Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

De mailservice instellen op een VPS met Exim

Wanneer je een VPS bij TransIP hebt kun je kosteloos gebruik maken van onze eigen mailservice, ook wel "Zorgeloos mailen" genoemd. Hiermee heb je de mogelijkheid om uitgaand te kunnen mailen na het eenmalig configureren van deze mailoplossing binnen Postfix op jouw VPS. Door het gebruik hiervan hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het in de spamfolder geraken van jouw mails doordat jouw reverse DNS of SPF-record niet correct ingesteld is, of dat een blacklist ervoor zorgt dat jouw mails niet aankomen.

Om dit correct in te stellen op jouw VPS zul je wel altijd enkele handelingen op jouw VPS moeten uitvoeren om er voor te zorgen dat jouw VPS en domeinnamen geauthenticeerd zijn voor het verzenden van mail via ons platform.

Let op! Je kan de mailservice het gemakkelijkst installeren via de installatiewizard in je controlepaneel. Klik hier om naar de installatiewizard te gaan:

afbeelding van de VPS console

Handmatige instellingen

Handmatig instellen kan uiteraard ook!

Welke gegevens heb ik hiervoor nodig?

VPS mailservice wachtwoord

 • De gebruikersnaam en wachtwoord voor jouw account. Deze krijg je te zien tijdens het doorlopen van de configuratie in het controlepaneel, maar kun je ook altijd los terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Gebruikersnaam & wachtwoord'.
   

VPS Mailservice SPF

 • Het SPF-record dat nodig is om onze mailservers namens jouw domein mail te laten zenden. Mocht je al een SPF-record ingesteld hebben staan voor jouw domein, dan is "include:_spf.transip.email" toevoegen in jouw huidige SPF-record voldoende. Indien je nog geen SPF-record hebt dan kun je bijvoorbeeld "@ 5Min TXT "v=spf1 include:_spf.transip.email ~all" als record toevoegen binnen de DNS van de nameserver(s) die je gebruikt. Mocht je dit record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).
   

VPS Mailservice auth

 • Het TXT-record waarin jouw authenticatie hash in terug te vinden is. Deze zul je moeten toevoegen aan de DNS-instellingen van het domein waar vanaf je wilt gaan mailen. Mocht je het record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).
   

VPS Mailservice DKIM

 • De DKIM-records die als extra verificatielaag dienen voor het vertrouwd verzenden vanaf ons platform. DKIM-records kun je zien als een soort sleutel waarbij de publieke (in het DNS-record) sleutel overeen moet komen met de private sleutel die de mailserver zelf verstuurt. Mocht je deze records tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

 

Hoe stel ik Exim (in Debian / Ubuntu) op mijn VPS hiervoor in?

 

De configurator in het controlepaneel zal alle stappen doorlopen via de console, maar mocht je bijvoorbeeld dit via SSH willen instellen dan kun je de onderstaande stappen doorlopen:

 1. Log in op de console of via SSH op jouw VPS en zorg ervoor dat je als 'root' bent ingelogd of via 'sudo' de stappen doorloopt.
 2. Voer het config-bestand 'dpkg-reconfigure exim4-config' uit.
 3. Selecteer de volgende opties:
  mail sent by smarthost; no local mail
  Voer de hostname van de VPS in (meestal al ingevuld)
  Voer de lokale IP's in waarvan je wilt dat Exim op luistert voor inkomende mail (meestal al ingevuld)
  Voeg eventueel 'other destinations' toe waarvan je mail wilt accepteren
  Voer het lokale domein in waar je mails vanaf wilt sturen
  Voer de hostname van het mailcluster in: vps.transip.email::587 - (Let op de dubbele ::)
  Bij de vraag 'Keep number of DNS-queries minimal (Yes or No)' mag je dit zelf bepalen
  Bij de vraag 'Split config in smaller files (Yes or No)' mag je dit ook zelf bepalen
 4. Open via nano (of vim) /etc/exim4/passwd.client en voeg onderstaand toe:
   vps.transip.email:GEBRUIKER@vps.transip.email:PASSWORD. 
  De gebruikersnaam en het wachtwoord kun je terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw mailcluster beheren' > 'Gebruikersnaam & Wachtwoord'.
 5. Herstart nu Exim (systemctl restart exim)
 6. Je kunt (snel) testen of het werkt door via 'sendmail' een testmail te verzenden:
  sendmail -v JOUW@EMAIL.NL (Enter)
   [mail input]

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Deel dit artikel

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
websitebouwman 17 april 2018 (#1121)

Na het update van het exim.conf bestand (https://help.directadmin.com/item.php?id=51) kreeg ik de foutmelding "there are two transports called remote_smtp" Op een andere VPS kreeg ik na exact dezelfde update deze foutmelding niet. Na lang zoeken bleek dat de exim.dkim.conf de boosdoener was. Na het updaten van dit script, werkte exim prima.

0
Matthijs van Beek Admin 16 april 2018 (#1117)

@websitebouwman

Het commando waar op gedoeld wordt is daadwerkelijk sudo dpkg-reconfigure exim4-config. Mocht dat niet werken dan raden wij aan om /etc/exim.conf aan te passen door de stappen in de wizard in je controlepaneel te gebruiken.

Wij gaan overigens onze VPS e-mailgerelateerde artikelen deze zomer grondig op de schop nemen en uitbreiden. Dit artikel zal t.z.t. ook geüpdate worden.

Mocht je er niet uitkomen, dan helpen onze helden van support je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

0
websitebouwman 13 april 2018 (#1113)

Het plaatje toont breekt af en er wordt gezegd: Voer het config-bestand 'dpkg-reconfigure exim4-config' uit, handiger is als je daar het commando ook direct bij vermeldt.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op