Wat is een IDE?

Een IDE (Integrated Development Environment), geeft programmeurs een krachtige toolset om programmeren eenvoudiger te maken.

Een IDE maakt programmeren onder andere eenvoudiger door syntax-highlighting (speciaal kleurgebruik dat toegepast is op woorden die speciale betekenissen hebben in bekende programmeertalen), autocompletion van code (zie de onderste screenshot in dit artikel) en door hints te geven wanneer er een mogelijke error in je code zit, zoals het ontbreken van een ; .

Door een IDE te gebruiken, wordt het ook eenvoudiger om API's (bijvoorbeeld onze API te gebruiken). Je krijgt met een IDE namelijk eenvoudig te zien welke repositories en functies je tot je beschikking hebt bij het gebruik van een API.

Een (betaalde) IDE die door veel programmeurs (inclusief de onze) gebruikt wordt is PhpStorm. Een gratis alternatief dat je kunt gebruiken is Eclipse.

IDE en de TransIP-API

Hoe een IDE het werken met onze API eenvoudiger maakt, lichten wij toe aan de hand van een voorbeeld in PhpStorm (andere IDE's werken vergelijkbaar): Stel dat je bijvoorbeeld eerst de code aanspreekt om een verbinding te maken met de API, bijvoorbeeld via $api. Je krijgt dan een lijst te zien met welke repositories je tot je beschikking hebt:

phpstorm1

Wanneer je hierna een repository aanspreekt in je code, bijvoorbeeld $vps, krijg je automatisch te zien welke functies je tot je beschikking hebt in deze repository, bijvoorbeeld:

phpstorm example

De lijst met de functies 'getAll', 'update', etc. zijn alle functies die beschikbaar zijn binnen de VPS-repository, met daarbij de parameters die je mee moet geven voor het gebruik van de betreffende functie. Het gebruik van de API wordt dankzij de IDE zo aanzienlijk vereenvoudigt.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze korte introductie in wat een IDE is en hoe het niet alleen programmeren in het algemeen, maar ook het gebruik van onze API eenvoudiger maakt.

Mocht je aan de hand van deze handleiding nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.