Ik zie een lijst met bestanden bij het benaderen van mijn website

Wanneer je bestanden plaatst op je website zonder dat er een index bestand in de hoofdmap of submappen aanwezig is, zal iedere bezoeker van de betreffende map de inhoud ervan vrij kunnen inzien.

Wanneer je een website bezoekt, zal de webserver je de inhoud hiervan tonen. De webserver zoekt hierbij naar een index bestand, wat er voor zorgt dat jouw mappen en bestanden op de juiste manier worden weergegeven. Wanneer het index bestand niet aanwezig is, laat de webserver deze mappen en bestanden in alfabetische volgorde zien.

Met het oog op de veiligheid van jouw website en de bijbehorende bestanden is dit verre van aan te raden. Hieronder zie je een voorbeeld van een website waarvan het index bestand niet aanwezig is.

Index bestand is niet aanwezig

Zorg er dus voor dat er in de mappen waarin de bestanden van jouw website staan een index bestand aanwezig is. Afhankelijk van het type website gebruik je hiervoor een index.html of index.php bestand voor. Dit bestand zorgt ervoor dat de inhoud van de map of submap zichtbaar wordt.

Het toevoegen van een index bestand

Voor het toevoegen van een index bestand kun je een leeg index.html of index.php bestand gebruiken, maar je kunt deze ook naar wens van inhoud voorzien. Het gaat er voornamelijk om dat dit bestand aanwezig is.

Om een index bestand aan te maken kun je het beste gebruik maken van een tekstverwerkingsprogramma die dergelijke bestanden ondersteunt. Wij raden hiervoor bijvoorbeeld Notepad++ aan.

In Notepad++ kun je een bestand leeg of van inhoud voorzien opslaan. Doe dit met de naam 'index' en kies als bestandstype .html of .php. Deze kun je vervolgens middels SFTP uploaden naar de map waar het bestand nog niet in aanwezig is. Op die manier zal de inhoud van jouw website te zien zijn en wordt er geen lijst van bestanden getoond.

In het geval je gebruik maakt van WordPress Hosting (of WordPress zelf hebt geïnstalleerd op jouw webhostingpakket) wordt er automatisch een index.php bestand aangemaakt in de daarvoor bestemde mappen. Mocht je zelf een map toevoegen binnen je website, zorg er dan voor dat je handmatig een index bestand aan wordt toegevoegd.

Gebruik een .htaccess bestand

Het alternatief is om de onderstaande .htaccess regel aan te maken in een .htaccess bestand binnen de hoofdmap of submap.

# Dit zorgt er voor dat pagina's zonder index bestand niet benaderd kunnen worden
    Options -indexes

Het toevoegen van deze regel zorgt er voor dat alle onderdelen van je website waar geen index bestand in staat alsnog niet zichtbaar worden. Als men dan een submap direct wil benaderen, zal er worden aangegeven dat men hier geen toegang tot heeft. De inhoud van deze submappen blijft verder wel gewoon bereikbaar bij het bezoeken van de website.

In dit artikel hebben we uitgelegd wanneer je een lijst met bestanden terugziet bij het benaderen van je website.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.