Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Welke nameservers kan ik gebruiken voor mijn VPS?

Wanneer je een VPS bij TransIP afneemt, is het enkel mogelijk onze nameservers te gebruiken voor domeinen die bij ons geregistreerd zijn. Externe domeinen kunnen niet van onze nameservers gebruikmaken.


Domeinen die bij TransIP geregistreerd zijn

Staan je domeinen bij TransIP geregistreerd? Dan kun je de volgende nameservers gebruiken:

ns0.transip.net
ns1.transip.nl
ns2.transip.eu


Gebruik je onze whitelabel-dienst? Dan gebruik je de nameservers:

ns0.nl
ns5.be
ns11.net


Je vind hier meer informatie over het instellen van onze nameservers voor je domeinen. De DNS-resolvers voor je domein vind je terug in je controlepaneel onder 'Beheren' > 'Netwerkinformatie'.


Domeinen die bij een externe registrar geregistreerd zijn

Staan je domeinen bij een externe partij geregistreerd? Dan kun je ze bereikbaar maken voor je VPS, door een van de volgende opties te gebruiken:

  • Je kunt gebruik maken van de nameservers van de registrar waar het domein is geregistreerd. Zorg ervoor dat het 'A'-record van het domein naar het IP-adres van je VPS verwijst.
     
  • Je kunt op de VPS zelf nameservers draaien en deze instellen bij de registrar waar het domein momenteel is geregistreerd. Indien je van een controlepaneel zoals DirectAdmin, Plesk of cPanel gebruik maakt, kun je hierop eenvoudig nameservers configureren. Wel zul je voor de meeste domeinextensies een tweede nameserver nodig hebben met een apart IP-adres (verplicht door registers).

    De tweede nameserver kun je op dezelfde VPS hosten (e.g. bij een DirectAdmin-VPS) als de eerste nameserver, indien je een tweede IP-adres op die VPS gebruikt. Wil je je website echter redundant hosten? Dan raden wij aan minimaal twee nameservers op twee aparte servers (of die van de registrar) te gebruiken. Anders wordt er bij onbereikbaarheid van je VPS geen enkele nameserver meer gevonden. Uiteraard is dat enkel zinnig als je website ook op minimaal twee servers redundant gehost wordt, bijvoorbeeld door HA-IP Pro te gebruiken en je nameservers naar het IP daarvan te verwijzen.
     

Of je gebruik maakt van de nameservers van de andere partij, of je VPS('en) gebruikt als nameserver(s), is vooral een resell-/privacy-overweging. Gebruik je de nameservers van een registrar, dan kunnen mensen die ze opvragen (via een DIG-commando) doorgaans zien dat je de nameservers van die registrar gebruikt. Gebruik je je eigen nameservers, dan zien mensen (afhankelijk van de naam van je nameservers) dat de nameservers van jouw bedrijf zijn.


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
pes 5 juni 2023 (#10000)

Wat ik hier mis als variant is het gebruik van de TransIp-nameserver als secondaire, als je eigen domein de primaire nameserver is: dus ns0.eigendomein.nl via AXFR DNS transfer

Ik kwam achter deze mogelijkheid na een paar dagen Google tegen op Transip.be.

Zie: https://www.transip.be/knowledgebase/artikel/26-nameservers-instellen-transip-nameservers-secondary/

0
Matthijs van Beek Admin 3 juni 2019 (#3145)

*@janboeijink,

Bedankt voor je feedback. Het artikel was inderdaad vrij onduidelijk voor wat te doen als je domein niet bij ons staat. Wij hebben zojuist het artikel geupdate. Let wel dat het per OS / controlepaneel verschilt hoe je die als nameserver kunt gebruiken en wij daar op dit moment nog geen documentatie over hebben.

1
janboeijink 31 mei 2019 (#3137)

Helaas nog steeds een onduidelijk artikel. Ik ben nu al twee weken bezig om mijn server hier aan de praat te krijgen maar de gebrekkige of tegenstrijdige uitleg helpt daarbij weinig. Het onderscheid tussen wel-of-niet-VPS-artikelen is soms erg onduidelijk. En bedien ook de mensen die niet alles naar TransIP kunnen verhuizen. Er zijn vele redenen denkbaar waarom domeinnamen elders zijn gestald.

Er wordt gesteld dat je alleen TransIP nameservers kunt gebruiken voor domeinen die via TransIP lopen. Dan komt de uitleg wat je kunt doen als dat niet het geval is, en begint het met "Staan je domeinen bij TransIP geregistreerd? Dan kun je ..."

Wat nodig is, zijn duidelijke aparte lijstjes voor beide mogelijkheden. Domeinnaam bij TransIP wel of niet? Wat dan te doen en waarom?

"Je kunt op de VPS zelf nameservers draaien en deze instellen bij de registrar waar het domein momenteel is geregistreerd." Waarom zou ik dat doen en heeft dat voor- of nadelen?

0
kleynjan 16 april 2019 (#2957)

Om mijn eigen vraag te beantwoorden: de resolvers kun je vinden in het controlepaneel onder netwerkinformatie.

0
kleynjan 16 april 2019 (#2956)

Hmmm. De vraag die Pim stelde is m.i. nog steeds niet beantwoord: als ik op mijn VPS DHCP uitschakel wil ik de resolvers van TransIP opnemen in mijn statische config (/etc/resolv.conf). De vraag blijft dan: wat zijn de IP adressen van die resolvers.

0
Matthijs van Beek Admin 12 oktober 2018 (#2062)

@pimnl

Bedankt voor je feedback. Ik heb het artikel er op aangepast. Mocht je er na de aanpassing niet uitkomen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze support afdeling via de knop 'Neem contact op' onder dit artikel.

0
pimnl 12 oktober 2018 (#2058)

Ik ben opzoek naar WELKE nameservers ik kan gebruiken van Transip. Deze vraag "Welke nameservers kan ik gebruiken voor mijn VPS?" impliceert dat ik hier het antwoord kan vinden, maar er is geen informatie over WELKE nameservers ik kan gebruiken van transip.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op