Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

De mailservice instellen op een VPS met Postfix

Wanneer je een VPS bij TransIP hebt kun je kosteloos gebruik maken van onze eigen mailservice, ook wel "Zorgeloos mailen" genoemd. Hiermee heb je de mogelijkheid om uitgaand te kunnen mailen na het eenmalig configureren van deze mailoplossing binnen Postfix op jouw VPS. Door het gebruik hiervan hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het in de spamfolder geraken van jouw mails doordat jouw reverse DNS of SPF-record niet correct ingesteld is, of dat een blacklist ervoor zorgt dat jouw mails niet aankomen.

Om dit correct in te stellen op jouw VPS zul je wel altijd enkele handelingen op jouw VPS moeten uitvoeren om er voor te zorgen dat jouw VPS en domeinnamen geauthenticeerd zijn voor het verzenden van mail via ons platform.

Let op! Je kunt de mailservice het gemakkelijkst configureren via de installatiewizard in jouw controlepaneel. Klik hier om naar de installatiewizard te gaan:

VPS mailservice Installation Wizard

Toch liever handmatig instellen? Dan heb je onderstaande informatie nodig:

VPS mailservice wachtwoord

 • De gebruikersnaam en wachtwoord voor jouw account. Deze krijg je te zien tijdens het doorlopen van de configuratie in het controlepaneel, maar kun je ook altijd los terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Gebruikersnaam & Wachtwoord'.
   

VPS Mailservice SPF

 • Het SPF-record dat nodig is om onze mailservers namens jouw domein mail te laten zenden. Mocht je al een SPF-record ingesteld hebben staan voor jouw domein, dan is "include:_spf.transip.email" toevoegen in jouw huidige SPF-record voldoende. Indien je nog geen SPF-record hebt dan kun je bijvoorbeeld "@ 5Min TXT "v=spf1 include:_spf.transip.email ~all" als record toevoegen binnen de DNS van de nameserver(s) die je gebruikt. Mocht je dit record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).
   

VPS Mailcluster Auth

 • Het TXT-record waarin jouw authenticatie hash in terug te vinden is. Deze zul je moeten toevoegen aan de DNS-instellingen van het domein waar vanaf je wilt gaan mailen. Mocht je het record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).
   

VPS Mailcluster DKIM

 • De DKIM-records die als extra verificatielaag dienen voor het vertrouwd verzenden vanaf ons platform. DKIM-records kun je zien als een soort sleutel waarbij de publieke (in het DNS-record) sleutel overeen moet komen met de private sleutel die de mailserver zelf verstuurt. Mocht je deze records tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

Hoe stel ik Postfix op mijn VPS hiervoor in?

De configurator in het controlepaneel zal alle stappen doorlopen via de console, maar mocht je bijvoorbeeld dit via SSH willen instellen dan kun je de onderstaande stappen doorlopen:

 1. Log in op de console of via SSH op jouw VPS en zorg ervoor dat je als 'root' bent ingelogd of via 'sudo' de stappen doorloopt.
 2. Voeg het volgende toe aan het bestand /etc/postfix/main.cf (of /usr/local/etc/postfix/main.cf in het geval van FreeBSD), bijvoorbeeld door het commando nano /etc/postfix/main.cf:
   relayhost=vps.transip.email:587
   smtp_sasl_auth_enable = yes
   smtp_sasl_security_options = noanonymous
   smtp_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd
   smtp_use_tls = yes
   smtp_tls_security_level = encrypt
   smtp_tls_note_starttls_offer = yes
 3. Sla deze wijzigingen op. In nano kan dit via CTRL + O en dan Yes. In vi(m) kan dit via :wq! .
 4. Creëer (bijvoorbeeld door 'nano /etc/postfix/sasl_passwd') het bestand /etc/postfix/sasl_passwd.
 5. Voeg daar het volgende in toe en sla dit vervolgens weer op: vps.transip.email:587 [accountnaam]@vps.transip.email:[wachtwoord]. De gebruikersnaam en het wachtwoord kun je terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw mailcluster beheren' > 'Gebruikersnaam & Wachtwoord'.
 6. Voer nu het volgende uit:
   postmap hash:/etc/postfix/sasl_passwd
 7. Indien je van CentOS, ArchLinux, FreeBSD of OpenBSD gebruik maakt zul je de 'cyrus-sasl' package of 'postfix-sasl' package nog moeten installeren.
 8. Herlaad Postfix met behulp van "service postfix reload" of "systemctl restart postfix" (dit laatste commando in het geval van een OS met systemd).
 9. De mailservice is nu ingesteld en je kunt direct gaan mailen!

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Deel dit artikel

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
benbeijerdogcity 13 juni 2018 (#1414)

Heb de hele beschrijving netjes gevolgd, maar het werkte niet. Oorzaak was: de FQDN van mijn VPS stond nog op colo.transip.net. Dus FQDN aangepast (en de overeenkomende entries in main.cf van Postfix) en voila het werkt...

Beter nog je FQDN van je VPS aanpassen voordat je Postfix installeert!

Misschien als TIP vooraan de beschrijving opnemen?

Grtx, Ben

0
no1san 31 maart 2018 (#1048)

Handleiding nogmaals doorlopen maar krijg nog steeds de melding TLS required. Iemand een idee? relay=127.0.0.1[127.0.0.1]:10024, delay=349, delays=349/0.07/0.03/0, dsn=4.7.4, status=deferred (TLS is required, but was not offered by host 127.0.0.1[127.0.0.1])

0
Matthijs van Beek Admin 25 januari 2018 (#665)

@hnijhuis

Bedankt voor de toelichting. Dat klopt inderdaad: de handleiding geld voor de hele VPS. De mail van alle domeinen loopt dus inderdaad via onze relay. Je kunt domeinen excluden wanneer bij het gebruik van een relay op deze wijze, maar de uitbreiding van deze handleiding om dat toe te lichten staat nog op de planning.

0
hnijhuis 25 januari 2018 (#664)

@Matthijs van Beek, Bedankt voor je reactie. Ik snap het alleen nog niet helemaal. Mijn punt was dat je met bovenstaande handleiding volgens mij in Postfix niks per domein doet, maar voor de hele VPS. Dus ik wilde even zeker weten of de mail van alle domeinen op die VPS dan automatisch altijd via de relay-host verloopt. Want als dat zo is lijkt het me dat je ook per se voor alle domeinen de DNS records moet instellen met bovengenoemde waarden. Klopt dat?

0
Matthijs van Beek Admin 25 januari 2018 (#663)

@hnijhuis

Wanneer je al je domeinen op je VPS gebruik wil laten maken van de mail service, moet je inderdaad de DNS records voor alle domeinen aanpassen.

0
hnijhuis 22 januari 2018 (#646)

Als ik de relayhost op m'n VPS heb ingesteld, moet ik dan voor alle domeinen die ik op die server host de DNS records aanpassen? of kan ik dat ook slechts voor enkele domeinen doen? (Plesk)

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op