Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat is een API?

TransIP stelt domein- en VPS-diensten beschikbaar via een REST API.  In dit artikel leggen wij uit wat een API in het algemeen is.


API

Een API (Application Programming Interface) is een verzameling definities waardoor een programma of script op een eenvoudige wijze kan communiceren met een ander programma of script. Een API heeft als doel om programmeren te vereenvoudigen, door onderliggende functionaliteit te verbergen achter een API-definitie.

API-communicatie bestaat doorgaans uit drie partijen:

  • Een user
  • Een client
  • Een server

Een user initieert de verbinding met een API call (alle communicatie met een server) en stuurt vervolgens een verzoek (een HTTP request) waar een antwoord (een HTTP response) op volgt.

Een veelgebruikt voorbeeld is een restaurant. Je (de user) bestelt bij een ober/serveerster (de client) iets te eten, waarbij het eten een API request is en de naam van het eten de API-definitie is. De ober/serveerster communiceert vervolgens de bestelling aan de kok (de server). Wat de kok verder allemaal doet (de onderliggende functionaliteit achter de API) zie je niet; je ziet enkel het resultaat terug in de vorm van de bestelde maaltijd (de response).


 

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze korte introductie over API's. In dit artikel leggen wij vervolgens uit wat een REST API is (zoals wij die zelf ook aanbieden).

Mocht je aan de hand van deze handleiding nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op