Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Een IPv4- of IPv6-adres toevoegen in Debian 10

Wanneer je een extra IPv4-adres bestelt, of een extra IPv6-adres toevoegt aan je IP-adressen via het controlepaneel,  worden deze niet automatisch via DHCP toegevoegd aan je VPS. Extra IP-adressen voeg je dan ook handmatig aan de netwerk-interfaces toe.

In dit artikel leggen wij uit hoe je een IPv4- en IPv6-adres aan je Debian 10 VPS toevoegt of statisch instelt. Hiervoor heb je een extra IPv4- en/of IPv6-adres nodig (afhankelijk van wat je wil instellen / toevoegen). Heb je die nog niet? Raadpleeg dan eerst een van de volgende artikelen:

Kijk hier voor een overzicht van al onze handleidingen om een extra of statisch IPv4- en IPv6-adressen aan verschillende Linux distros toe te voegen, of hier voor Windows.

 • Deze handleiding gaat over publieke IP-adressen. In deze handleiding vind je meer informatie over het instellen van interne adressen (voor je private network).
 • Bij een VPS zit standaard één IPv4-adres inbegrepen, maar je kunt dit uitbreiden naar maximaal tien IPv4-adressen via het controlepaneel. Voor de VPSen uit de PRO-serie geldt een limiet van maximaal 20 IPv4-adressen.

 • Elke VPS heeft standaard een /64 IPv6-range tot zijn beschikking, waar naar eigen wens IP-adressen uit kunnen worden toegevoegd. Een /64 IPv6-range bevat in totaal 18,446,744,073,709,551,616 IP-adressen, dus de kans is vrij klein dat je er niet genoeg hebt! De gateway valt buiten deze range, dus het netmask stel je altijd in op 48.


Een IPv4-adres toevoegen in Debian 10

 

Stap 1

Verbind met je VPS via de VPS-console of via SSH.


 

Stap 2

Eenmaal ingelogd zie je de huidige networkinterfaces en de daarop ingestelde IP's terug door middel van het commando:

ip a

Voor de vervolgstappen is het vooral belangrijk dat je bewust bent van de correcte adapternaam. In dit voorbeeld is dat ens3.

debian 9 ip a output


 

Stap 3

Nu voeg je het extra IPv4-adres toe in de networkinterfaces. Open hiervoor eerst de configuratie van je netwerkinterface:

sudo nano /etc/network/interfaces

Let er op dat als je al een extra IP-adres op ens3:0 ingesteld hebt dat je dan de volgende interface neemt (dus ens3:1).

Er opent een configuratie-bestand waar enkel de loopback interface in is ingesteld. Je voegt hierin je bestaande en nieuwe IP-adres statisch toe met de volgende code:

allow-hotplug ens3
iface ens3 inet static
  address 136.144.210.124
  netmask 255.255.255.0
  gateway 136.144.210.1

auto ens3:0
allow-hotplug ens3:0
iface ens3:0 inet static
  address 136.144.210.181
  netmask 255.255.255.0
 • Hier is address het IP-adres dat je wilt instellen en terug kunt vinden in het controlepaneel. Het (sub)netmask laat je op 255.255.255.0 staan.
 • Optioneel kun je je primaire IP via DHCP laten ophalen door voor ens3 enkel iface ens3 inet dhcp te gebruiken.
 • Voor je extra IP-adressen stel je geen gateway in, tenzij het IP-adres buiten de /24 range valt van het primaire IP-adres.

Maak je gebruik van de fast installs feature voor VPS en heb je daarbij gekozen voor installatie via SSH-keys, eenmalig wachtwoord, of cloud-config user data? Dan overschrijft Cloud Init je netwerkconfiguratie. Om dit te voorkomen, commentarieer je de laatste regel uit in het bestand zodat deze er als volgt uitziet:

#source /etc/network/interfaces.d/*

Sla de wijzigingen op en sluit nano af (ctrl + x > y > enter). Voor extra IPv4-adressen voeg je eronder ens3:1, ens3:2, enzovoort toe.


