STACK als netwerkschijf instellen voor Windows, macOS en Linux

Met STACK kun je jouw bestanden en mappen snel en eenvoudig uploaden, openen en delen met anderen.

Er zijn verschillende manieren waarop je STACK kunt gebruiken:

STACK biedt volledige ondersteuning voor WebDAV. Op die manier is STACK ook als netwerkschijf toe te voegen aan je besturingssysteem. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit voor de meest gebruikte besturingssystemen uitvoert.

Voor Windows Server kun je terecht bij dit artikel.

Wat is WebDAV?

WebDAV is een protocol op het internet dat een uitbreiding is van het protocol HTTP. De afkorting WebDAV staat voor Web-based Distributed Authoring and Versioning, wat vrij vertaald neerkomt op webgebaseerd en verdeeld auteurschap met versiebeheer.

Dit zorgt ervoor dat je via een dergelijke link ook bestanden kunt wijzigen en uploaden, wat via het 'normale' HTTP-protocol niet kan. Door STACK door middel van WebDAV als netwerkschijf te koppelen, voeg je een extra schijf (zoals de C:-schijf) aan je computer toe.

Bestanden die je in deze schijf plaatst, zullen naar STACK geüpload worden. Hierbij vindt geen synchronisatie plaats, zoals bij het gebruik van de desktopapplicatie. Zie dit als een back-upfunctie; bestanden die je vanaf je computer in deze schijf plaatst, komen ook op STACK te staan.

Als je het bestand van je computer verwijdert, zal het bestand nog wel in de netwerkschijf en daarmee op STACK blijven staan. Als je het bestand uit de netwerkschijf verwijdert, zal het bestand ook uit STACK worden verwijdert en vice versa.

Windows 8 / 10 / 11

Open 'Deze computer' ('Computer') en klik bovenaan op 'Netwerkverbinding maken' ('Map network drive'). Hier voer je de volgende informatie in:

• Station (Drive): Hier geef je aan welke letter je wilt toekennen aan de netwerkschijf (standaard Z:)
    • Map (Folder): Hier voeg je de WebDAV-locatie toe. Je kunt de WebDAV-URL altijd terugvinden en kopiëren door via de webinterface op je accountnaam te klikken en vervolgens op 'Instellingen'. Onder het kopje 'WebDAV' staat de benodigde link. Deze link heeft altijd het formaat https://voorbeeld.stackstorage.com/remote.php/webdav/.
    • 'Opnieuw verbinding maken bij aanmelden' ('Reconnect at sign-in') Dit vinkje kun je het beste inschakelen, zodat deze netwerkschijf weer opnieuw gekoppeld wordt wanneer je de computer (opnieuw) start.
    • 'Verbinding maken met andere referenties' ('Connect using different credentials') Dit vinkje MOET ingeschakeld zijn, anders zal Windows de inloggegevens van de lokale computer gebruiken. Deze komen uiteraard niet overeen met die van STACK zelf. Wanneer je dit aanvinkt en op 'Voltooien' (Finish) klikt, zal er een pop-up verschijnen voor het invoeren van de inloggegevens van STACK.
      • Hou er rekening mee dat de gebruikersnaam hoofdlettergevoelig is. Dit betekent dat de gebruikersnaam alleen werkt als je deze met kleine letters invoert.

stack webdav windows 10

Eenmaal toegevoegd, is STACK net zo te gebruiken als een gewone harde schijf / partitie in Windows en verplaats je jouw bestanden hiervandaan of hiernaartoe.

Delete

Als two-factor authentication voor de gebruiker is ingeschakeld is het niet meer mogelijk om met jouw normale wachtwoord in te loggen bij het aanmaken van de netwerkschijf. Wat je dan moet doen vindt je in dit artikel onder het kopje 'Netwerkschijfverbinding via WebDAV'.

Wanneer je STACK als netwerkschijf hebt gekoppeld, zul je bij het opstarten van je computer het wachtwoord van STACK opnieuw moeten invoeren.

Delete

Als je two-factor authentication inschakelt terwijl je STACK gekoppeld staat als netwerkschijf, dan moet je de Windows computer mogelijk opnieuw opstarten voor je weer kunt verbinden.

Automatisch verbinden

Gevorderde gebruikers kunnen ervoor zorgen dat het wachtwoord vooraf ingevoerd wordt in Windows. Je kunt dit doen door een (autoexec).bat-bestand te gebruiken.

Stap 1

Gebruik een tekst editor om een .bat-bestand aan te maken, bijvoorbeeld met de naam stack.bat. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld notepad gebruiken. Let wel dat je bij 'Save as type' kiest voor 'All Files', zoals in het screenshot hieronder.

