Een IPv4- of IPv6-adres toevoegen in FreeBSD

Wanneer je een extra IPv4-adres bestelt, of een extra IPv6-adres toevoegt aan je IP-adressen via het controlepaneel,  worden deze niet automatisch via DHCP toegevoegd aan je VPS. Extra IP-adressen voeg je dan ook handmatig aan de netwerk-interfaces toe.

In dit artikel leggen wij uit hoe je een IPv4- en IPv6-adres aan je FreeBSD-VPS toevoegt of statisch instelt. Hiervoor heb je een extra IPv4- en/of IPv6-adres nodig (afhankelijk van wat je wil instellen / toevoegen). Heb je die nog niet? Raadpleeg dan eerst een van de volgende artikelen:

Kijk hier voor een overzicht van al onze handleidingen om een extra of statisch IPv4- en IPv6-adressen aan verschillende Linux distros toe te voegen, of hier voor Windows.

• Deze handleiding gaat over publieke IP-adressen. In deze handleiding vind je meer informatie over het instellen van interne adressen (voor je private network).
    • Bij een VPS zit standaard één IPv4-adres inbegrepen, maar je kunt dit uitbreiden naar maximaal tien IPv4-adressen via het controlepaneel. Voor de VPSen uit de PRO-serie geldt een limiet van maximaal 20 IPv4-adressen.

• Elke VPS heeft standaard een /64 IPv6-range tot zijn beschikking, waar naar eigen wens IP-adressen uit kunnen worden toegevoegd. Een /64 IPv6-range bevat in totaal 18,446,744,073,709,551,616 IP-adressen, dus de kans is vrij klein dat je er niet genoeg hebt! De gateway valt buiten deze range, dus het netmask stel je altijd in op 48.

Een IPv4-adres toevoegen in FreeBSD

Stap 1

Verbind met je VPS via de VPS-console of via SSH.

Stap 2

Eenmaal ingelogd zie je de huidige networkinterfaces en de daarop ingestelde IP's terug door middel van het commando:

ifconfig -a

Voor de vervolgstappen is het vooral belangrijk dat je bewust bent van de correcte adapternaam. In dit voorbeeld is dat vtnet0.

Stap 3

Nu voeg je het extra IPv4-adres toe in de networkinterfaces door de volgende commando's uit te voeren (je kunt uiteraard ook een andere editor gebruiken zoals vim)::

nano /etc/rc.conf

Er wordt een configuratie-bestand geopend en hier pas je de volgende zaken aan:

• Voeg de gateway toe (dit vervang je met je eigen gateway-IP):
      defaultrouter="149.210.204.1"
    •  Verander de regel met ifconfig_vtnet0="DHCP"naar een handmatig geconfigureerd IP:
      ifconfig_vtnet0="inet 149.210.202.105 netmask 255.255.255.0"
    •  Voeg de extra IP's toe in de regels eronder, let er hierbij op dat de _alias0 opvolgende nummers hebben.
      ifconfig_vtnet0_alias0="inet 149.210.202.105 netmask 255.255.255.255"
      ifconfig_vtnet0_alias1="ïnet 149.210.202.118 netmask 255.255.255.255"

Hierbij is defaultrouter het IP-adres van de gateway, deze kun je voor je IP-adres terugvinden in het controlepaneel. Het netmask is voor het hoofd IP-adres 255.255.255.0, voor alle 'extra' IP-adressen zet je dit op 255.255.255.255.

Een alternatieve mogelijkheid is overigens alle aliassen toevoegen via onderstaand voorbeeld:

ifconfig_vtnet0_aliases=" \
        inet 149.210.202.105/24 \
        inet 149.210.202.118/24"

Sla de wijzigingen op en sluit vi af (ctrl + x > y > enter).

afbeelding output ifconfig - a FreeBSD

Stap 4

Reset je netwerkinterfaces met het volgende commando om het nieuwe IP-adres in gebruik te nemen:

/etc/rc.d/netif restart && /etc/rc.d/routing restart

Stap 5

Wanneer je nu weer ifconfig -a uitvoert zie je het nieuwe toegevoegde IPv4-adres terug. Je kunt dit IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping-test uit te voeren.

Mocht je nog meer IP-adressen willen toevoegen dan kun je de bovenstaande stappen herhalen.

Een IPv6-adres toevoegen in FreeBSD

Stap 1

Verbind met je VPS via de VPS-console of via SSH.

Stap 2

Eenmaal ingelogd zie je de huidige networkinterfaces en de daarop ingestelde IP's terug door middel van het commando:

ifconfig -a

Voor de vervolgstappen is het vooral belangrijk dat je bewust bent van de correcte adapternaam. In dit voorbeeld is dat vtnet0.

Stap 3

Nu voeg je het extra IPv6-adres toe in de networkinterfaces door de volgende commando's uit te voeren (je kunt uiteraard ook een andere editor gebruiken zoals vim):

sudo nano /etc/rc.conf

In het geopende configuratiebestand maak je de volgende aanpassingen:

• Verander de regel met ifconfig_vtnet0_ipv6naar een handmatig geconfigureerd IP:
      ifconfig_vtnet0_ipv6="inet6 2a01:7c8:aab8:77::1/48"
    • Voeg de extra IP's toe in de regels eronder, let er hierbij op dat de _alias0 opvolgende nummers hebben.
      ifconfig_vtnet0_ipv6="inet6 2a01:7c8:dead:beef::2/48"
      ifconfig_vtnet0_alias0="inet6 2a01:7c8:dead:beef::1234/48"

Een alternatieve mogelijkheid is om alle aliassen toe te voegen zoals in onderstaand voorbeeld:

ifconfig_vtnet0_aliases=" \
        inet6 2a01:7c8:aab8:77::1337/48 \
        inet6 2a01:7c8:aab8:77::13:17/48"

Sla de wijzigingen op en sluit nano af (ctrl + x > y > enter).

afbeelding freebsd ifconfig-a output

Stap 4

Reset je netwerkinterfaces met het volgende commando om het nieuwe IP-adres in gebruik te nemen:

sudo /etc/rc.d/netif restart && /etc/rc.d/routing restart

Stap 5

Wanneer je nu weer ifconfig -a uitvoert zie je het nieuwe toegevoegde IPv4-adres terug. Je kunt dit IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping-test uit te voeren.

Mocht je nog meer IP-adressen willen toevoegen dan kun je de bovenstaande stappen herhalen.