Een extra of statisch IPv4 of IPv6-adres toevoegen in Linux

Wanneer je een extra IPv4-adres bestelt, of een extra IPv6-adres toevoegt aan je IP-adressen via het controlepaneel,  kunnen deze niet automatisch via DHCP toegevoegd worden aan je VPS. Extra IP-adressen voeg je dan ook handmatig aan de netwerk-interfaces toe.

In dit artikel leggen wij uit hoe je een IPv4-adres bestelt, of een extra IPv6-adres toevoegt via het controlepaneel.

Daarnaast tonen wij een overzicht van onze artikelen die laten zien hoe je vervolgens een IPv4- of IPv6-adres toevoegt/statisch instelt op je VPS.

Klik hier voor een handleiding voor het toevoegen van een IPv4- of IPv6-adres aan een Windows-VPS.

• Deze handleiding gaat over publieke IP-adressen. In deze handleiding vind je meer informatie over het instellen van interne adressen (voor je private network).

• Bij een BladeVPS en PerformanceVPS zit standaard één IPv4-adres inbegrepen, maar je kunt dit bij X1-X8 VPS'en uitbreiden naar maximaal 10 IPv4-adressen via het controlepaneel. Voor PerformanceVPS'en, en X16-VPS en groter geldt een limiet van maximaal 20 IPv4-adressen.

• Elke VPS heeft standaard een /64 IPv6-range tot zijn beschikking, waar naar eigen wens IP-adressen uit kunnen worden toegevoegd. Een /64 IPv6-range bevat in totaal 18,446,744,073,709,551,616 IP-adressen, dus de kans is vrij klein dat je er niet genoeg hebt! De gateway valt buiten deze range, dus het netmask stel je altijd in op 48.

Een IPv4-adres bestellen

Stap 1

Log in op je controlepaneel, ga naar het tabblad 'BladeVPS'-tab en klik op de naam van je VPS.

Stap 2

Klik op 'Beheren' bovenaan rechts, gevolg door 'Netwerkinformatie'.

vps beheren netwerkinformatie

Stap 3

Je krijgt een overizcht van je IP-adressen te zien. Klik op 'Vraag een IPv4-adres aan' om extra IP-adressen voor je VPS te bestellen.

vps netwerkinformatie

IP-adressen worden automatisch toegekend op basis van de beschikbare IP's in de 'pool' van fysieke blade. Je kunt dus een opvolgend IP-adres krijgen in exact dezelfde IP-range, maar deze kan ook totaal afwijken.

Een IPv6-adres toevoegen

Stap 1

Log in op je controlepaneel, ga naar het tabblad 'BladeVPS'-tab en klik op de naam van je VPS.

Stap 2

Klik op 'Beheren' bovenaan rechts, gevolg door 'Netwerkinformatie'.

vps beheren netwerkinformatie

Stap 3

Je krijgt een overizcht van je IP-adressen te zien. Klik op 'Voeg een nieuw IPv6-adres toe' om extra IP-adressen voor je VPS toe te voegen.

cp vps netwerkinformatie

Stap 4

Vul het gewenste IPv6-adres in en klik op 'Maak een IPv6-adres aan'. Mail je vanaf je VPS? Stel dan ook direct alvast de reverse-DNS in.

een ipv6 adres toevoegen

(Extra) IPv4- of IPv6-adressen (statisch) instellen op je VPS

AlmaLinux 8 / Rocky Linux 8 / CentOS Stream 8:

AlmaLinux 9 / Rocky Linux 9 / CentOS Stream 9:

CentOS 7:

CentOS 8:

Debian 9:

Debian 10:

Debian 11:

(Free)BSD:

Ubuntu 18.04:

Ubuntu 20.04:

Ubuntu 22.04:

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.