 

Stap 4

Om het nieuwe IP-adres in gebruik te kunnen nemen, herstart je je netwerk en breng je de nieuwe interface down en opnieuw up (let op dat het eerste commando je SSH-verbinding verbreekt).

sudo systemctl restart networking
sudo ifdown ens3:0 && ifup ens3:0

 

Stap 5

Wanneer je nu weer ip a uitvoert zul je het nieuwe toegevoegde IPv4-adres terugzien. Je kunt dit IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping-test uit te voeren.


Een IPv6-adres toevoegen in Debian 10

 

Stap 1

Verbind met je VPS via de VPS-console of via SSH.


 

Stap 2

Eenmaal ingelogd zie je de huidige networkinterfaces en de daarop ingestelde IP's terug door middel van het commando:

ip a

Voor de vervolgstappen is het vooral belangrijk dat je bewust bent van de correcte adapternaam. In dit voorbeeld is dat ens3.

debian9 ip a output 1 ip


 

Stap 3

Nu voeg je het extra IPv6-adres toe in de networkinterfaces. Open hiervoor eerst de configuratie van je netwerkinterface:

sudo nano /etc/network/interfaces

In het geopende configuratiebestand voeg je je IPv6-adressen statisch toe (in dit voorbeeld staan een primair IPv6-adres als eerste opgenomen, gevolgd door een secondair IPv6-adres):

iface ens3 inet6 static
  address 2a01:7c8:d001:61::1
  netmask 48

iface ens3 inet6 static
  address 2a01:7c8:d001:61::1337
  netmask 48

Sla de wijzigingen op en sluit nano af (ctrl + x > y > enter).

 • Mocht je hier problemen mee ervaren, voeg dan voor ieder IPv6-adres een extra iface toe, bijvoorbeeld iface ens3:0, iface ens3:1 etc.
   
 • Maak je gebruik van de fast installs feature voor VPS en heb je daarbij gekozen voor installatie via SSH-keys, eenmalig wachtwoord, of cloud-config user data? Dan overschrijft Cloud Init je netwerkconfiguratie. Om dit te voorkomen, commentarieer je de laatste regel uit in het bestand zodat deze er als volgt uitziet:

  #source /etc/network/interfaces.d/*


Stap 4

Om het nieuwe IP-adres in gebruik te kunnen nemen, herstart je je netwerk en breng je de nieuwe interface down en opnieuw up (let op dat het eerste commando je SSH-verbinding verbreekt).

sudo systemctl restart networking


Stap 5

Wanneer je nu weer ip a uitvoert zul je het nieuwe toegevoegde IPv6-adres terugzien. Je kunt dit IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping-test uit te voeren.

debian9 extra ipv6 addresses

Mocht je nog meer IP-adressen willen toevoegen dan voeg je onderstaand stukje opnieuw toe, waarbij je het IPv6-adres in het voorbeeld vervangt door je nieuwe IPv6-adres:

iface ens3 inet6 static
address 2a01:7c8:d001:61::1337 netmask 48

 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

 

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

1
royarisse 1 maart 2023 (#9595)

@boukej, Wat die default route betreft, kun je een pre-up en post-down callback toevoegen, zodat je dit na een herstart niet handmatig hoeft te doen.

In /etc/network/if-up.d/route6 het volgende scriptje:

#!/bin/sh -e

GATEWAY=1:2:3:4

if ! ip -6 route | grep $GATEWAY; then
 ip -6 route add default via 2a01:7c8:aaae::1 dev eth0
fi

In /etc/network/if-down.d/route6 het omgekeerde scriptje:

#!/bin/sh -e

GATEWAY=1:2:3:4

if ip -6 route | grep $GATEWAY; then
 ip -6 route del default via $GATEWAY dev eth0
fi

Vervolgens script als executable markeren en optioneel even testen:

chmod +x /etc/network/if-up.d/route6 /etc/network/if-down.d/route6
ifdown -av; ifup -av
0
garnaal 10 juni 2020 (#4485)

@boukej, Ik liep hier ook tegenaan met Debian 10. Als je de dit document volgt werkt het niet. Ik heb geen ens3:0 of ens3:1 gebruikt maar zoals bouke laat zien in zijn config bestand is de volgorde van IPv6 addressen belangrijk! Bij twee addressen zet je de eerste als laatste.. en beide gateways naar het IP van de 2e..

