De mailservice instellen op een VPS met Postfix

Op een VPS bij TransIP kun je kosteloos gebruik maken van onze eigen VPS-mailservice, ook wel "Zorgeloos mailen" genoemd. Hiermee heb je de mogelijkheid om uitgaand via onze mailservers te mailen na een eenmalige configuratie binnen Postfix op jouw VPS.

Door de mailservice te gebruiken hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het in de spamfolder geraken van jouw mails doordat jouw reverse-DNS of SPF-record niet correct ingesteld is, of dat een blacklist ervoor zorgt dat jouw mails niet aankomen.

Om dit correct in te stellen op jouw VPS zul je wel altijd enkele handelingen op jouw VPS moeten uitvoeren om er voor te zorgen dat jouw VPS en domeinnamen geauthenticeerd zijn voor het verzenden van mail via ons platform.

• Let op! Je kunt de mailservice het gemakkelijkst configureren via de installatiewizard in jouw controlepaneel. Klik hier om naar de installatiewizard te gaan:
    • De mailservice is geen MTA. Voor het gebruik van dit artikel moet Postfix geïnstalleerd en correct geconfigureerd zijn op je VPS.

VPS mailservice Installation Wizard

Handmatig Postfix configureren

Stel je liever de mailservice handmatig in? Raadpleeg dan eerst dit artikel voor het instellen van je DNS-records en om je gebruikersnaam en wachtwoord te achterhalen. Vervolgens doorloop je onderstaande stappen via de VPS-console in je controlepaneel, of via SSH.

Stap 1

Log in op je VPS via SSH of de VPS-console in je controlepaneel, en zorg ervoor dat je als 'root' bent ingelogd of via 'sudo' de volgende stappen doorloopt.

Stap 2

Open je postfix configuratie met nano of vi(m), bijvoorbeeld:

nano /etc/postfix/main.cf

Dit is /usr/local/etc/postfix/main.cf in het geval van FreeBSD.

Stap 3

Voeg het volgende toe aan het bestand:

relayhost = vps.transip.email:587
     smtp_sasl_auth_enable = yes
     smtp_sasl_security_options = noanonymous
     smtp_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd
     smtp_use_tls = yes
     smtp_tls_security_level = encrypt
     smtp_tls_note_starttls_offer = yes

Stap 4

Sla deze wijzigingen op en sluit de texteditor. In nano gebruik je ctrl + > > enter. In vi(m) gebruik je :wq! .

Stap 5

Creëer en open het bestand /etc/postfix/sasl_passwd, bijvoorbeeld met het commando:

nano /etc/postfix/sasl_passwd

Stap 6

Voeg het volgende toe aan het bestand en sla dit vervolgens weer op:

vps.transip.email:587 gebruikersnaam@vps.transip.email:wachtwoord

De gebruikersnaam en het wachtwoord voor je VPS'en vind je terug in het controlepaneel onder 'VPS mailservice beheren' > 'Gebruikersnaam & Wachtwoord', zie dit artikel.

Stap 7

Voer nu het volgende commando uit:

postmap hash:/etc/postfix/sasl_passwd

Maak je gebruik van (oudere versies van) CentOS, ArchLinux, FreeBSD of OpenBSD, dan zul je de 'cyrus-sasl'-package (CentOS) of 'postfix-sasl'-package nog moeten installeren.

Stap 8

Herlaad Postfix met behulp een van de commando's:

systemctl restart postfix

De mailservice is nu ingesteld en je kunt direct gaan mailen!

Krijg je bij het mailen een foutmelding "SASL authentication failed; cannot authenticate to server no mechanism available" te zien? Gebruik dan het commando:

sudo apt -y install libsasl2-modules