Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil mijn VPS klonen naar een nieuwe VPS

Door een VPS te klonen kun je een bestaande VPS een op een kopiëren naar een nieuwe VPS (i.e. zowel hardware als software).

Je hebt bovendien de mogelijkheid om tijdens het kloonproces je diensten geografisch te scheiden. Je geeft namelijk tijdens het kloonproces aan in welke availability-zone je de gekloonde VPS wil plaatsen. Je kloont je VPS door onderstaande stappen te doorlopen.

  • Een VPS met een actieve VPS-lock kan niet gekloond worden.
  • Een VPS welke gebruik maakt van een licentie van een controlpanel (pre-installed images met DirectAdmin, Plesk of cPanel) of Windows Server kan ook gekloond worden. Wel zul je in het geval van een web control panel nog wel de nieuwe licentie (je krijgt die automatisch) moeten synchroniseren.
  • Eventuele VPS-Firewall instellingen worden automatisch overgenomen.
  • Heeft de oorspronkelijke VPS een Big Storage gekoppeld? Verwijder die dan eerst /etc/fstab voor je de VPS kloont, anders zal je kloon niet starten.
  • In verband met de benodigde SSD-schijfruimte is het niet mogelijk om te klonen naar een kleinere VPS.
  • Indien je op de originele VPS statisch geconfigureerde IP-adressen gebruikt, dan zal de netwerkverbinding op de nieuwe VPS nog niet direct actief zijn. Deze kan immers niet van dezelfde IP-adres(sen) gebruik maken. Om deze te activeren moet je het nieuw toegekende IP-adres handmatig aan de netwerkinterfaces van je VPS toevoegen en de 'oude' IP-adressen verwijderen. Meer informatie over het configureren van statische IP's op je VPS vind je hier terug voor Linux en in dit artikel voor Windows.
  • Het klonen heeft geen gevolgen voor andere diensten, zoals Big Storage. Deze blijft gewoon actief gekoppeld aan de oude VPS en kan dan ook niet direct ook op de nieuwe VPS gebruikt worden.
  • Het is sterk aanbevolen om de VPS uit te schakelen voordat je een kloon maakt. Dit voorkomt dat data die nog in het RAM opgeslagen stond en data die tijdens het maken van de kloon nog weggeschreven wordt niet in de kloon meegenomen wordt (met eventuele corruptie tot gevolg).
  • De 'ga naar productie'-optie voor SandboxVPS is achter de schermen identiek aan het kloon proces.
  • Het klonen van een BladeVPS of PerformanceVPS met controlepanel naar een SandboxVPS wordt niet ondersteund.

 

Stap 1

Open je controlepaneel, ga naar 'BladeVPS' en klik op de naam van je VPS.


 

Stap 2

Klik bovenaan rechts op 'Beheren' > 'Clone'.

vps advanced


 

Stap 3

Kies naar welk type VPS je wil klonen. Let wel dat de schijf van de kloon niet kleiner kan zijn dan de oorspronkelijke VPS. Zo kun je een X16 niet klonen naar een D1.

vps pakket kiezen


 

Stap 4

Klik op 'Samenstellen' onder het type VPS dat je voor de kloon wil gebruiken. Door onderaan op 'Meer performance' te klikken kun je ook bij een BladeVPS en PerformanceVPS een grotere VPS kiezen.

vps kloon samenstellen


 

Stap 5

Je krijgt nu de beschikbare availability-zones te zien, en in welke availability-zone de originele VPS staat. Klik op 'Kiezen' achter de availability-zone waar je je VPS naar wil klonen.

vps klonen kies een availability zone


 

Stap 6

Klik tot slot op 'Bestelling afrekenen' om het klonen van de VPS te voltooiien.

vps bestelling afrekenen

Het kan, afhankelijk van de grootte van de originele VPS, enige tijd duren voordat de nieuwe VPS volledig te gebruiken is. Wel zal de 'nieuwe' VPS al vrijwel direct na de bestelling in het overzicht van je VPSen zichtbaar zijn.


 

In dit artikel hebben wij laten zien hoe je je VPS kloont. Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
boberwt 5 juli 2023 (#10111)

Kan ik ook een server klonen naar een reeds bestaande VPS?

0
cisws 22 februari 2023 (#9568)

Als je een VPS kloont met DirectAdmin dan dien je het nieuwe IP adres ook in DirectAdmin toe te voegen en toe te kennen aan de users. Daarmee worden ook de virtuele hosts in Apache en/of NGINX ook gekoppeld aan het nieuwe IP adres. Als er geen DirectAdmin aanwezig is dan zal je het nieuwe IP adres hoogstwaarschijnlijk handmatig aan de virtuele hosts toe moeten kennen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op