Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil het primaire IP-adres van mijn VPS aanpassen / overzetten naar een andere VPS

Bij elke BladeVPS krijg je standaard 1 IPv4-adres waarmee jouw server voor de buitenwereld te bereiken is. Dit aantal kun je uitbreiden naar maximaal 10 IPv4-adressen of 20 in het geval van de Pro-serie.

Nu kan het natuurlijk zijn dat je een ander IPv4-adres voor je VPS wilt, of een nieuwe VPS wilt inrichten en daar een IP-adres van de 'oude' VPS naar wilt overzetten. Bijvoorbeeld omdat je heel veel DNS-verwijzingen naar dat IP ingesteld hebt staan of wanneer je het IP van een VPS wilt gebruiken op de VPS die ervoor als firewall dient.

Is dit overzetten mogelijk?

Op dit moment is dit helaas technisch nog niet mogelijk. Onze netwerkinfrastructuur is zo ingericht dat een IP-adres vast gekoppeld is aan 1 VPS en niet gebruikt / geconfigureerd kan worden op een andere VPS. Dit komt onder andere doordat ons VPS platform in clusters is ingedeeld en IP-ranges gebonden zijn aan specifieke clusters. Dit geldt voor zowel primaire als secondaire IP-adressen.

 

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 16 december 2022 (#9212)

@kederodotcom, @mwizard,

Een dergelijke verandering heeft zeer veel voeten in de aarde, zelfs als je alleen al kijkt naar het verplaatsen van IP-adressen van TransIP zelf van de ene VPS naar de andere. Dit komt omdat ons platform in clusters is ingedeeld en IP-ranges aan die clusters gekoppeld zijn en daar (nog) niet van verplaatst kunnen worden.

Dat gezegd hebbende, zijn we bezig met een project om op termijn wel meer features op dit gebied mogelijk te maken:

We migreren het volledige TransIP-netwerk naar een nieuwe generatie switches en verwachten dit binnen twee jaar af te ronden. Het PerformanceVPS-platform maakt grotendeels al gebruik van deze nieuwe generatie switches, en de komende periode introduceren wij deze op ons volledige netwerk.

Met deze nieuwe switches introduceren we ook nieuwe technologie die meer flexibiliteit biedt voor onder andere het toekennen van IP-adressen aan VPS'en. Deze flexibiliteit stelt ons in staat om op termijn nieuwe features te introduceren op onze VPS-platformen, zoals het kunnen upgraden van een BladeVPS naar een PerformanceVPS met behoud van jouw IP-adres. Daarnaast kunnen we dankzij deze techniek ook flexibeler omgaan met de fysieke locatie van onze servers.

Let wel dat we pas kunnen beginnen met het toevoegen van dergelijke features nadat dit migratieproject is afgerond en het is lastig om nu iets te zeggen over onze planning tzt.

0
mwizard 11 november 2022 (#9092)

Ik zou die ook zeer handig vinden. Het upgrade van mijn mailserver wil niet echt meer geeft heel veel fouten. Dus een nieuwe VPS opzetten en dan de IP overzetten zou geweldig vinden. Mede omdat de IP reputatie van dit IP.

Behalve dan bij de dnsbl-3.uceprotect.net blocklist daar komst het constant op. En dat is en een hele range niet mijn IP specifiek.

0
kederodotcom 11 oktober 2022 (#8930)

Wat is de status hiervan? Is het ondertussen al mogelijk om een IP-adres over te zetten? Graag zou ik een mailserver waarvan de IP-reputatie bij Microsoft goed staat (na heel wat virtuele gevechten) willen overdragen na het opzetten van een nieuwe mailserver (upgrade onderliggende Windows-versie etc ...)

0
Matthijs van Beek Admin 1 februari 2022 (#7442)

@funil, Graag gedaan! Het klopt dat er nu helaas nog geen optie is om een nieuwe VPS te gebruiken met hetzelfde IP-adres van de oude VPS. Het enige advies dat ik voor nu kan geven is om bij het overzetten van diensten naar een nieuwe VPS om eerst de nieuwe VPS in te richten en dan eventuele DNS-records aan te passen naar de nieuwe VPS om downtime te minimaliseren/voorkomen.

