De schijfruimte van STACK als netwerkschijf onder Windows klopt niet

Binnen Windows kun je jouw STACK koppelen als netwerkschijf om je mappen en bestanden gemakkelijk te kunnen benaderen met Windows Verkenner.

afbeelding windows schijfruimte

Wanneer je echter jouw STACK als schijf toegevoegd hebt en je klikt op de 'Eigenschappen' van de schijf, dan zul je zeer waarschijnlijk geen 1, 2 of 10TB als capaciteit zien. In plaats daarvan zie je exact dezelfde schijfruimte als de schijf waarop Windows zelf geïnstalleerd is (dus vrijwel altijd C:). Dit komt omdat het WebDAV protocol geen ondersteuning biedt voor "querying server’s disk capacity".

Wat zijn de gevolgen hiervan?

In principe maakt dit voor het up- en downloaden van bestanden naar je STACK niets uit. Mocht je echter nog maar 10GB aan vrije ruimte op je C-schijf hebben en je wilt een bestand van 15GB uploaden, dan zal Windows aangeven dat dit niet kan omdat er niet meer voldoende ruimte beschikbaar is. In dat geval kun je het beste gebruik maken van de desktop-software van STACK.

afbeelding van WebDAV upload voortgang

Windows kent overigens nog een andere weergave 'bug': wanneer je een of meerdere grote bestanden uploadt via WebDAV (dus als netwerkschijf), dan zullen de grafieken voor het wegschrijven van de data niet kloppen. Per bestand zal er namelijk eerst een 'burst' zijn waarbij de data klaar wordt gezet, maar tijdens het daadwerkelijke uploaden laat Windows dit niet zien. Hierdoor zal het bij grote bestanden net lijken alsof er niets meer gebeurt, maar er is wel degelijk dataoverdracht.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling.