Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Een IPv4- of IPv6-adres toevoegen in Ubuntu 14.04

Wanneer je een extra IPv4-adres bestelt, of een extra IPv6-adres toevoegt aan je IP-adressen via het controlepaneel,  worden deze niet automatisch via DHCP toegevoegd aan je VPS. Extra IP-adressen voeg je dan ook handmatig aan de netwerk-interfaces toe.

In dit artikel leggen wij uit hoe je een IPv4- en IPv6-adres aan je Ubuntu 14.04 VPS toevoegt of statisch instelt. Hiervoor heb je een extra IPv4- en/of IPv6-adres nodig (afhankelijk van wat je wil instellen / toevoegen). Heb je die nog niet? Raadpleeg dan eerst een van de volgende artikelen:

Kijk hier voor een overzicht van al onze handleidingen om een extra of statisch IPv4- en IPv6-adressen aan verschillende Linux distros toe te voegen, of hier voor Windows.

  • Deze handleiding gaat over publieke IP-adressen. In deze handleiding vind je meer informatie over het instellen van interne adressen (voor je private network).
  • Bij een VPS zit standaard één IPv4-adres inbegrepen, maar je kunt dit uitbreiden naar maximaal tien IPv4-adressen via het controlepaneel. Voor de VPSen uit de PRO-serie geldt een limiet van maximaal 20 IPv4-adressen.

  • Elke VPS heeft standaard een /64 IPv6-range tot zijn beschikking, waar naar eigen wens IP-adressen uit kunnen worden toegevoegd. Een /64 IPv6-range bevat in totaal 18,446,744,073,709,551,616 IP-adressen, dus de kans is vrij klein dat je er niet genoeg hebt! De gateway valt buiten deze range, dus het netmask stel je altijd in op 48.


Een IPv4-adres toevoegen in Ubuntu 14.04

 

Stap 1

Verbind met je VPS via de VPS-console of via SSH.


 

Stap 2

Eenmaal ingelogd zie je de huidige networkinterfaces en de daarop ingestelde IP's terug door middel van het commando:

ifconfig -a 

Voor de vervolgstappen is het vooral belangrijk dat je bewust bent van de correcte adapternaam. In dit voorbeeld is dat eth0

ubuntu 14.04 ifconfig output


 

Stap 3

Nu voeg je het extra IPv4-adres toe in de networkinterfaces. Open hiervoor eerst de configuratie van je netwerkinterface:

sudo nano /etc/network/interfaces


Er opent een configuratie-bestand waar enkel de loopback network interface ingesteld staat. Voeg hier onderstaande toe:

auto eth0
iface eth0 inet dhcp

auto eth0:0
allow-hotplug eth0:0
iface eth0:0 inet static
     address 37.97.219.3
     netmask 255.255.255.0
     gateway 37.97.219.1


Het extra IP-adres dat je invult achter 'Address' 'vind je terug in je controlepaneel. Het (sub)netmask stel je in op 255.255.255.0.

Sla de wijzigingen op en sluit nano af (ctrl + x > y > enter). Voor extra IPv4-adressen voeg je eronder eth0:1, eth0:2, enzovoort toe.Stap 4

Om het nieuwe IP-adres in gebruik te kunnen nemen reset je de netwerkinterfaces met het commando:

sudo ifdown eth0 && sudo ifup eth0

Ubuntu kan hiervoor geen gebruik maken van bijvoorbeeld /etc/init.d/networking restart of systemctl restart networking. Dit wordt gezien als 'feature' om mogelijke verbindingsproblemen te voorkomen.

Let op: als bovenstaande niet werkt, reboot dan je VPS.Stap 5

Wanneer je nu weer ifconfig -a uitvoert zie je het nieuwe toegevoegde IPv4-adres terug. Je kunt dit IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping-test uit te voeren.


Een IPv6-adres toevoegen in Ubuntu 14.04

 

Stap 1

Verbind met je VPS via de VPS-console of via SSH.


 

Stap 2

Eenmaal ingelogd kun je de huidige networkinterfaces en de daarop ingestelde IP's terugzien door middel van het commando:

ifconfig -a 

Voor de vervolgstappen is het vooral belangrijk dat je bewust bent van de correcte adapternaam. In dit voorbeeld is dat eth0.

Ubuntu 14.04 ifconfig output


 

Stap 3

Nu voeg je het extra IPv6-adres toe in de networkinterfaces. Open hiervoor eerst de configuratie van je netwerkinterface:

sudo nano /etc/network/interfaces

In het geopende configuratiebestand voeg je de volgende regels toe:

iface eth0 inet6 static
address 2a01:7c8:aab8:77::1337
netmask 48
gateway 2a01:7c8:aab8::1

Gebruik hiervoor wel het daadwerkelijke IPv6-adres dat je gebruikt. Sla de wijzigingen op en sluit nano af (ctrl + x > y > enter).


 

Stap 4

Om het nieuwe IP-adres in gebruik te kunnen nemen reset je de netwerkinterfaces met het commando:

sudo ifdown eth0 && sudo ifup eth0

Ubuntu kan hiervoor geen gebruik maken van bijvoorbeeld /etc/init.d/networking restart of systemctl restart networking. Dit wordt gezien als 'feature' om mogelijke verbindingsproblemen te voorkomen.

Let op: als bovenstaande niet werkt, reboot dan je VPS.


 

Stap 5

Wanneer je nu weer ifconfig -a uitvoert zul je het nieuwe toegevoegde IPv6-adres terugzien. Je kunt dit IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping-test uit te voeren. Mocht je nog meer IP-adressen willen toevoegen dan kun je de bovenstaande stappen herhalen.


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
ferrybig 15 februari 2022 (#7604)

1 van de instructies is incorrect, namelijk sudo ifdown eth0 && ifup eth0 Bij het uitvoeren hiervan wordt de ifdown uitgevoerd met sudo rechten, terwijl dit niet gebeurt met de ifup. Als dit gedaan wordt vanaf een niet administrator account, betekend dit dat de netwerk stack niet meet online komt, en dus een herstart van je VPS nodig is.

Dit commando moet worden sudo sh -c "ifdown eth0 && ifup eth0"

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op