0
Matthijs van Beek Admin 13 januari 2020 (#3975)

@boukej,

Bedankt voor je feedback! Wij hebben zojuist dit zelf uitgetest en kwamen tot de volgende conclusies:

1) Wanneer je de comments verwijdert en daarna ifdown ens3 && ifup ens3 gebruikt, zou dat wel moeten werken.

2) Dit werkt inderdaad niet meer voor ens3, maar was wel nodig voor ens3:0 bij de configuratie van een extra IPv4-adres. Wij hebben het artikel hier op aangepast.

3 & 4) Wij konden dit helaas niet reproduceren en de instructie uit het artikel werkte voor ons zonder problemen. Mocht je specifieke foutmeldingen krijgen, zou je die kunnen delen?

Helaas lijkt de netwerkconfiguratie van Debian 10 in zijn geheel niet geheel te werken zoals bedoelt. Tijdens onze poging dit te reproduceren kwamen wij namelijk de nodige problemen tegen die geheel niet te verklaren waren, zoals IP's die met ip a op een andere interface te zien waren dan waar ze voor waren ingesteld (en wel pingbaar op afstand).

0
boukej 15 december 2019 (#3891)

Dit werkt onder Debian 10 (Buster) niet helemaal zoals verwacht.

1) Bovenste deel van /etc/network/interfaces

Wanneer ik dit weg haal (#This file describes etc, source [..]), dan komt de interface niet op.

2) auto ens3

Wanneer ik 'auto ens3' toevoeg, dan komt de interface niet op. Ik heb dit weg gehaald.

3) Meerdere IPv6 adressen

Wanneer ik meerdere IPv6 adressen toevoeg onder dezelfde interface, dan werkt alleen het eerst toegevoegde IPv6 adres. Ik moet voor een tweede IPv6 adres bijvoorbeeld ens3:1 opgeven. Dat is eigenlijk wel logisch maar in dit artikel wordt ens3 voor twee IPv6 adressen gebruikt.

4) Geen route voor IPv6

Ik moest zelf de route voor IPv6 verkeer toevoegen. Voor mijn VPS heb ik dit als volgt gedaan:

ip -6 route add default via <IPv6 gateway hier invullen>

Vervolgens waren mijn IPv6 sites weer bereikbaar en kon ik weer uit pingen via IPv6. Ik test dat pingen vanaf mijn VPS op het IP van Google's DNS server: ping 2001:4860:4860:8844

Uiteraard is na een wijziging van het interfaces bestand een systemctl restart networking nodig. Ik hoefde geen interfaces down en weer up te brengen. Sterker nog: dat werkt niet eens.

Tot slot: mijn config ziet er als volgt uit (ik heb de echte IP adressen eruit gehaald).

/etc/network/interfaces


# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

source /etc/network/interfaces.d/*

# The loopback network interface
 auto lo
 iface lo inet loopback

# The primary network interface
 allow-hotplug ens3
# ipv4
 iface ens3 inet static
  address <hier IPv4 adres van VPS>
  netmask 255.255.255.0
  gateway <hier IPv4 gateway van VPS>
# ipv6
 iface ens3 inet6 static
  address <hier IPv6 IP #2>
  netmask 48
  gateway <hier IPv6 gateway>
# ipv6
 iface ens3:1 inet6 static
  address <hier IPv6 IP #1>
  netmask 48
  gateway <hier IPv6 gateway - dit is dezelfde als bij ens3>

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op