0
funil 1 februari 2022 (#7436)

@Matthijs van Beek, Bedankt voor de uitleg. Het verschil is duidelijk. Ik zit momenteel met dezelfde vraag, ik heb een VPS nog zonder HA-IP en ik wil een nieuwe VPS met hetzelfde IP dus dacht dit mooi via HA-IP op te kunnen lossen zolang het nog niet mogelijk is om een IP van een oude VPS naar een nieuwe VPS over te zetten, maar dat gaat dan nog niet lukken helaas.

0
Matthijs van Beek Admin 1 februari 2022 (#7433)

@funil, Een IP-adres van een VPS naar een HA-IP omzetten is niet mogelijk en ik denk ook niet dat dat tzt mogelijk zal zijn omdat het gescheiden producten zijn die ook in de backend te gescheiden van elkaar zijn. Het zal tzt hooguit gaan om het overzetten van een IP van de ene VPS naar de andere.

Wat ik bedoelde was dat als je bijvoorbeeld een HA-IP gebruikt en die heeft IP-adres 123.123.123.123 en daar zit een VPS achter. Als je die VPS vervangt door een andere, dan blijft het IP-adres van de HA-IP 123.123.123.123. De VPS'en behouden hun eigen IP-adres, maar de dienst die je er op host kan er voor de buitenwereld uitzien alsof die het IP-adres van de HA-IP heeft en niet van de VPS.

0
funil 28 januari 2022 (#7394)

@Matthijs van Beek, bedankt voor je reactie. Kun je dan al wel een IP van een VPS naar een HA-IP omzetten of had je dat al moeten hebben dan?

0
Matthijs van Beek Admin 28 januari 2022 (#7376)

@funil, als je HA-IP gebruikt voor een VPS kun je inderdaad altijd de VPS achter de HA-IP vervangen door een andere met behoud van het HA-IP IP-adres.

Dat terzijde: het kunnen overplaatsen van IP-adressen staat zeker nog op ons verlanglijstje, maar mijn inschatting van vorig jaar blijft nog dezelfde: het is een langetermijnsproject. Ik ga zelf uit van op zijn vroegst eind van dit jaar, of in de loop van 2023 (realistischer).

0
funil 26 januari 2022 (#7340)

Wellicht icm HA-IP?

0
funil 26 januari 2022 (#7337)

Is dit inmiddels wel mogelijk?

0
Matthijs van Beek Admin 18 december 2020 (#5136)

@creativesuspects,

Dit is helaas nog steeds niet mogelijk. Ik kan wel aangeven dat er vanaf aankomend jaar gestart gaat worden met een herziening van de netwerkkant van ons VPS-platform die deze feature allicht in de toekomst wel mogelijk maakt, maar dat zal nog enkele jaren duren aangezien het een complete vervanging van de volledige infrastructuur met zich mee brengt.

0
creativesuspects 26 november 2020 (#5071)

We zijn nu bijna een jaar verder. Is het inmiddels mogelijk om een (primair) IP-adres over te zetten van een oude naar een nieuwe VPS? Zo niet, is er al enig zicht op wanneer dit wél mogelijk zal worden?

0
Matthijs van Beek Admin 13 december 2019 (#3877)

@websight,

Dit geldt helaas ook voor extra IP-adressen. Wij hebben het artikel hierop aangepast. Wij kunnen nog geen concrete beloftes doen, maar als de technische beperking in de toekomst geen issue meer zou zijn, zullen wij dit zeker mogelijk maken.

0
websight 13 december 2019 (#3876)

In dit voorbeeld wordt specifiek gesproken over een primair IP adres. Maar is het wel mogelijk om extra bijbestelde IP-adressen tussen VPS'en te verplaatsen?

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op