Plesk Advanced Monitoring memory usage waarschuwing

Plesk Obsidian (18.0) komt standaard met een nieuwe monitoringstool genaamd 'Advanced Monitoring' (aangedreven door Grafana). Hiermee kun je het hardwaregebruik van je VPS monitoren. Er kunnen echter twee problemen hiermee voorkomen:

• Er is standaard een optie ingesteld waarbij Advanced Monitoring een 'memory usage'-waarschuwing toont  wanneer specifieke services zoals Apache 20% RAM-gebruik bereiken. 20% is vrij weinig en je kunt hierdoor veel (onterechte) waarschuwingen krijgen zonder dat er echt iets aan de hand is.
    plesk memory usage alert
    Deze waarschuwing krijg je ook te zien als je niet onder Advanced Monitoring aan het werk bent.

• RAM-gebruik wordt inaccuraat weergegeven onder Advanced Monitoring.

In dit artikel laten wij zien wat je kunt doen wanneer je Plesk-server als gevolg hiervan regelmatig de foutmelding '[Alerting] Apache & php-fpm memory usage' toont en hoe je accurater je RAM-gebruik bekijkt.

[Alerting] Apache & php-fpm memory usage

Advanced Monitoring in Plesk staat standaard ingesteld om een waarschuwing te tonen wanneer een service zoals Apache/PHP-fpm 20% van je RAM-geheugen gebruikt. Bij een X4-VPS betekent dit dat je bij +- 800MB RAM-gebruik al een waarschuwing krijgt.

20% gebruik is een vrij lage limiet. Grafana ziet daarnaast een hoger RAM-gebruik dan je server daadwerkelijk gebruikt. Zelfs op een lege Plesk-VPS kun je hierdoor al waarschuwingen van hoog RAM-gebruik te zien krijgen. Je voorkomt dergelijke onterechte foutmeldingen als volgt:

Stap 1

Log in op Plesk en klik op 'Advanced Monitoring' in het linker menu.

Stap 2

Klik in het overzicht dat verschijnt bovenaan rechts op 'Settings'.

plesk advanced monitoring settings

Stap 3

Scroll naar onderen naar de verschillende memory usage-limieten die staan ingesteld. Deze limieten bepalen wanneer je een waarschuwing te zien krijgt.

Schakel deze opties uit, of pas het percentage aan naar een hogere waarde. Klik na het aanpassen helemaal onderaan op 'Apply'.

plesk advanced monitoring memory warning settings

Naast de instellingen in het screenshot hierboven staat er bovenaan rechts in de instellingen standaard ook een monitor ingesteld om bij 90% RAM-gebruik een waarschuwing te geven.

Resource-gebruik wordt inaccuraat weergegeven

Het geheugengebruik dat Plesk onder 'Advanced Monitoring' laat zien komt niet overeen met het daadwerkelijk gebruik. Mogelijk kan de gebruikte tool dit niet accuraat uitlezen op een gevirtualiseerd platform. Een accuratere weergave van je geheugengebruik zie je als volgt:

Stap 1

Verbind met je VPS via SSH of de VPS-console in het TransIP-controlepaneel.

Stap 2

Gebruik een van de volgende commando's om het geheugengebruik te tonen:

free -m
top

Voor een uitleg over het top-commando, zie dit artikel.