STACK batch file

Voeg de volgende regel toe aan een het bestand:

C:\WINDOWS\system32\net use Z: "https://voorbeeld.stackstorage.com/remote.php/webdav/" /User:gebruikersnaam wachtwoord

Vervang https://voorbeeld.stackstorage.com/remote.php/webdav/ door het daadwerkelijke WebDAV-adres van jouw STACK, gebruikersnaam door de gebruikersnaam van jouw STACK-account en wachtwoord door het wachtwoord waarmee je inlogt op STACK (niet je TransIP-controlepaneel).

Stap 2

Druk op de Windows-startknop en zoek naar 'Task scheduler' en start deze.

Stap 3

Selecteer de task scheduler library en klik op 'Create task'.

task scheduler create task

Stap 4

Ga eerst naar het tabblad 'Triggers' en klik op 'New'. Selecteer achter 'Begin the task' de optie 'At log on' en vink 'Enabled' aan.

task scheduler task triggers

Stap 5

Ga naar het tabblad 'Actions' en klik op 'New'. Selecteer als actie 'Start a program' en gebruik 'Browse' om je .bat-bestand te selecteren.

task scheduler task actions

Stap 6

Selecteer in het tabblad 'Conditions' de optie 'Start only if the following network connection is available' > 'Any connection'. Dit is belangrijk, want als er geen netwerkverbinding is, kan er geen verbinding met STACK worden gemaakt en faalt je script.

task scheduler task conditions

Stap 7

Ga tot slot naar het tabblad 'Settings' en vink de optie 'If the task fails, restart every' > '1 minute' > '3 times' (achter attempts).

task scheduler task settings

Soms wordt namelijk het script al uitgevoerd voor je netwerkverbinding beschikbaar is, en zal daardoor niet slagen. Door automatisch het een minuut later nog eens te proberen als (normaal gesproken) je verbinding wel actief is, zal het de 2e keer wel slagen.

MacOS

Ga in Finder naar 'Ga' ('Go') en klik hier in het menu op 'Verbind met server' ('Connect to Server'). Er verschijnt nu een pop-up waar je het volgende invult:

• 'Serveradres' ('Server Address'): Hier voeg je de WebDAV-locatie toe. Je kunt deze WebDAV-URL altijd terugvinden en kopiëren door via de webinterface op je accountnaam te klikken en vervolgens op 'Instellingen'. Onder het kopje 'WebDav' staat de benodigde link. Deze link heeft altijd het formaat https://jouwaccountnaam.stackstorage.com/remote.php/webdav/.
    • Klik nu op 'Verbind' ('Connect') om de locatie / schijf toe te voegen.

stack webdav OS X

Hierna wordt er gevraagd om je STACK gebruikersnaam en bijbehorende wachtwoord in te vullen. Hou er rekening mee dat de gebruikersnaam hoofdlettergevoelig is. Dit betekent dat de gebruikersnaam alleen werkt als je deze met kleine letters invoert.

Vul hier je STACK gebruikersnaam en wachtwoord in

Eenmaal toegevoegd gebruik je STACK net als een gewone harde schijf / mount binnen Finder / MacOS en verplaats je jouw bestanden hiervandaan of hiernaartoe.

Je kunt alle gebruikersnamen van je STACK terugvinden in jouw controlepaneel. Ga hiervoor binnen je controlepaneel naar het tabblad 'STACK' en klik aan de rechterzijde op 'Beheren', gevolgd door 'Wachtwoord resetten'.

Je STACK gebruikersnaam

Je ziet nu naast 'Gebruikersnaam' een dropdown-menu terug met hierin de gebruikersnamen van je STACK. Jouw hoofdgebruikersnaam zal altijd als eerste geselecteerd zijn.

Mocht je het wachtwoord van jouw STACK gebruikersnaam niet meer weten, dan kun je hier ook per gebruiker het wachtwoord aanpassen.

Linux (Ubuntu/Debian)

Het is ook mogelijk om via WebDAV je STACK koppelen aan je (Linux-)VPS om dit bijvoorbeeld te gebruiken als externe back-up voor je data. Meer informatie daarover is hier terug te vinden.

Mocht je van Ubuntu/Debian(of afgeleide, zoals Linux Mint)-desktop gebruikmaken, dan is je STACK via Files en vervolgens Connect to Server via WebDAV te benaderen. Let er wel op dat in Ubuntu/Debian de link via https:// niet als serveradres gezien wordt. Pas dit daarom aan naar davs://.

stack webdav ubuntu

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling.