DirectAdmin ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost'

Als je op een VPS met DirectAdmin via SSH probeert om een SQL shell als root-user te starten met het commando:

mysql -u root -p

Krijg je de foutmelding:

ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost'

Deze foutmelding is het gevolg van dat op een server met DirectAdmin, de administratieve SQL-gebruiker standaard vastgesteld staat in /usr/local/knowledgebase/conf/mysql.conf.

Je kunt dit oplossen door als root-gebruiker of met sudo via SSH de volgende commando's achter elkaar uit te voeren:

mysql --user=`grep "^user=" /usr/local/knowledgebase/conf/mysql.conf | cut -d= -f2` --password=`grep "^passwd=" /usr/local/knowledgebase/conf/mysql.conf | cut -d= -f2`
    use mysql;
    UPDATE user SET password=PASSWORD('Wachtwoord') WHERE user='root';
    FLUSH PRIVILEGES;
    quit

Vervang hier 'Wachtwoord' door het wachtwoord dat je voor de root SQL-user wil gebruiken.