De mailservice instellen op een VPS met Exim

Wanneer je een VPS bij TransIP hebt kun je kosteloos gebruik maken van onze eigen mailservice, ook wel "Zorgeloos mailen" genoemd. Hiermee heb je de mogelijkheid om uitgaand te kunnen mailen na het eenmalig configureren van deze mailoplossing binnen Postfix op jouw VPS. Door het gebruik hiervan hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het in de spamfolder geraken van jouw mails doordat jouw reverse DNS of SPF-record niet correct ingesteld is, of dat een blacklist ervoor zorgt dat jouw mails niet aankomen.

Om dit correct in te stellen op jouw VPS zul je wel altijd enkele handelingen op jouw VPS moeten uitvoeren om er voor te zorgen dat jouw VPS en domeinnamen geauthenticeerd zijn voor het verzenden van mail via ons platform.

Let op! Je kan de mailservice het gemakkelijkst installeren via de installatiewizard in je controlepaneel. Klik hier om naar de installatiewizard te gaan:

afbeelding van de VPS console

Handmatige instellingen

Handmatig instellen kan uiteraard ook!

Welke gegevens heb ik hiervoor nodig?

VPS mailservice wachtwoord

• De gebruikersnaam en wachtwoord voor jouw account. Deze krijg je te zien tijdens het doorlopen van de configuratie in het controlepaneel, maar kun je ook altijd los terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Gebruikersnaam & wachtwoord'.

VPS Mailservice SPF

• Het SPF-record dat nodig is om onze mailservers namens jouw domein mail te laten zenden. Mocht je al een SPF-record ingesteld hebben staan voor jouw domein, dan is "include:_spf.transip.email" toevoegen in jouw huidige SPF-record voldoende. Indien je nog geen SPF-record hebt dan kun je bijvoorbeeld "@ 5Min TXT "v=spf1 include:_spf.transip.email ~all" als record toevoegen binnen de DNS van de nameserver(s) die je gebruikt. Mocht je dit record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

VPS Mailservice auth

• Het TXT-record waarin jouw authenticatie hash in terug te vinden is. Deze zul je moeten toevoegen aan de DNS-instellingen van het domein waar vanaf je wilt gaan mailen. Mocht je het record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

VPS Mailservice DKIM

• De DKIM-records die als extra verificatielaag dienen voor het vertrouwd verzenden vanaf ons platform. DKIM-records kun je zien als een soort sleutel waarbij de publieke (in het DNS-record) sleutel overeen moet komen met de private sleutel die de mailserver zelf verstuurt. Mocht je deze records tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

Hoe stel ik Exim (in Debian / Ubuntu) op mijn VPS hiervoor in?

De configurator in het controlepaneel zal alle stappen doorlopen via de console, maar mocht je bijvoorbeeld dit via SSH willen instellen dan kun je de onderstaande stappen doorlopen:

1. Log in op de console of via SSH op jouw VPS en zorg ervoor dat je als 'root' bent ingelogd of via 'sudo' de stappen doorloopt.
  2. Voer het config-bestand 'dpkg-reconfigure exim4-config' uit.
  3. Selecteer de volgende opties:
    mail sent by smarthost; no local mail
    Voer de hostname van de VPS in (meestal al ingevuld)
    Voer de lokale IP's in waarvan je wilt dat Exim op luistert voor inkomende mail (meestal al ingevuld)
    Voeg eventueel 'other destinations' toe waarvan je mail wilt accepteren
    Voer het lokale domein in waar je mails vanaf wilt sturen
    Voer de hostname van het mailcluster in: vps.transip.email::587 - (Let op de dubbele ::)
    Bij de vraag 'Keep number of DNS-queries minimal (Yes or No)' mag je dit zelf bepalen
    Bij de vraag 'Split config in smaller files (Yes or No)' mag je dit ook zelf bepalen
  4. Open via nano (of vim) /etc/exim4/passwd.client en voeg onderstaand toe:
     vps.transip.email:GEBRUIKER@vps.transip.email:PASSWORD.
    De gebruikersnaam en het wachtwoord kun je terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw mailcluster beheren' > 'Gebruikersnaam & Wachtwoord'.
  5. Herstart nu Exim (systemctl restart exim)
  6. Je kunt (snel) testen of het werkt door via 'sendmail' een testmail te verzenden:
    sendmail -v JOUW@EMAIL.NL (Enter)
     [mail input]