voer het config-bestand 'dpkg-reconfigure exim4-config' uit, handiger is als je daar het commando ook direct bij vermeldt.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op