Een RDP- / Extern Bureaublad-verbinding aanmaken met Windows VPS

Je kunt een VPS met Windows Server altijd via de console in het controlepaneel benaderen. De resolutie van de console is wel beperkt en je wil misschien niet eerst in het TransIP-controlepaneel moeten inloggen. Je kunt in plaats van de console ook gebruik maken van een Remote Desktop Protocol (RDP)-verbinding. Deze optie heet in de Nederlandse versie(s) van Windows ook wel Extern Bureaublad en is standaard aanwezig op alle Windows Server-versies.

Met het Remote Desktop Protocol (RDP), kun je via een netwerk of het internet een verbinding maken met een Windows Server vanaf een andere computer of server. De ervaring is visueel bijna hetzelfde als achter je eigen (Windows) computer zitten.

De 'RDP'-functie staat bij nieuwe Windows Server-installaties om veiligheidsredenen niet standaard ingeschakeld en moet je dan ook eerst inschakelen. Hoe je dit kunt doen en vervolgens via RDP verbindt met je Windows Server staat in de volgende artikelen uitgelegd:

Op je Windows Server VPS kun je standaard twee remote desktop sessies tegelijk uitvoeren. Wil je meer dan twee remote desktop sessies kunnen gebruiken op je Windows Server VPS dan heb je een aanvullende licentie nodig en moet je de Remote Desktop Services-role toevoegen aan je VPS. Deze onderwerpen behandelen wij in de volgende artikelen:

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt ons bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.