Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Hoeveel IP-adressen krijg ik bij een VPS?

Bij een BladeVPS en PerformanceVPS zit standaard één IPv4-adres inbegrepen. SandboxVPS'en maken geen gebruik van IPv4.

Je kunt voor X1, X4 en X8 BladeVPS'en het aantal IPv4-adressen uitbreiden naar maximaal 10 IPv4-adressen via het controlepaneel. Voor PerformanceVPS'en en X16-, X24- en x64-BladeVPS'en geldt een limiet van maximaal 20 IPv4-adressen. Een IPv4-adres kost € 2,- ex BTW (€2,42 inc BTW) per maand per IP-adres en bestel je als volgt:

 

Stap 1

Log in op je controlepaneel, ga naar het tabblad 'BladeVPS'-tab en klik op de naam van je VPS.


 

Stap 2

Klik op 'Beheren' bovenaan rechts, gevolg door 'Netwerkinformatie'.

vps beheren netwerkinformatie


 

Stap 3

Je krijgt een overizcht van je IP-adressen te zien. Klik op 'Vraag een IPv4-adres aan' om extra IP-adressen voor je VPS te bestellen.

vps netwerkinformatie

 • Extra IPv4-adressen worden niet automatisch via DHCP toegevoegd en zul je dan ook nog afzonderlijk moeten toevoegen aan de netwerk-interfaces van je OS. Je kunt hier terugvinden hoe je dit voor jouw OS kunt instellen.
   
 • Je VPS komt met een /64 blok aan IPv6-adressen (i.e. maximaal 18,446,744,073,709,551,616 IPv6-adressen). Let wel dat ondanks dat je VPS een /64 IPv6 range krijgt, er in je controlepaneel een subnet /48 vermeld staat. De toegewezen /64 range ligt namelijk in een /48 range, waardoor als prefix-lengte /48 ingesteld zal moeten worden op je VPS.

 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Nick Brouwer Admin 8 mei 2019 (#3053)

@gertvdijk

Deze plek is bedoeld om over dit artikel met andere gebruikers te discussiëren. Mocht je het antwoord op je vraag niet in dit artikel terug kunnen vinden, dan helpen onze helden van support je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van deze pagina te gebruiken.

0
gertvdijk 2 mei 2019 (#3024)

De info en kosten voor een extra IPv4 adres zijn me helder op deze pagina, maar ik heb vier vragen over IPv6:

 • Zijn er ook kosten voor het aanvragen van een extra /64 IPv6?
 • Is het mogelijk een routed IPv6 subnet met kleinere prefix te krijgen? bijv. /60, maar liever <= /56.

  (Zelfs de huis-tuin-en-keuken-consumentenaansluiting van Ziggo heeft standaard een /56. En per RFC zouden VPSs eigenlijk een hele /48 horen te krijgen, maar oke, dat lijkt niet echt gebruikelijk in de praktijk...)

 • Zijn de IPv6 subnetten gereserveerd en ...

  • ... dus niet gereset bij reboot, maar echt statisch beschikbaar totdat ik ze weer verwijder?
  • ... kan ik ze meenemen naar een andere VPS ("floating") of zitten ze vast aan die ene VPS?

  (Indien het laatste moet ik me voorbereiden op een IP/DNS change als ik de VPS ooit verwijder en een nieuwe installeer.)

De reden dat ik deze vragen stel is omdat je publieke prefix bij IPv6 ook invloed heeft op de interne netwerkjes die je bouwt (omdat je geen NAT wilt doen). Bijvoorbeeld bij het gebruik van Docker/LXD networks of OpenVPN wil je niet elke keer je configuratie (en DNS) moeten aanpassen wanneer je global prefix verandert met de nodige downtime in de tussentijd. Daarnaast is het wel echt ontzettend veel makkelijker om kleiner-dan-/64-prefixes te kunnen krijgen, zodat je SLAAC kan doen op subnets voor bijvoorbeeld Docker/OpenVPN etc, zonder voor elke assignment een NDP proxy entry te moeten maken.

Bovendien hebben andere VPS aanbieders hier adders onder het gras liggen en je het pas duidelijk wordt als je ermee gaat werken, dus vandaar dat enige transparantie en onderscheidende features heel er worden gewaardeerd! :-)

(Voorbeelden van hoe het niet moet: Scaleway heeft alleen dynamisch IPv6 en reset prefix bij reboot, DigitalOcean doet alleen /124 - what are they smoking?, andere zijn ook gierig met /96-only... of vragen geld voor elke extra /64.)

0
Matthijs van Beek Admin 1 oktober 2018 (#2011)

@fredklopper

Dat klopt inderdaad; geruime tijd geleden is de prijs gewijzigd echter is dit artikel blijkbaar door de radar geglipt. Wij passen hem gelijk aan! Bedankt voor je alertheid :)

0
fredklopper 29 september 2018 (#2008)

Ik zie dat een extra adres niet 1,- maar 2,- per maand kost (?)

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op