Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

(Oude webhosting) Ik wil mappen op mijn website beveiligen met een wachtwoord

Dit artikel is gebaseerd op ons huidige controlepaneel en oude webhostingplatform. Gebruik je een nieuw webhostingpakket, en beheer je jouw webhostingpakket dus in het nieuwe controlepaneel? Bezoek dan de deze versie van dit Knowledge Base artikel.

Met behulp van een .htaccess en een .htpasswd bestand beveilig je eenvoudig een map op je website met een gebruikersnaam en een wachtwoord. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een map binnen je website alleen toegankelijk maakt voor gebruikers die in het bezit zijn van de bijbehorende inloggegevens.


Maak een .htpasswd bestand aan

In het .htpasswd bestand vul je de gebruikersnaam en een versleuteld wachtwoord in die nodig zijn om de betreffende map te kunnen benaderen. Dit bestand upload je vervolgens middels SFTP naar de map die je wilt beveiligen.


Stap 1

Bezoek deze pagina en vul hier de gebruikersnaam en het wachtwoord in die je wilt gebruiken om de beveiligde map op je website te kunnen benaderen. Klik dan op 'Genereer' en kopieer de regel die voor je wordt aangemaakt.

Genereer een gebruikersnaam en wachtwoord

In het bovenstaande voorbeeld hebben we de gebruikersnaam 'Gebruiker1' en een wachtwoord met 8 tekens ingevoerd. Wanneer we op 'Genereer' klikken, wordt het wachtwoord voor je versleuteld.Stap 2

Open nu een tekstbestand en plaats hier de zojuist gegenereerde gebruikersnaam en het versleutelde wachtwoord in. Sla het tekstbestand nu op met de naam '.htpasswd'. Let op dat je bij het opslaan naast 'Opslaan als' voor 'Alle bestanden' kiest.

Maak een .htpasswd bestand aanStap 3

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'SFTP bestandsbeheer'. Navigeer nu naar de map van je website die je wilt beveiligen en upload daar het .htpasswd bestand naartoe.

In het onderstaande voorbeeld willen we de map /images van het domein site-voorbeeld.nl met een wachtwoord beveiligen.

Upload het bestand naar de map die je wilt beveiligen

In dit artikel vind je meer informatie over het gebruik van 'SFTP Bestandsbeheer' in je controlepaneel.


Maak een .htaccess bestand aan

In het .htaccess bestand geef je op dat je een map van je website wilt beveiligen en in welke map het .htpasswd bestand gevonden kan worden.


Stap 1

Open opnieuw een tekstbestand en plaats hier de volgende regels in:

AuthName "Beveiligd gedeelte" 
AuthUserFile /path/naar/uw/dir/.htpasswd 
AuthGroupFile /dev/null 
AuthType Basic 

require valid-user

Naast 'AuthUserFile' plaats je het absolute pad waar het .htpasswd gevonden kan worden. In ons voorbeeld hebben we het .htpasswd bestand in de map /images van het domein site-voorbeeld.nl geplaatst.

In dat geval vullen we naast 'AuthUserFile' het absolute pad als volgt in:

AuthUserFile /sites/site-voorbeeld.nl/www/images/.htpasswd

Vervang hier het domein 'site-voorbeeld.nl' met je eigen domeinnaam en de map 'images' met de map die jij wilt beveiligen.Stap 2

Sla nu het tekstbestand op met de naam '.htaccess'. Let op dat je bij het opslaan naast 'Opslaan als' voor 'Alle bestanden' kiest.

Sla het .htaccess bestand opStap 3

Open je controlepaneel en ga weer naar 'SFTP bestandsbeheer'. Navigeer opnieuw naar de map van je website die je wilt beveiligen en upload hier het .htaccess bestand naartoe.

Upload het .htaccess bestand naar de map die je wilt beveiligen

Zodra je nu de betreffende map op je website bezoekt, zal er gevraagd worden om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. De inhoud van de map wordt nu alleen getoond na het invullen van de correcte inloggegevens.

De map van je website is nu beveiligd

Hier vul je het wachtwoord in die je via https://www.transip.nl/htpasswd/ hebt opgegeven. Dit is dus niet het versleutelde wachtwoord. 

Als je verschillende gebruikers toegang wilt geven tot de beveiligde map, kan dit uiteraard ook. Maak in dat geval de nieuwe gebruikers aan via https://www.transip.nl/htpasswd/ en plaats deze onder elkaar in het .htpasswd bestand.

Voeg meerdere gebruikers toe aan het .htpasswd bestand

Sla hierna het .htpasswd bestand op en upload deze via 'SFTP Bestandsbeheer' opnieuw naar de map die je wilt beveiligen.In dit artikel hebben we beschreven hoe je je (een deel van) je website kunt beveiligen met een wachtwoord.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Pieter de Ruiter Admin 18 augustus 2021 (#6394)

@bjodeba360, Probeer het met /sites/panomania.be/www/Techfix/.htpasswd als pad: Het pad wat je hier aangeeft is niet correct.

Mochten hierover verder vragen zijn kun je ze overigens het beste stellen via de tab 'Contact' in jouw controlepaneel, we kunnen dan meekijken in jouw account.

0
bjodeba360 16 augustus 2021 (#6391)

Hey,

Ik probeer dit te doen voor een bepaalde website, maar er komt niks in te voorschijn. aan wat zou dit kunnen liggen.

Dit staat in mijn .htacces:

AuthName "Techfix Beveiligde map" AuthType Basic AuthUserFile /www/Techfix/.htpasswd (het is gelegen op de website www.panomania.be/Techfix)

<limit GET> Require valid-user </Limit>

mijn .htpasswd is ook goed upgeload.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

0
Nick Brouwer Admin 27 november 2017 (#388)

Geen probleem! Zoals je in de link naar onze .htpasswd maker kunt zien, kun je zelf een pad opgeven in het .htaccess bestand.

In jouw geval vul je binnen het .htaccess bestand bij 'AuthUserFile' het volgende in als pad: /www/test/.htpasswd

Het .htaccess bestand plaats je in de map welke je wil beveiligen. Wanneer je het .htaccess bestand in bijvoorbeeld de /www map hebt geplaatst, zul je bij het bezoeken van het hoofddomein gevraagd worden om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

De gebruikersnaam en het wachtwoord kun je binnen de .htpasswd maker zelf aanmaken. Deze plaats je dan in het .htpasswd bestand om de toegang tot de map waar het .htaccess bestand in staat te beveiligen. Alleen degenen met toegang tot de gebruikersnamen en wachtwoorden in het .htpasswd bestand kunnen dan toegang krijgen tot de locatie waar het .htaccess bestand in staat.

Mocht je aan de hand hiervan nog vragen hebben, benader dan onze supportafdeling via de knop 'Neem contact op' onder dit artikel.

0
kantoorwinkel 25 november 2017 (#384)

Kunt u aangeven hoe je het beste een pad kan maken naar een .htpasswd als deze in de /www/test/ staat

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op